None

Apiterapia in afectiunile bronho-pulmonare

Dat fiind potenţialul antibacterian şi antiinflamator, produsele apicole îşi exercită proprietăţile curative în afecţiunile bronho-pulmonare. stfel, rezultate foarte bune sunt oferite de asocierea propolisului cu mierea, dacă este posibil o miere de tei sau de eucalipt, în tratamentul bronşitei cronice.

În unele cazuri, chiar dacă propolisul aplicat ca unic tratament nu oferă rezultatele spectaculoase el se constituie într-un real adjuvant al tratamentului clasic utilizat în astfel de afecţiuni. În ţările din estul Europei, între care și România, s-au realizat game de medicamente ce au ca bază activă acest produs apicol, problema majoră în cazul acestor medicamente fiind cea legată de stabilirea dozei terapeutice. Datorită proprietăţilor sale anti-inflamatoare, anestezice şi eutrofice locale, propolisul este utilizat şi pentru atenuarea crizelor de astm şi pentru scăderea frecvenţei acestora. Efectele sunt datorate proprietăţilor imunoprotectoare favorabile unei creşteri a capacităţilor de apărare a organismului.

stmul bronşic poate beneficia de ameliorări semnificative prin tratamentul cu venin de albine aplicat prin micro-înţepături.

Complementar terapiei convenţionale, propolisul contribuie la inhibarea dezvoltării bacilului tuberculozei, favorizează rezorbţia focarelor de infecţie şi susţine lupta organismului împotriva agentului responsabil, bacilul Koch.

De un real interes s-a dovedit şi lăptişorul de matcă care utilizat în tratamentul unor afecţiuni cronice nespecifice pulmonare reduce durata totală a spitalizărilor. Mecanismul de acţiune constă în exercitarea unor efecte imunomodulatoare specifice iar rezultatul constă în diminuarea simptomelor unor astfel de afecţiuni precum transpiraţia abundentă, tusea, ralurile şi accesele de astm.

Principalele sortimente de miere românească ce pot manifesta efecte beneficie în tratamentul afecţiunilor respiratorii:

SLCˆM- Robinia pseudoacacia

Culoare : chihlimbarie

roma : uşoară şi florală

Cristalizare : lentă şi foarte fină, cristale transparente, uşor solubile

Emolientă pentru tractul digestiv, uşor expectorantă, favorizează transpiraţia

CSTN SĂLBTIC- Castanea sativa

Culoare : închisă cu tendinţă spre negru

roma : puternică, uşor sărată şi amară

Cristalizare: lentă şi mare, greu de dizolvat

jută la accelerarea fluxului sanguin, fluidifiant al secreţiilor nazale, diuretic

VRZĂ- Brassica oleracea

Culoare : limpede şi gălbuie

roma : uşor miros de proaspăt amar

Miros : nepronunţat

Cristalizare : subtilă şi densă, uşor solubilă

Infecţii bronho-pulmonare

PIN,BRD -Pinus, Picea

Culoare : închisă cu tendinţă spre brun închis cu nuanţe verzui

roma : foarte aromată şi balsamică cu uşor miros de răşini

Gust: uşor, nepersistent;

Cristalizare: lentă, uşor solubilă

Recomandată în mod deosebit în caz de infecţii respiratorii; în egală măsură ajută la digestie şi somn; reputată ca antiseptic al căilor bronşice şi a căilor respiratorii superioare; are influenţă psihologică benefică în depresii nervoase

FLORE SORELUI -Healianthus anuus

Culoare: galben strălucitor

roma: plăcută

Cristalizare: fină, rapidă

Pentru durerile de gât; antifebrilă

Dr. Biochimist Cristina Mateescu CS. II.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha