71
None

10 mituri despre cancer

1. Vei muri din cauza acestei boli
Din experiența noastră, am avut numeroși pacienți care aveau un cancer cu prognostic bun și totuși erau foarte stresați de această boală, ceea ce a făcut ca în final să moară din altă afecțiune gravă, provocată de stres. De exemplu, un bărbat operat de un cancer de colon în stadiul II, care avea șanse de supraviețuire chiar și de douăzeci de ani, din păcate a făcut infarct miocardic și a murit. Studii statistice efectuate în 2010 arată că într-un lot populațional în care există bolnavi de toate tipurile de cancer în diferite stadii (de la stadiul I până la stadiul IV), între 60 și 70% dintre acești bolnavi au șanse bune să mai fie în viață după 5 ani. Cu tratamentele moderne descoperite din 2010 până în prezent, procentul de supraviețuire va ajunge în curând la peste 70%.

2. Daca nu te ucide cancerul, te va ucide tratamentul
Există fără îndoială efecte adverse severe în timpul chimioterapiei și radioterapiei. Ele sunt explicate în alte capitole. Dar să nu uităm că "arta medicală" în oncologie constă în a aplica tratamentul în doză cât se poate mai aproape de doza standard, dar "să nu omori pacientul".
Prin tratament personalizat, medicil prescrie fiecărui pacient doza de tratament potrivită, cât mai eficace dar suportabilă de către acesta.

3. Nu poti munci în timpul efectuarii tratamentului
Mulți pacienți își continuă munca în timpul tratamentului pentru cancer. Sunt zile când te vei simți rău, vei avea efecte adverse puternice și nu vei putea munci. Nu abandona însă și continuă să muncești atunci când te simți bine. Dacă stai săptămâni la rând în pat plângându-ți de milă, nu vei fi mai fericit și nu vei câștiga nimic în afară de faptul că îți vei altera calitatea vieții. Dacă te iei cu munca, vei socializa și vei uita parțial de boală și de tratament. Încearcă, dacă poți, să faci o muncă mai ușoară, care te solicită mai puțin.

4. Toate tratamentele pentru cancer sunt la fel de agresive
În primul rând, tratamentul cancerului constă în combinația dintre diferite tipuri de tratament: chimioterapie, radioterapie, chirurgie. Însă, medicul tău curant îți va personaliza tratamentul în funcție de bolile tale asociate, de stadiul cancerului, de diferite caracteristici genetice și moleculare ale tumorii tale neoplazice. Se spune că "nu există boli, există bolnavi". Din 10 paciente cu cancer de sân există șanse mari ca niciuna să nu facă același tratament. Medicina modernă, după ani de zile în care s-a străduit să implementeze standardizarea tipurilor de tratament, de cel puțin 10 ani depune eforturi să implementeze "personalizarea tratamentelor". Acesta este "noul trend" în medicină.

5. Durează „o veșnicie“ până îmi voi reveni după efectele adverse ale tratamentului
Întreabă medicul despre cât va dura tratamentul. De multe ori, se aplică 3, 4 sau 6 cure (maximum 5 luni de zile) de chimioterapie. Radioterapia durează mult mai puțin (săptămâni). După câteva luni de la terminarea tratamentului părul va începe să crească, pielea cartonoasă se va mai înmuia, pofta de mâncare va reveni, durerile osoase vor dispărea.

6. Acum, toata familia ta va avea cancer
Cancerul nu este o boala infecțioasă, deci nu se transmite la persoanele apropiate. Rareori, numai în unele cazuri, rudele tale de gradul I au o predispoziție mai mare de a face același cancer ca tine. Este vorba mai ales de cancerul de colon care provine din polipoza colonică (boală care se transmite ereditar și poate degenera în cancer), cancerul de sân numai în anumite situații.

7. Cancerul recidivează
Oamenii vor certitudini. Dar dacă ne gândim bine, avem puține certitudini în viață. Cuvântul "întotdeauna", ca și cuvantul "niciodată" se apropie de certitudini pe care noi ar trebui să le utilizăm mai rar, deoarece relativitatea ne înconjoară. Unii colegi doctori, la întrebări de genul "doctore, cât mai am de trait?", se hazardează să defineasca intervale exacte. GREȘIT! Dacă spui unui pacient că mai are de trăit 6 luni și el traiește 2 ani, ce te faci? Oricum recidiva bolii este relativă, este exprimată în procente de probabilitate și să nu uităm că cele mai multe recidive la ora actuală sunt tratabile.

8. Este vina ta ca ai cancer
Nu, nu este vina ta, în mod categoric. Cancerul își are originea la nivel celular, din motive, în mare parte, necunoscute la ora actuală. Specialiștii au depistat unii factori de risc pentru cancer (fumatul, dieta nesănătoasă, abuzul de alcool, expunerea prelungită la soare etc) dar nu toți cei care sunt alcoolici sau mănânăa nesănătos fac cancer. Acești factori sunt favorizanți, nu determinanți. De asemenea, stresul nu determină cancer, iar îndepărtarea stresului nu ajută la vindecarea cancerului (nu sunt lucruri dovedite științific). Să nu exagerăm!

9. Comunitatea medicală mondială deține leacul, dar este ținut secret?
Este clasica teorie a conspirației, ca și cea cu bancherii și grupările oculte care pregătesc în secret ceva rău pentru omenire. Paranoia este o boală psihică unde ideile vehiculate au o tentă de realitate pentru necunoscători, dar sunt complet ireale pentru profesioniștii în domeniu. Ideile de acest tip sunt încurajate de unii promotori ai unor leacuri nedovedite științific că au un efect de stopare a bolii și care se plâng că acest leac al lor nu este aprobat de organismele abilitate pentru tratamentul cancerului. Să fim bine înțeleși: pentru a vinde un medicament curativ în cancer, acesta trebuie aprobat de Comisia Medicamentului (în Europa există acest organism european denumit EMEA, iar în Statele Unite organismul similar este FDA). Aprobarea medicamentului respectiv înseamnă foarte multe studii clinice și dovezi paraclinice care să demonstreze științific (și numai științific) valoarea curativă a medicamentului. De adăugat este faptul că anual sunt zeci de molecule descoperite care promit să aibă efecte curative în cancer.

10. Nimic nu va mai fi ca înainte
Dintre toate miturile, acesta are o parte de adevăr, are loc o schimbare, dar care îi conferă persoanei respective o modificare profundă a filozofiei valorilor în viață, în care bucuria de a privi o floare este mai importantă decât agonisirea unei averi considerabile. Este o schimbare, dar tot așa, nimic nu mai este la fel după primul sărut, după nașterea primului copil, după împlinirea vârstei de 40 de ani. Dar oare noi oamenii nu spunem deseori că avem nevoie de schimbări în viața noastră? Oricum, unele schimbări sunt inevitabile.    
Sursa: victoriahospital.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha