Începând cu luna decembrie a acestui an, 420 de pacienţi cu insuficienţă renală din Bucureşti vor veni la dializă în Strada Jiului.
În România există cca 7700 de persoane care suferă de afecţiuni ale rinichilor şi care, fără dializă, nu au nicio şansă de supravieţuire. Cei aproximativ 1000 de bolnavi renali care locuiesc în capitală au posibilitatea, începând cu această lună, să meargă pentru dializă la noul centru privat, din Strada Jiului, al firmei Fresenius NephroCare Romania, care poate absorbi practic o treime din numărul lor total! Este într-adevăr cel mai mare centru de dializă din Europa, având o capacitate maximă pentru 420 de pacienţi trataţi prin hemodializă şi dializă peritoneală. Investiţia totală în amenajarea sediului şi în echipamentele medicale se ridică la aproximativ 1,3 milioane euro. Centrul este dotat cu 67 de maşini de dializă Fresenius şi cu echipamente de ultimă generaţie pentru distribuţia fluidelor, dotări prezente pentru prima dată în România. Pacienţii sunt îngrijiţi de o echipă medicală din care fac parte 12 medici, 64 de asistenţi medicali şi un psiholog.
„Pentru capitala ţării era stringentă necesitatea de a avea un centru de mare capacitate, performant, în care să se opereze la standarde europene. În prezent, Bucureştiul absoarbe 15% din totalul pacienţilor hemodializaţi din ţară şi 20% din cei trataţi prin dializă peritoneală”, a declarat Alexandru Ciolan, directorul general al Fresenius Medical Care România. „Trebuie să ţinem cont totodată de faptul că acest centru absoarbe şi pacienţi din judeţele învecinate: Ilfov, Dâmboviţa, Călăraşi, Argeş sau Giurgiu. În prezent, 18% din pacienţii hemodializaţi în noul centru din Bucureşti vin aici de trei ori pe săptămână dinspre aceste zone. Estimăm însă că procentajul se va optimiza prin deschiderea, în perioada 2009-2010, a unor noi centre în judeţele limitrofe”.
În Strada Jiului se află cel de-al doilea centru Fresenius din Bucureşti. Primul centru Fresenius „Dr. Carol Davila”, inaugurat în 2005, este totodată primul centru privat de dializă din România.
„Când vorbim despre centrul „Dr. Carol Davila”, vorbim de fapt despre locul unde s-au pus temeliile dializei în România. Din anul deschiderii, 2005, şi până în prezent, ne-am concentrat îndeosebi pe îndeplinirea standardelor de calitate Fresenius, aceleaşi la nivel mondial. Abia ulterior ne-am concentrat către obiectivele cantitative, de tratare a unui număr cât mai mare de pacienţi. Iar acest lucru nu era posibil decât printr-o nouă locaţie, şi anume cea din Strada Jiului”, a explicat Cosmin Bordea, director operaţional Fresenius Nephrocare România. Fresenius mai deţine în prezent şase clinici de dializă - în Bucureşti, Iaşi, Constanţa, Oradea, Bacău şi, recent deschis, Ştei -, centre în care beneficiază de tratament un total de peste 1.200 de pacienţi.
„Prin alegerea pe harta României a punctelor de investiţie Fresenius în centre de dializă, urmărim înainte de toate asigurarea accesului cât mai multor persoane la servicii medicale la standarde europene. Toate centrele Fresenius sunt dotate cu echipamente şi materiale de ultimă generaţie, specifice reţelei internaţionale Fresenius NephroCare”, a completat Cosmin Bordea.