Cantitatea alimentelor consumate zilnic variază în funcţie de vârstă, sex (băiat sau fată), precum şi de activităţile desfăşurate zilnic. În cazul copiilor cu un grad mare de activitate, suplimentul caloric primit zilnic trebuie să fie mai mare decât la alţi copii, în aşa fel încât organismul lor să-şi poată extrage energia necesară pentru funcţionarea în bune condiţii.
Este important ca alimentaţia copilului să fie diversă, astfel încât să-i asigure cantitatea necesară de vitamine şi minerale.
În categoria cerealelor intră cerealele integrale, orezul, orzul, porumbul etc. Alimentele recomandate în acest sens, alături de dozajele necesare, sunt: 1 felie de pâine; ½ de cană de orez sau paste;1 cană de cereale integrale.
Din categoria legumelor, cele mai recomandate pentru creşterea sănătoasă a copilului sunt cele de culoare verde închis sau cele portocalii, după cum urmează:
- copiii cu vârste între 4 şi 8 ani trebuie să primească echivalentul a ½ de ceaşcă de legume/zi;
- fetele cu vârste între 9 şi 13 ani trebuie să primească echivalentul a 2 căni de legume/zi;
- băieţii cu vârste între 9 şi 13 ani trebuie să primească echivalentul a 2 ½ căni de legume/zi.
Fructele, alături de sucul natural de fructe, fac parte cu desăvârşire din alimentaţia sănătoasă şi echilibrată a copiilor, acestia trebuind să primească 1 ceaşcă 1 ½ de fructe proaspete/zi.
O portocală medie conţine destulă vitamina C pentru o zi. Şi celelalte citrice au conţinut ridicat de vitamina C, precum mango, kiwi, papaya, căpşunele, zmeura, dar şi unele legume. Chiar dacă copilul dumneavoastră nu mănâncă aceste fructe, este uşor de compensat lipsa acestora, cele mai multe sucuri de fructe conţinând 100% din necesarul de vitamina C pentru o zi într-un pahar.
Calciul este vital pentru dezvoltarea şi fortifierea sistemului osos şi, în consecinţă, dieta copilului trebuie să conţină lapte şi produse lactate - iaurt, brânză, îngheţată- încă de la cele mai fragede vârste.
Copiii care au intoleranţă la lactoză ori alergie la proteinele laptelui de vacă sau copiii cărora nu le place laptele trebuie să consume alte produse bogate în calciu precum legumele verzi (spanac, broccoli), tofu, sardine şi somon, lapte din soia, portocalele şi cerealele îmbogăţite cu fier. Deoarece, uneori, copiii nu primesc destul calciu din dietă, este important să citiţi etichetele alimentelor şi să le alegeţi pe cele care conţin 20-30% din doza zilnică de calciu pe porţie.
Carnea, mazărea, peştele şi alunele sunt produse cu conţinut mare de fier şi alte substanţe nutritive necesare creşterii sănătoase a copilului.
În concluzie, vitaminele şi mineralele nu trebuie administrate decât la sfatul medicului. Dar, de cele mai multe ori, se vor face recomandări nutriţionale astfel încât copilul să obţină din alimente vitaminele şi mineralele de care are nevoie.