Cancerul de san reprezinta cea mai des intalnita forma de cancer la femei, afectand anual aproximativ 8.000 de paciente din Romania. Depistata in stadii incipiente, boala se poate vindeca printr-un tratament corect care, de multe ori, include si operatia de mastectomie.
Insa, odata ce au invins acest diagnostic grav, pacientele trebuie sa inceapa recuperarea medicala, sociala si emotionala, astfel incat viata dupa cancerul de san sa intre din nou in normalitate, atrag atentia specialistii prezenti la conferinta organlzata de OrtoProfil, cu ocazia Lunii Internationale de Lupta impotriva Cancerului de San.
Drenajul limfatic si proteza externa de san sunt factori importanti in recuperarea socio-rnedicala a pacientelor Fizioterapeutul Bogdan Goga, prezent la eveniment atrage atentia asupra importantei pe care pacientele ar trebui sa o acorde perioadei de dupa tratament, motivand ca lupta cu cancerul de san se termina odata ce au fost tratate si ranile fizice si cele emotionale produse de boala: "Aproximativ 40% dintre paciente dezvolta limfedem. Practic, acest lucru presupune umflarea progresiva a bratului aferent sanului extirpat din cauza dificultatilor de circulatie a limfei. Afectiunea nu este deloc de neglijat deoarece provoaca greutati in desfasurarea activitatilor zilnice, afectand semnificativ calitatea vietii”.
Nu in ultimul rand, cancerul de san si mastectomia au un puternic impact psihologic.
Pacienta se confrunta brusc cu numeroase sentimente pe care nu stie cum sa le gestioneze. Pierderea sanului este perceputa ca o mutilare a eului corporal.
" De aceea, odata cu diagnosticarea cancerului de san si interventia de mastectomie, gestionarea sentimentelor devine o necesitate. Femeia trebuie sa inteleaga faptul ca astazi cancerul se vindeca, iar organismul se recupereaza. Proteza mamara sau reconstructia sanului ii poate oferi acesteia sentimentul de normalitate, de care are nevoie.
Totodota, trebuie sa realizeze ca, odata ce va invinge boala, isi va putea relua treptat activitatile sociale, profesionale si familiale, avand acelasi rol in cadrul lor", a declarat psihologul clinician Yolanda Cretescu, in cadrul evenimentului.
Discutiile intre specialisti au avut loc in contextul conferintei "Viata dupa cancerul de san -recuperarea medicala, sociala si emotionala a pacientelor", organizata de OrtoProfil Bucuresti, in cadrul campaniei nationale "Alaturi de pacienti in lupta contra cancerului de San", prin care 200 de paciente din toata tara au participat la workshop-uri de informare privind recuperarea holistica dupa confruntarea cu cancerul de san.