O prostată de 600 de kilograme va fi expusă în Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca, pentru a atrage atenţia asupra simptomelor ce stau la baza afecţiunilor prostatei, a necesităţii profilaxiei şi tratării acestora.
Asociaţia Română de Urologie (ARU), cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, derulează, în perioada 12-18 septembrie, în cadrul “Săptămânii Europene a Urologiei 2011”, o amplă campanie de informare şi educare a populaţiei în privinţa problemelor induse de afecţiunile prostatei, precum şi despre necesitatea controlului medical şi tratării corecte a acestora.
„Atracţia principală” a evenimentelor ce se vor desfăşura în Bucureşti, Iaşi şi Cluj-Napoca va fi expunerea unei prostate de mărime gigantică, ce va reprezenta un model anatomic pe care medicii specialişti urologi îl vor folosi pentru a explica potenţialele pericole generate de ignorarea simptomelor cauzate de acest organ. Mulajul prostatei va avea 6 metri lungime, 2,5 metri lăţime, 2,1 metri înălţime şi o greutate de 600 de kilograme şi va fi amplasat în spaţii publice cu trafic intens, iar caravana va poposi în cele trei oraşe, astfel:
- Marţi, 13 septembrie în Bucureşti, în parcul din Piaţa Unirii
- Joi, 15 septembrie, la Iaşi în faţa Palatului Culturii
- Sâmbătă, 17 septembrie, la Cluj Napoca, în parcarea Iulius Mall
Un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei. Astfel, unul din doi români trecuţi de vârsta de 50 de ani prezintă simptome cauzate de aceasta, iar 45.000 de bărbaţi sunt diagnosticaţi anual cu adenom de prostată (hiperplazie benignă de prostată - HBP), potrivit datelor Asociaţiei Române de Urologie.
Deşi în ultimii ani numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, totuşi, mulţi barbati aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând ca aceste simptome sunt un “dat al vârstei”.
„Simptomele afecţiunilor prostatice influenţează calitatea vieţii, ducând la izolare socială, cu limitări majore ale activităţilor zilnice şi impact negativ asupra relaţiilor sexuale şi de familie. Obiectivul nostru este de a informa cât mai mulţi potenţiali pacienţi despre incidenţa şi gravitatea bolilor prostatice, în încercarea de a diagnostica precoce aceste boli şi, astfel, de a evita complicaţiile redutabile ce pot apărea în timp”, precizează prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.
Un alt element important pe care medicii specialişti urologi îl vor transmite pacienţilor în cadrul acestei caravane a prostatei se referă la diagnosticarea precoce. În acest sens, examenul fizic însoţit obligatoriu de tuşeul rectal, ecografia prostatică şi determinarea antigenului specific prostatic (PSA) sunt numai câteva modalităţi de evaluare pe care urologul le are la dispoziţie în stabilirea diagnosticului. Examinarea prostatei este o procedură simplă şi uzuală care se face de către medicul urolog, pe baza trimiterii de la medicul de familie, după un protocol stabilit de Asociaţia Română de Urologie.
În paralel cu desfăşurarea caravanei prostatei, care pune accent pe creşterea nivelului de educare a publicului privind afecţiunile acestui organ, medicii de familie vor beneficia, începând din luna octombrie, de cursuri gratuite şi interactive în aria urologiei, prin intermediul platformei de educaţie online www.formaremedicala.ro.
Lansată în luna martie a acestui an de Societatea Naţională de Medicina Familiei, platforma www.formaremedicala.ro are ca obiectiv susţinerea medicilor de familie pentru creşterea nivelului de cunoştinţe în diferite arii de patologie. Până acum, platforma oferă cursuri de astm bronşic, BPOC (bronho-pneumopatie obstructivă cronică) şi dermatologie (acnee şi herpes). În plus începând cu aceasta lună, cuprinsul platformei se îmbogăţeşte cu o secţiune care “traduce” pacienţilor date succinte, corecte, valide, despre bolile frecvent întâlnite în cabinetul medicului de familie, diagnosticul, tratamentul, dietele necesare în aceste situaţii, mesaje cheie dar şi date legate de partea de prevenţie, element caracteristic specialităţii de medicina familiei.
Despre Săptămâna Europeană a Urologiei: În fiecare an, la mijlocul lunii septembrie, European Association of Urology (EAU), care reprezintă forul profesional şi ştiinţific ce reuneşte medicii urologi din Europa, organizează alături de asociaţiile de urologie din fiecare ţară „Săptămâna Europeană a Urologiei”. Scopul acestei acţiuni este de a informa populaţia cu privire la simptomele şi pericolele ignorării acestora, în afecţiunile prostatei. În România, „Săptămâna Europeană a Urologiei” este organizată de Asociaţia Română de Urologie.
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi: GMP PR, Roxana Poede, roxana.poede@gmp.ro; tel: 40-0742 249 279