O incursiune în domeniul biomecanicii piciorului, pentru specialiști, dar nu numai!
Asociația de Podiatriele oferă profesioniștilor implicați în managementul afecțiunilor picioarelor primul „Manual de biomecanică în patologia piciorului și a gleznei”, un volum complex dedicat unei analize și descrieri exhaustive a principalelor patologii ale membrelor inferioare, în relație cu domeniul biomecanicii.
Lansarea „Manualului de biomecanică în patologia piciorului și a gleznei” va avea loc în data de 7 septembrie 2016, ora 18.30, Hotel Ramada Parc (Sala Terra), București, în cadrul celui de-al IV-lea Congres Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic!
Manualul editat de către Asociația de Podiatrie, în premieră în România, a fost elaborat de un grup de experți în domeniul medicinei podiatrice, recunoscuți pe plan internațional: dr. Frank L. Bowling (chirurg podiatru), dr. Michael A. Gem (medic podiatru) șidr. Mark T. Tagoe (chirurg podiatru).
Lucrarea oferăo perspectivă educativă, amplă, asupra celor mai răspândite probleme de sănătate ale picioarelor, care pot genera alterarea mersului normal, deteriorând calitatea vieții persoanelor care se confruntă cu ele.
„Manualul de biomecanică în patologia piciorului și a gleznei”este recomandat studenților din domeniul medical, adresându-se cu precădere celor din podiatrie, ortopedie șineurologie, precum și profesioniștilor cu preocupări în îngrijirea afecțiunilor de la nivelul membrelor inferioare.
„Editarea <<Manualului de biomecanică în patologia piciorului și a gleznei>> de către Asociația de Podiatrie este un proiect care susține dezvoltarea îngrijirii specifice afecțiunilor picioarelor, fiind complementar acțiunilor noastre ce vizează dezvoltarea podiatriei în România. Cartea este fundamentală pentru conturarea în detaliu a recomandărilor de îngrijire a picioarelor, cuprinzând noțiunile de bază din domeniul biomecanicii corelate cu podiatria. Manualul oferă și o perspectivă clară asupra elementelor care fac din integrarea podiatrului în echipa multidisciplinară de îngrijire a piciorului diabetic, în particular, o necesitate critică. Cu alte cuvinte, aceasta este o lucrare care oferă suport teoretic pentru înțelegerea integrală a biomecanicii piciorului și podiatriei, dar care, totodată, motivează și explică prin toate mijloacele, importanța meseriei de podiatru, ca domeniu complex, de sine stătător” a declarat dr. Norina Alinta Gâvan, președintele Asociației de Podiatrie.
De la afecțiuni neurologice, precum accidentele vasculare cerebrale, paralizii și afecțiuni ale neuronilor motori, la afecțiuni ortopedice sau autoimune precum artita reumatoidă, manualul face o incursiune în problemele și abordările de actualitate din domeniul sănătății picioarelor. În carte sunt descrise afecțiuni ale tarsului anterior, mediopiciorului, retropiciorului, afecțiuni ale degetelor și gleznelor și bolile care pot să determine anumite diformități, din perspectivă biomecanică.
Cartea este structurată sub forma mai multor capitole dedicate unor afecțiuni distincte, dar pe care le detaliază după același model, pornind de la definiție, evoluție, etiologia bolii, diagnostic și terminând cu diferitele caracteristici clinice și metode de tratament recomandate.
Capitolele au, astfel, denumiri sugestive, concentrate, referindu-se la:
· Varusul retropiciorului;
· Valgusul antepiciorului;
· Flexia plantară a primei raze;
· Varusul antepiciorului;
· Supinația antepiciorului;
· Diformitățile Equinus;
· Cauze extrinseci ale pronației anormale a articulației sub-talare;
· Hallux abducto-valgus;
· Hallux lumitus;
· Hallux flexus;
· Haluce în ciocan;
· Revizuirea funcției mușchiului lombrical;
„Manualul de biomecanică în patologia piciorului și a gleznei”acordă o atenție deosebită problematicii piciorului diabetic și felului în care această complicație răspândită a neuropatiei diabetice influențează biomecanica piciorului, alături de multe alte afecțiuni și anomalii care pot fi abordate pe cale chirurgicală. Fiecare temă cuprinsă în manual este prezentată și ilustrată sugestiv, pentru înțelegerea deformațiilor și compensațiilor piciorului, astfel încât încadrarea într-o clasă diagnostică să fie facilă.
Lucrarea se dovedește utilă în înțelegerea superioară a domeniului podiatriei și a activităților desfășurate în podiatrie, care sunt corelate altor specialități precum diabet, medicina internă, reumatologia, dermatologia, chirurgia, ortopedia și medicina sportivă. Perspectivele care stau la baza volumului se bazează pe măsuri terapeutice preventive, curative și de reabilitare a piciorului. Biomecanica piciorului este o disciplină care îmbunătățește abordarea podiatrică, studiind felul în care musculatura, oasele și articulațiile piciorului interacționează și produc mișcarea.
Experții în domeniul podiatriei sunt de părere că responsabilitatea podiatrului asupra anumitor aspecte de natură biomecanică este una majoră, și nu poate să fie transferată altor specialiști care nu au o calificare atestată în domeniu. De exemplu, prescripția dispozitivelor medicale individualizate și indicarea caracteristicilor tehnice ale dispozitivului medical utilizat în tratament reprezintă atribuții care intră în sfera de activitate a podiatrului.
În acest sens, „Manualul de biomecanică în patologia piciorului și a gleznei”este pentru cititori o sursă esențială de informare asupra morfologiei piciorului și a efectelor biomecanice din timpul mersului și prezintă un sistem prin care evaluarea unor deformații definite într-o altă manieră decât cea tradițională ajută la o înțelegere complexă a patologiilor de natură mecanică.
Pentru detalii despre modul în care poate fi achiziționat „Manualul de biomecanică în patologia piciorului și a gleznei” accesați:https://www.podiatrie.ro/ro-ro/contact
PR&Comunicare: Sănătatea Press Group – Expertul tău în comunicare pe domeniul medical