Dintre bolile cu afectare oculară aș dori să amintesc distrofiile retiniene, care apar datorită uneia sau mai multor mutații genice. Diagnosticul lor este unul provocator și complex, pornind de la examenul oftalmologic uzual, câmp vizual, tomografie în coerență optică, până la examene electrofiziologice și testare genetică. Tratamentul acestora este un subiect de mare anvergură atât științifică cât și financiară, existând la acest moment câteva opțiuni (3 dacă nu mă înșel) care adresează exclusiv bolile cu afectare monogenică. Se fac progrese de la an la an, inclusiv la nivel național, de a implementa programe accesibile de screening al acestor pacienți, în vederea tratamentului.
Un alt tip de afecțiuni sunt bolile inflamatorii ale sistemului ocular. Dintre acestea fac parte uveitele - boli cu un important impact visual. Cauzele declanșării uveitei nu sunt clare în cele mai multe cazuri clinice diagnosticate. Afecțiunea poate fi considerată o boală legată de sistemul imunitar, care poate deveni hiperactiv la nivelul ochilor. În acest domeniu începem să ne dezmorțim în ceea ce privește tratamentul cu imunosupresoare/imunomodulatoare împrumutate din reumatologie
Retinopatia diabetică reprezintă afectarea retinei datorată diabetului zaharat, așadar toate măsurile sanogene referitoare la diabet se adresează în același timp și retinopatiei diabetice. Prevenția diabetului se face, după cum bine știm că adoptând un stil de viață sănătos, cu mese regulate și echilibrate, fără exces de zaharuri, alături de activitate fizică moderată, combătând comportamentele nocive de tip fumat, sedentarism, consum excesiv de alcool. Odata instalat, diabetul trebuie echilibrat, adică ținut sub control. Există la nivel național un program care se numește „ochiul diabetic“ și care se ocupă cu urmărirea oftalmologică a pacienților diagnosticați cu diabet zaharat. Aceste centre realizează atât cu screening-ul retinopatiei diabetice, cât și cu tratamentul minim invaziv al acesteia, atunci când situația o impune. Cazurile grave, sau depășite, ajung în serviciile de chirurgie vitreo-retiniană.
Vă rog să ne spuneți câteva aspecte mai importante ale Chirurgiei Vitreo-retiniene – în ce situații este necesară, dacă este compensată prin casa de asigurări de sănătate și dacă se poate realiza în orice clinică de oftalmologie.
Chirurgia vitreo-retiniana reprezintă o ramura foarte provocatoare și destul de recentă a oftalalmologiei, care încearcă să găsească soluții pentru o parte din bolile retiniene, între care as enumera: decolarea de retină regmatogenă, adică prin ruptura a retinei, decolarea de retina tracțională, hemoragiile vitreene, gaura maculară, membrana preretiniană maculară și altele. Serviciile de chirurgie vitreo-retiniană se găsesc în spitalele afiliate centrelor universitare mari din țară, unde evident, sunt compensate de CNAS, precum și în câteva clinici de oftalmologie private. Ca orice ramură medicală în secolul XXI, este în plin avânt și dezvoltare.