46
None

Alăptarea la sân - cea mai bună decizie pentru tine şi bebeluşul tău

Fiecare cuplu îşi doreşte să primească bine copilaşul său. Adesea ne gândim la lucruri complicate pe care să le oferim copilului nostru, uitând că primul şi cel mai important lucru pentru dezvoltarea fizică şi emoţională a bebeluşului o reprezintă alăptarea la sân.

Studii în domeniu arată ca laptele matern conţine în compoziţia lui substanţe ce nu pot fi obţinute pe cale artificială, substanţe ce contribuie la dezvoltarea neuronală a sugarului. Este interesant de remarcat că dezvoltarea neuronală se derulează pe parcursul primilor doi ani de viaţă, perioada în care se recomandă şi alăptarea. Aceleaşi studii arată că dezvoltarea emoţională a nou-născutului (comfortul emoţional, siguranţa, încrederea) e puternic influienţată de relaţia de conectare emoţională dintre  mama şi bebeluşul ei prin procesul alăptării la sân. Pe termen lung imaginea de sine a copilului este influenţată de relaţia emoţională mama-copil prin alăptarea la sân.

Iată câteva avantaje ale alăptării la sân:

1. În lume există 4000 de specii de mamifere care alăptează, fiecare specie producând un altfel de lapte. Laptele matern este singurul care corespunde tuturor nevoilor alimentare specifice ale nou-născutului şi sugarului.

2. Laptele matern are rol important în apărarea bebeluşului de boli. În compoziţia lui se găsesc anticorpi împotriva multor boli. Sugarii alimentaţi la sân sunt mai sănătoşi decât cei care sunt alimentaţi cu lapte praf.

3. Efectele benefice ale laptelui matern asupra sistemului imunitar, digestiv, prevenirea alergiilor şi creşterii sunt mai importante în special la copii născuţi prematur şi la cei cu probleme de sănătate.

4. Alaptarea la sân scade riscul apariţiei Rahitismului.

5. Alăptarea la sân favorizează dezvoltarea dinţilor.

6. Copiii alăptaţi la sân au la început un ritm mai rapid de creştere, apoi acesta încetineşte către sfâşitul primului an de viaţă. Acest fapt este unori interpretat greşit de părinţi ca alimentaţie insuficientă şi este cauza intreruperii alăptării la sân şi introducerii laptelui praf. Copiii alimentati cu lapte praf sunt mai graşi dar nu mai sănătoşi comparativ cu copii alăptaţi la sân, de aceeaşi vârstă.

7. Alăptarea la sân favorizează dezvoltarea sistemului nervos deoarece laptele matern conţine anumiţi acizi graşi care au rol în structura căilor nervoase.

8. Şi mamele au avantaje dacă aleg alăptarea la sân. Ele vor ajunge să recâştige talia până care o aveau înainte de sarcină mult mai repede. Alăptarea la sân necesită un consum suplimentar de calorii.

9. Alăptarea la sân constituie un timp de relaxare pentru mamă. O masă poate dura între 30-40 de minute şi poate fi un timp de tandreţe între mama şi puiul ei.

10. Alăptarea la sân este comodă, mai ales în timpul nopţii când bebeluşul cere să mănance, mama nu trebuie sa fugă repede să prepare lapte în timp ce bebeluşul plânge.

11. Iar când pleacă în plimbări nu trebuiesc luate biberoane şi ustensile de sterilizat şi de încălzit apă şi cutia de lapte.

12. Alaptarea la sân este igienică. Laptele mamei este steril pe când laptele praf trebuie preparat în biberoane sterile, păstrat în condiţii de igienă şi temperatura adecvată pentru a preveni îmbolnăvirile sugarului mai ales în anotimpul călduros.

13. Alăptarea la sân este economică scutind familia de cheltuieli suplimentare pentru formule de lapte şi biberoane.

14. Alăptarea la sân poate fi o măsura de contracepţie în primele 3-4 luni după naştere, atât timp cât alăptarea se face la fiecare 2-3 ore inclusiv în timpul nopţii.

15. Alăptarea la sân întăreşte legătura afectivă dintre mama şi copilul ei.

Toate aceste avantaje prezentate succint susţin adevărul ca alăptarea la sân este mai mult decât în mod de alimentaţie, este un izvor de duioşie şi de dragoste din partea mamei către bebeluşul ei.

Sunt puţine contraindicaţii medicale ale alaptării la san. Dintre acestea pot fi anumite boli ale mamei cum sunt: Tuberculoza, Hepatitele cronice, Infecţii cronice ale mamei, neoplaziile, SIDA.

Aveţi încredere în dumneavoastră! Puteţi oferi tot ce este mai bun pentru copilaşul dumneavoastră!

Dr. Diana Beloiu, medic specialist MG/MF

Fundaţia “Clinica Pro-Vita” Bucureşti

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha