Interviu realizat cu Prof. Univ. Dr. Alin Cumpănaș, UMF Victor Babeș Timișoara, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara
În contextul pandemiei, au reușit pacienții să-și urmeze tratamentele?
Pentru patologia urologică, chiar dacă am avut o reducere importantă a activității operatorii, mai ales în 2020, din considerentele epidemiologice binecunoscute, am prioritizat intervențiile chirurgicale, astfel încât urgențele și patologia oncologică să nu aibă de suferit. Au avut de așteptat mai mult, din păcate, pacienții cu patologii care au putut fi temporizate (litiazele neobstructive, hiperplazia benignă de prostată, incontinențele urinare, etc).
Vă rugăm să vă referiți la mijloacele de prevenție în cazul afecțiunilor urologice
Atât pentru prevenție cât mai ales pentru diagnosticul precoce, rolul important este jucat de medicii de familie și de mijloacele de informare care să ajute pacientul să aibă educația sanitară necesară. În ultimul timp, forțați și de contextul pandemiei, au fost dezvoltate pagini web, pagini de social-media, au fost create filme de informare medicală care au ajutat inclusiv pacienții urologici să fie mai bine informați, să știe ce au de făcut pentru a preveni bolile și pentru a ști când să se adreseze medicului pentru a depista bolile în stadiul precoce.
Cum ar trebui să interacționeze medicii de familie cu medicii urologi?
Pot constata că avem o colaborare foarte bună cu medicii de familie, colaborare care s-a îmbunătățit constant în ultimii ani, mai ales datorită faptului că am avut multiple ocazii de a ne întâlni la mese rotunde, simpozioane, workshop-uri organizate destul de des înainte de debutul pandemiei. Astfel, hiperplazia benignă de prostată, cancerul de prostată, litiaza, tulburările de dinamică sexuală, infecțiile urinare etc au reprezentat subiecte frecvente de discuții, în urma cărora principalii beneficiari au fost pacienții. Astfel, în prezent, un pacient trimis de medicul de familie la consult urologic vine, de cele mai multe ori, cu setul de investigații primare necesare deja efectuate, scurtând durata până la diagnosticul complet. Aș afirma că cei trei piloni ai acestei colaborări sunt: medicul de familie cu cunoștințe de urologie, urologul și, foarte important, pacientul compliant, care respectă indicațiile și recomandările celor doi.