47
None

Blefaroplastia

Aceasta este o intervenție estetică, ce are ca scop îmbunătățirea aspectului regiunii perioculare prin îndepărtarea tegumentului/musculaturii sau țesutului adipos în exces. O dată cu înaintarea în vârstă, pielea și orbicularul (mușchi situat în grosimea pleoapelor) devin mai laxe, putând determina hernierea grăsimii perioculare. Aspectul va fi acela de pungi sub ochi sau pleoapă superioară proeminentă și căzută.

Indicații:

  • Ochi umflați sau „pungi” în jurul lor
  • Exces tegumentar sau riduri fine în jurul pleoapei inferioare
  • Îngreunarea vederii prin limitarea-căderea excesivă a pleoapei superioare
  • Pliu tegumentar al pleoapei superioare/inferioare

Cum se desfășoară operația:
Preoperator: nu se fumează, bea cafea/ cola, nu se vor lua AINS/ anticoagulante/ antiagregante.
Intervenția se poate desfășura cu anestezie locală, sub anestezie generală sau sub sedare.
Intraoperator, se va măsura excesul de piele care urmează să fie excizat. Se vor aplica intraocular picături cu antiinflamator pentru a diminua disconfortul postoperator. Se va infiltra cu Xilină și Andrenalină și se va exciza surplusul tegumentar. Inciziile se fac în pliurile naturale ale pleoapelor, astfel încât cicatricea să poată fi ascunsă. Se realizează repoziționarea grăsimii perioculare și, dacă este nevoie (în cazul laxității pleoapei inferioare), și tarsul inferior.
Sutura va fi intradermică, iar materialul de sutură se va îndepărta la 5-7 zile postoperator.
Peste incizie se va plasa un adeziv chirurgical care reduce din tensiune și sigilează sutura.
Înainte de a părăsi sala de operații se vor aplica picături lubrifiante în sacul conjunctival.
Riscurile și complicațiile se vor discuta în funcție de gradul de ptoză, de prezența/nu a hernierii grăsimii perioculare, pleoapele superioare/inferioare supuse intervenției, precum și în funcție de posibile probleme de sănătate ale pacientului.


Cele mai frecvente complicații postoperatorii sunt:

  • Durere, echimoze (vânătăi), edem important
  • Sindromul de ochi uscat
  • Lăcrimare excesivă
  • Cicatrice hipertrofică, modificări de culoare ale cicatricii
  • Hematom
  • Vindecare deficitară (fumător, diabet zaharat necontrolat, corticoterapie)
  • Asimetrie, care este fiziologică - existând diferențe între aceleași segmente ale capului.

Complicațiile postoperatorii sunt destul de rare după blefaroplastie, iar orice discofort apărut postoperator se va trata medicamentos.

La ce se pot aștepta pacienții postoperator:
Recuperarea postoperatorie după blefaroplastie este ușor de suportat.
Imediat postoperator, pacientul va mai resimți amorțeală la nivelul pleoapelor pentru încă o oră în cazul anesteziei locale. Se vor prescrie analgezice, antibiotic, lacrimi artificiale.
În următoarele ore postoperator vor apărea edem (umflare), echimoze (care se vor trata cu aplicații locale cu Arnică) ce se vor reduce progresiv până la sfârșitul primei săptămâni. Efortul fizic intens se va relua la 3-4 săptămâni postoperator.
Machiajul se va aplica din a 2-a săptămână.
Se vor aplica creme cu protecție solară periocular (SFP 50) în primele 6 luni și creme cicatrizante pe bază de gel siliconic (Stratamed, Strataderm, Dermatix, Cimeosil etc). Este recomandat ca pacientul să poarte timp de 1-2 săptămâni ochelari de soare, pentru a se feri de vânt/lumină.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha