30
None

Astenia funcţională

Astenia funcţională este o tulburare complexă şi multidimensională, ce acţionează la nivel fizic, psihic, intelectual dar şi sexual.

Astenia funcţională este asociată cu un sentiment de oboseală generalizată, uşoară epuizare, lipsa iniţiativei, lipsa dorinţei de a întreprinde activităţi şi incapacitatea de a face faţă rutinei zilnice. În 25% din cazuri astenia este organică şi trebuie tratată afecţiunea care a declanşat astenia. În restul de 75% din cazuri astenia este funcţională.

Criterii de diagnostic ale neurasteniei conform ICD10 F48:

• Stare de oboseală persistentă şi epuizantă apărută după efort fizic sau mental minor;

• Însoţită de unul sau mai multe din următoarele simptome: durere musculară, ameţeală, tensiune la nivel cefalic, tulburări de somn, iratibilitate, incapacitate de relaxare;

• Incapacitate de refacere prin odihnă;

• Durată peste 3 luni;

• Nu apare în prezenţa unei afecţiuni organice la nivel mental.

Cine este vinovat de declanşarea asteniei funcţionale?

Deficitul incipient  de tiamină la nivel cerebral. Tiamina are un rol important în transmiterea impulsului nervos şi este necesară producerii acetilcolinei, serotoninei şi adrenalinei fără de care sistemul nervos nu poate funcţiona. Stresul ,tulburările de somn, schimbarea între anotimpuri, consumul frecvent de agenţi anti-tiaminici (cafea, ceai, zahăr, alcool, tutun, anticoncepţionale, diuretice, antiacide, fenitoin, fluorouracil, indometacin) duc la o depleţie de tiamină. Depleţia de tiamină  la nivelul sistemului nervos central se manifestă în principal prin diferite tulburări nervoase: astenie, nervozitate şi iritabilitate, apatie, insomnii, slăbirea atenţiei şi a memoriei, scăderea capacităţii de muncă. De asemenea, se poate asocia cu tulburări vegetative şi senzitivo-senzoriale cum ar fi: tulburări cardiace, amorţeli, dureri şi furnicături în membre, ameţeală şi tulburări de vedere.

Manifestările tardive ale deficitului de tiamină sunt: insuficienţă cardiacă congestivă („beri-beri”), polineuropatie, parestezii, atrofie musculară şi sindromul Wernicke-Korsakoff, caracterizat prin  demenţă, ataxie şi oftalmoplegie.

Majoritatea consumatorilor cronici de alcool prezintă deficit de tiamină, datorat atât interferenţelor alcoolului cu metabolismul tiaminei, cât şi nutriţiei precare. Astfel aceştia, datorită deficitului de tiamină, sunt predispuşi la o serie de afecţiuni cum ar fi: encefalopatia Wernicke, ambliopia alcoolică, etc.

Enerion hrăneşte creierul cu energie inteligentă

Derivatul de sulbutiamină (precursor al tiaminei), Enerion, adus de curând pe piaţa din România, este singurul care acţionează selectiv şi ţintit asupra sursei asteniei funcţionale la nivel central (SNC).

Enerion este un dimer liposolubil care este absorbit rapid la nivelul versantului digestiv , iar concentraţia plasmatică este maximă după 1-2 ore de la administrare. În acest timp sulbutiamina trece bariera hemato-encefalică (în cantităţi adaptate nevoilor organismului) şi ajunge la nivelul sistemului nervos central unde se trasnsformă în 2 monomeri de tiamină care se transformă în esteri tiaminici care intră în structura neuromediatorilor (acetilcolina, adrenalina şi serotonina) şi au rol neurotrofic. Enerion acţionează ţintit asupra structurilor din sistemului nervos central responsabile de mobilizarea resurselor energetice ale corpului. După aproximativ 5 ore de la administrare concentraţia plasmatică de Enerion scade exponenţial şi este eliminat renal.Sulbutiamina (Enerion) reprezintă tratamentul curativ nu doar adjuvant al asteniei, care este susţinut de numeroase studii ştiinţifice. Enerion redă persoanelor tinere şi active energia psihică şi fizică atât de necesare în cazurile când se instalează starea de oboseală, nervozitate, lipsa concentrării, iritabilitate, etc.

Aceasta şi-a confirmat eficienţa prin studii clinice şi în cazurile de astenie functională la: pacienţi în recuperare după o boală infecţioasă, femei în perioada postpartum, studenţi în perioada de efort intelectual, sportivi (în perioadele competiţionale), pacienţii cu astenie sexuală şi la pacienţii cu tulburări de somn.

În concluzie, oricare ar fi manifestările asteniei (oboseală musculară, rezistenţă redusă, tulburări de atenţie, de concentrare, de memorie sau de vigilenţă, lipsa încrederii în sine, lipsa motivaţiei, extenuare, stres, pierderea libidoului, disfuncţii erectile precum şi tulburări de somn şi apetit), datorită acţiunii selective şi ţintite la nivelul structurilor din sistemului nervos central responsabile de mobilizarea resurselor energetice ale corpului, Enerion (sulbutiamina) este medicamentul antiastenic al cărui efect este rapid şi vizibil în ameliorarea manifestărilor asteniei.

Comentarii


Cretu

Buna seara. Am un baietel care are 10 ani. De la 4 ani a inceput sa clipeasca din ochi dupa care au inceput si miscari involuntare ale corpului. L-am tratat vreo 3 ani la neuropatolog,care a spus ca are tic nervos,dar nici un rezultat. Apoi am mers la homeopat. La inceput,dupa tratament se vedeau rezultate pozitive,dar acum nu-i nici o schimbare. Spunetimi va rog,este nevoie sa schimbam medicul sau nu? M-am gindit poate sa merg laun fitoterapeut. Se trateaza aceste miscari involuntare sau nu? Multumesc anticipat.

March 18, 2016, 7:55 p.m.
1
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha