24
None

Cel mai important antidot al îmbătrânirii este prevenţia

Depresia la vârstnici este dificil de diagnosticat deoarece se manifestă atipic. Totuşi, este foarte important ca afecţiunea să fie identificată cât mai repede deoarece are un impact puternic asupra organismului vârstnicului. Depresia este factor de risc pentru boala Alzheimer şi alte tulburări neurocognitive, vârstnicii cu depresie dezvoltând afecţiuni degenerative neurocognitive într-o proporţie mai mare. Mai mult, vârstnicii cu depresie prezintă infarct miocardic cu o frecvenţă mai mare comparativ cu subiecţii fără această tulburare de dispoziţie.   
Dacă la 65 de ani circa 1 din 10 persoane prezintă o formă de tulburare neurocognitivă, la 85 de ani aproape jumătate au o astfel de afecţiune. Actualmente tratamentul acestor tulburări este complex, inclusiv medicamentos, şi există posibilitatea încetinirii evoluţiei lor. Cele mai mari provocări ale unui medic geriatru sunt reprezentate, pe de o parte, de complexitatea patologiei pacienţilor vârstnici, coexistenţa mai multor afecţiuni, de multe ori cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii. Mai există şi o serie de prejudecăţi, întâlnite la membrii de familie, dar şi la vârstnicii înşişi, conform cărora manifestările unor boli ar fi de fapt componente ale unei îmbătrâniri aşa-zise “normale”.
O caracteristică a vârstnicilor este legată de faptul că aceștia prezintă de obicei patru sindroame, numite“giganţii geriatriei”, care pot fi manifestarea aproape a oricărei boli, ceea ce face dificil diagnosticul diferenţial. Cele patru sindroame sunt: sindromul de imobilizare, sindromul de instabilitate, sindromul de incontinenţă şi sindromul de afectare neurocognitivă.    
Un aspect foarte important al medicinei longevităţii este prevenţia. Se pune întrebarea: mai este posibilă profilaxia, prevenţia, la vârste înaintate? Răspunsul este pozitiv. Este necesară profilaxia evoluţiei bolilor cronice spre stadii mai avansate. Mai mult, este necesară prevenirea apariţiei complicaţiilor bolilor deja existente la vârstnici, precum şi profilaxia instalării unor afecţiuni noi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha