81
None

Alăptarea = creștere, dezvoltare, sănătate optimă a copilului

Tratamentul cu ultrasunete pentru deblocarea canalelor mamare (angorjarea sânilor)

Dintre toate mamiferele care alăptează, doar oamenii au o rată ridicată de eșec în ceea ce privește succesul alăptării, undeva între 12,8% și 44% dintre sugari confruntându-se cu o alăptare suboptimală.

Organizația Mondială a Sănătății a afirmat că bebelușii din întreaga lume trebuie să fie alăptați exclusiv la sân timp de cel puțin 6 luni de viață pentru „a obține o creștere, o dezvoltare și o sănătate optime.
Studiile au raportat că este mai puțin probabil ca, copiii alăptați, să aibă sindromul morții subite a sugarului(2,3) sau să dezvolte otită medie(1) sau astm și alte infecții ale tractului respirator care necesită spitalizare.
Alăptarea are beneficii și pentru mamă, inclusiv consolidarea legăturii materne, pierderea accelerată în greutate postpartum, reducerea riscului de cancer mamar și încetarea continuă a menstruației.
S-a estimat că două treimi dintre femeile care alăptează prezintă canale blocate. Canalele blocate pot fi definite ca fiind atunci când „sânul are o zonă de stază localizată a laptelui”.
Canalele blocate sunt asociate cu angorjarea sânilor și pot duce la o umflătură localizată a sânilor sau la o zonă de culoare roșie.
Există o multitudine de cauze ale blocării canalelor: golirea insuficientă a sânului; poziționarea necorespunzătoare a bebelușului la sân; așteptarea prea lungă între alăptări; completarea alăptării cu hrănirea cu biberonul; utilizarea unei suzete; anumite comportamente ale sugarului în timpul alăptării (smulgerea, tragerea sau răsucirea mamelonului de către sugar); purtarea de sutiene prea strânse.
Terapiile convenționale utilizate pentru gestionarea alăptării dificile includ: așteptarea vigilentă (deoarece canalele blocate se rezolvă adesea în 24 de ore), aplicarea căldurii sau a frigului, acupunctura, aplicarea frunzelor de varză, automasajul, utilizarea diferitelor produse nutriceutice sau farmaceutice și utilizarea ultrasunetelor terapeutice.
În ceea ce privește utilizarea produselor nutriceutice, deoarece se crede că secrețiile de lapte care rămân în sân din cauza canalelor blocate au o compoziție grasă foarte ridicată și, prin urmare, o rată mai mare de absorbție a fluidelor, s-a descoperit că lecitina, un emulgator fosfolipidic, poate fi utilizată pentru a emulsiona această secreție și, ulterior, pentru a crește golirea sânilor. Lecitina este, prin urmare, frecvent prescrisă femeilor care se confruntă cu canale blocate.
Studiile clinice au arătat că utilizarea ultrasunetelor terapeutice pentru  gestionarea blocajulului ductal care afectează alăptarea optimă pot fi o strategie de succes pentru gestionarea canalelor blocate.
Alăptarea este foarte importantă deoarece copiii alăptați au o mai bună dezvoltare neurologică, mai puține probleme comportamentale și rezultate mai bune la școală așa cum a descoperit de-a lungul timpului și Dr. Jack Newman, renumit medic pediatru canadian, specializat în medicina alăptării.

Bibliografie

  1. Miller J.E., Miller L., Sulesund A.K. Contribution of chiropractic therapy to resolve suboptimal breastfeeding: a case series of 114 Infants. J Manipulative Physiol Ther. 2009;32:670–674.
  2. Vennerman M.M., Bajanowski T., Brinkman B. Does breastfeeding reduce the risk of sudden infant death syndrome? Pediatrics. 2009;123:e406–e410.
  3. Ip S., Chung M., Raman G. Breastfeeding and maternal and infant health outcomes in developed countries. Evid Rep Technol Assess. 2007;153:1–186.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha