56
None

Actualități în investigația neuroimagistică a pacientului pediatric-diagnostic diferențial leziuni tumorale / nontumorale

Este foarte bine cunoscut că după leucemie, tumorile cerebrale sunt a doua cauză de malignitate ca frecvență în rândul copiilor. Tumorile cerebrale sunt cea mai comună formă de tumori solide la copii și principala cauză de deces prin tumori solide la copii. Cele mai multe tumori cerebrale la copii sunt leziuni primare ale SNC. La adulți, cele mai multe tumori (90%) se găsesc în și în jurul emisferelor cerebrale, în timp ce la copiii mai mari de 1 an, 50% din tumorile cerebrale sunt infratentoriale.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) este modalitatea imagistică de elecție pentru diagnosticarea și evaluarea copilului cu o leziune intracraniană. Este modalitatea ideală pentru diagnosticul preoperator inițial în cazurile de tumori, inclusiv aprecierea dimensională a tumorii, planificarea tratamentului, și urmărirea postterapeutică (chirurgie, radioterapie, chimioterapie) datorită capacității sale multiplanare și rezoluției tisulare superioare ce oferă date de o acuratețe remarcabilă privind detaliile anatomice.

 

 

Capacitatea IRM pentru caracterizarea țesutului permite o mai bună evaluare a componentelor grăsoase, hemoragice, chistice, proteiforme și a componenței vasculare ale leziunilor precum și a efectului de masă în cazul în care există, nu în ultimul rând o foarte precisă localizare a leziunii. Deficiența majoră a IRM convențional o constituie lipsa datelor privind informațiile fiziologice și funcționale de la nivelul leziunii.

Noile tehnici de imagistică RM, cum ar fi perfuzia, difuzia și spectroscopia (MRS), pot oferi o caracterizare suplimentară fiziologică a leziunii legate de hemodinamică, celularitate, și metabolism, și pot fi utilizate pentru evaluarea răspunsului la tratament. Scopul final este de a determina dacă aceste noi tehnici pot oferi în cele din urmă biomarkeri de evaluare postterapeutică.

Echipamentul de rezonanţă magne-tică Magnetom Skyra 3 Tesla aflat la Spitalul SANADOR este cel mai inovator aparat în imagistică, la nivel mondial. Este cel mai puternic şi sofisticat scanner al corpului uman creat până acum. Stabileşte un nou standard de eficiență în domeniul imagistic, fiind un instrument decisiv în diagnosticarea rapidă şi precisă a afecţiunilor musculo-scheletale şi neurologice, a patologiei coloanei vetebrale, dar şi a părţilor moi şi a organelor interne. Magnetom Skyra 3T combină: magnetul de 3T cu gradienţii cei mai rapizi, numărul cel mai mare de canale (204×128) și calitățile tehnice asociate cu antenele de cap și corp cu 64 de canale, ceea ce oferă imagini de înaltă rezoluție și timp de examinare mult redus, cu diminuarea stresului pacientului. Secvențele rapide care îmbină înalte rezoluții spațiale și temporale, pe secvențe morfologice și funcționale oferite de noul Magnetom Skyra, permit evaluarea tuturor tipurilor de afecţiuni, cu posibilitatea de diferențiere (cu o specificitate ce se apropie, în multe situații, de acuratețea examenului anatomopatologic) a afecţiunilor benigne, de cele maligne, prin utilizarea de combinaţii multiparametrice, secvenţe morfologice, imageria de difuzie, studii de perfuzie și permeabilitate tisulară. Deschiderea de 70 de centimetri a echipamentului asigură pacienţilor o toleranţă mai mare şi chiar confort în timpul examinării. Aparatul permite examinarea unei categorii extinse de pacienţi: copii, pacienţi aflaţi în stare critică, obezi (masa rezistă la o greutate de până la 250 kg). Asigură diferenţierea, cu mare acurateţe, a afecţiunilor maligne, de cele benigne, contribuind la detectarea tumorilor canceroase de dimensiuni milimetrice, indiferent de localizare.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha