De mai bine de un an, Centrul Steluțelor, înființat de Asociația M.A.M.E., a devenit locul unde copiii grav bolnavi și cei proveniţi din medii defavorizate beneficiază de suportul și atenția necesare pentru a trece cu bine peste perioada dificilă apărută în viața lor. De asemenea, părinții lor sunt consiliați de către specialiștii centrului, astfel încât să gestioneze problemele și nevoile apărute ca urmare a confruntării cu o situație de risc.
Astfel, 142 de copii și 200 de părinți au beneficiat de serviciile de suport, consiliere și recuperare socio-medicală oferite gratuit în perioada martie 2015 – aprilie 2016 prin proiectul “Centrul Steluțelor, centru social de suport și recuperare destinat copiilor aflați în situații de risc”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.
“Dintre beneficiarii proiectului, 70% au fost copii care se confruntau cu probleme de natură medicală, iar 30% copii care proveneau din medii defavorizate. Fiecare caz a beneficiat de o abordare multidisciplinară mulțumită echipei de specialiști din cadrul Centrului Steluțelor, prin întocmirea unui plan de intervenție adaptat nevoilor specifice. Copiii au beneficiat de serviciile de consiliere psihologică, nutrițională, art-terapie și kinetoterapie, în timp ce părinții acestora au beneficiat de consiliere medicală, consiliere juridică și consultanță privind strângerea de fonduri necesare pentru plata unor tratamente ce nu pot fi efectuate în România”, a sintetizat Maria Culescu, președinte fondator al Asociației M.A.M.E.
În completarea sa, psihoterapeut Diana Șimon, specialist al Centrului Steluțelor, a explicat cum se justifică nevoia de consilere psihologică în cazul beneficiarilor: “Numărul mare de cazuri care au beneficiat de consiliere psihologică este determinat de nevoia de a găsi un aliat în lupta cu boala. Copiii o percep ca pe un inamic și au nevoie de sprijin pentru a descoperi resursele interioare necesare pentru a învinge. Consilierea psihologică a copiilor bolnavi, dar și a celor care provin din medii defavorizate este extrem de importantă pentru a-i ajuta să se reintegreze și să se dezvolte armonios.”
De asemenea, Nadia Ulmeanu, consultant medical al Centrului Steluțelor, explică în ce constă consilierea medicală a părinților cu copii bolnavi: “Cele mai multe solicitări au la bază neclarități legate de diagnostic, tratament sau investigații medicale. De asemenea, foarte multe cereri de ajutor sunt legate de nevoia de a pleca la o clinică în străinătate pentru intervenții chirurgicale sau tratamente ce nu pot fi efectuate în România sau acordate în timp util. Rolul nostru este acela de a facilita accesul la informații, dar și de a consilia părinții cu privire la procesul de tratare și recuperare a copilului bolnav.”
Tot în cadrul proiectului “Centrul Steluțelor” copiii au beneficiat și de asistență socială, ajutor material, precum și de participarea la activități educative și de socializare, în timp ce părinții au participat la grupuri de suport și training-uri pentru a-și cunoaște drepturile legale sau pentru a afla cum pot desfășura o campanie de strângere de fonduri.
Activitatea desfășurată de Asociația M.A.M.E. în cadrul Centrului Steluțelor în perioada martie 2015 – aprilie 2016 a fost susținută financiar printr-o finanțare nerambursabilă în valoare de 145.351,70 euro prin granturile SEE 2009-2014 în cadrul Fondului ONG în România. Asociația M.A.M.E. va acorda gratuit, în continuare, în limita resurselor disponibile, serviciile de suport și recuperare în cadrul Centrului Steluțelor, respectiv: informare și îndrumare, consiliere medicală, kinetoterapie, ergoterapie, consiliere psihologică, consiliere juridică privind drepturile pacientului, consiliere nutrițională, ateliere de art-terapie, activități educative și de socializare, sprijin pentru reintegrare socială, susţinere materială, consultanţă privind strângerea de fonduri necesare pentru plata intervenţiilor chirurgicale şi tratamentelor medicale ce nu pot fi efectuate în România.
Pentru mai multe informații, vă invităm să accesați www.asociatiamame.com/centrul-stelutelor sau să ne contactați la 021.315.01.89 sau pe e-mail, la adresa office@asociatiamame.com
Partener media principal: AGERPRES
*Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene, accesați www.eeagrants.org. Vizitați și www.fondong.fdsc.ro.