Interviu cu Dr. Boruczkowski, medic specialist în transplantologia celulelor stem
Celulele stem mezenchimale sunt reprezentantul cel mai notoriu al celulelor stem adulte, totodată fiind şi cele mai studiate din punctul de vedere al aplicaţiilor clinice, dar aşteaptându-se şi cele mai probabile rezultate terapeutice.
Prezenţa MSC (mezenchimal stem cells) la nivelul măduvei osoase a fost teoretizată extensiv în a doua jumătate a secolului al XX-lea, iar astăzi se discută foarte mult pe baza unei noi desoperiri – celulele mezenchimale din gelatina Wharton recoltată din cordonul ombilical al noului născut, la naştere. Dr. Boruczkowski, medic specialist în cadrul gupului din care face parte BIOGENIS, a acordat un interviu despre celulele mezenchimale în faza de finalizare a pregătirilor pentru lansarea noului serviciu BIOGENIS, recoltarea de celule mezenchimale din gelatina Wharton.
1. Dr. Boruczkowski, ne puteţi spune câteva cuvinte despre dumeavoastră?
Sunt specializat în transplantologie clinică a celulelor hematopoietice şi specialist cu gradul doi în bolile pediatrice. Am lucrat peste 18 ani în cadrul clinicii de Oncologie, Hematologie şi Transplantologie Pediatrică din Poznan, Polonia. Din 2006, am început să lucrez cu Banca de Celule Stem din Polonia, parte a Famicord Group ca şi Biogneis, şi sunt responsabil de colaborarea dintre PBKM S.A. şi partenerii săi (bănci de celule stem, spitale, clinici) atât local cât şi internaţional.
2. Ce sunt, de fapt, celulele stem?
Celulele stem din organismul nostru sunt celule nespecializate – aceasta înseamnă că au capacitatea de a se multiplica, teoretic, fără limită, se auto reînnoiesc, adică se divid în celule stem, teoretic pe o perioadă nelimitată de timp şi, de asemenea, pot da naştere celulelor specializate. De la începutul sec. XXI, celulele stem pentru diferite tratamente (aplicaţii clinice), au fost recoltate din măduva osoasă, sângele periferic şi din sângele cordonului ombilical. Cultivate în laborator (în vitro), celulele stem sunt un material biologic ideal pentru transplantare sau medicina regenerativă.
3. Referitor la gelatina Wharton şi celulele stem mezenchimale. Există recent astfel de recoltari?
Da, sigur. Celulele recoltate din gelatina Wharton, mai exact din matrixul stromal al cordonului ombilical, sunt multipotente, putându-se diferenţia de exemplu în celule osoase, adipoase, cartilaginoase, dar doar într-un singur tip de clasă celulară. Cu alte cuvinte se pot diferenţia în celule derivate dintr-un singur strat embrionar. Ceea ce este important, este faptul că gelatina Wharton poate fi recoltată fără niciun risc pentru mama şi nou născut iar această recoltare nu este sub incidenţa nici unei probleme de ordin etic.
Celulele din gelatina Wharton sunt o nouă şansă pentru tratamentul multor boli, spre deosebire de celulele stem recoltate din ţesut embrionar.
4. De ce sunt atât de importante celulele recoltate din gelatina Wharton? Datorită diferenţierii? Ce este aceasta?
Diferenţierea este un proces fiziologic prin care celule puţin specializate se transformă în celule specializate. Dezvoltarea noastră presupune diferenţierea unei singure celule- ovulul fertilizat şi bineînţeles multiplicarea. Dar ceea ce este şi mai interesant pentru oamenii de ştiinţă este procesul de transdiferenţiere care nu are loc, în mod normal, în corpul uman. Aceasta este o procedură de laborator prin care o celulă diferenţiată poate fi transformată într-o altă celulă diferenţiată. Un număr mare de publicaţii tratează subiectul celulelor dupa transdiferenţiere în cazul animalelor şi pacienţilor umani aflaţi în studii clinice (aplicaţii clinice la copii şi adulţi).
5. Ce părere aveţi despre situaţiile deosebite care implică celulele stem – situaţiile de geneză a tumorilor?
Formări de teratom au fost întâlnite, dar doar în cazul în care celulele stem embrionare de la un şoarece au fost transplantate la un alt şoarece. Faptul că problema a apărut în cazul testelor pe animale nu are nicio relevanţă dar, teoretic, ridică întrebări în privinţa celulelor stem embrionare. În cazul celulelor stem recoltate din gelatina Wharton, înainte de terapie, trebuie să ţinem cont că, cel putin până astăzi, aceste celule nu sunt tumorigene, în cea mai mare parte.
6. Există posibilitatea ca celulele stem din gelatina Wharton folosite în terapie să fie respinse?
Orice terapie bazată pe celule stem se loveşte de problema imunorespingerii dar doar în situaţia în care celulele stem nu sunt compatibile (de exemplu cu antigene leucocitare umane=HLA) cu primitorul. Ultimele articole medicale sugereaza în continuare faptul că imunorespingerea nu va mai fi o problemă în viitorul apropiat.
Despre Dr. Dariusz Boruczkowski
Este doctor în medicină, deţine gradul doi în medicina pediatrică şi este specializat în transplantologia clinică a celulelor stem. În prezent este Foreign Affairs Manager Deputy Medical Director în cadrul grupului Famicord.
Cristian Lăcraru Director de comunicare BIOGENIS,
www.biogenis.ro
Mirela
Buna ziua, De ce nu l-ati intrebat de ce nu separa celulele stem de gelatina Wharton (adica tesutul cordonului ombilical) inainte de criogenare? Ei taie cordonul in bucatele mici, pun o substanta care \"protejeaza celulele\" si ciogeneaza bucatelele alea. La dezghetare nu mai poti sa separi celulele !!!! Mai mult, toate studiile s-au facut cu celule stem mezenchimale isolate de tesut inainte de criogenare !!!! Vizitati : http://www.viacord.com/viacord-advantage.htm
April 19, 2011, 6:09 p.m.Roxana Macrin
Studiile care in care s-au utilizat celule mezenchimale izolate si multiplicate au fost recoltate din maduva osoasa si nu din cordon ombilical. Se face astfel o mare confuzie intre metodele de recoltare si procesare a acestor celule. In maduva osoasa, se gasesc preponderent celule stem hematopoetice CD 34, CD 45, CD 166, CD 105, CD 133 si CD 106 si foarte putine celule stem mezenchimale CD 73, CD 90, CD 29, CD 44. Este logic ca acest caz de recoltare sa necesita obligatoriu izolarea celulelor stem mezenchimale. In schimb in tesutul cordonului ombilical proportia se inverseaza: celulele stem hematopetice sunt sub 1%, iar celulele stem mezenchimale mai sus enumerate se gasesc in proportie de 99%. Chiar si pentru o persoana fara cunostinte medicale este foarte simplu de inteles de ce, bancile mari de celule stem mezenchimale, care au studiat 10 ani metodele de izolare si crioconservare a tesutului, au concluzionat ca nu au de ce sa separe aceste celule, cand proportia lor este covarsitoare. Metodele de crioconservare in schimb pot face diferanta intre calitatea tesuturilor stocate si eficienta lor dupa decongelare. Criocongelarea celulelor stem mezenchimale au la baza experienta in congelarea embrionilor din clinicile de fertilizare in vitro. Cea mai mare banca de celule stem din Europa utilizeaza oun proces brevetat si autorizat de Uniunea Europeana de criocongelare si decongelare a tesutului: prin vitrificare, astfel apa este total extrasa din tesut (excluzand posibilitatea distrugerii tesutului la decongelare) si inlocuit cu substante special concepute de suport al criocongelarii, total netoxice. Dovada ca tehnicile de vitrificare sunt eficiente sunt miile de copii obtinuti prin decongelarea embrionilor, in cadrul tehnicilor de reproducere umana asistata (clinici de fertilizare in vitro) din lumea intreaga. Multiplicarea celulara este deja o alta discutie. Conform Directivelor Uniunii Euopene EU CTD, 2004/23/EC, 206/17/CE si 2006/86/CE, Bancile de celule stem nu au dreptul sa faca multiplicare celulara. Acest proces apartine in exclusivitate cliniciilor care sunt acreditate pentru terapie. Accesati site-ul www.cryo-save.com si contactati-ne daca aveti intrebari.
April 19, 2011, 8:49 p.m.calin
Va multumim pentru comentarii si competentele dumneavoastra precizari!
April 21, 2011, 1:48 p.m.Cristian
Biogenis extrage aceste celule. Nu modifica functia celulara si lasa aceste celule sa creasca natural. Biogenis nu face doar stocare de portiune de cordon ci si extrage celulele dupa cea mai noua si completa tehnica. Si este singura banca cu stocare in Romania care face asta in momentul de fata, avand si autorizare din partea Agentiei de Transplant. Detalii pe ww.biogenis.ro/contact/
April 21, 2011, 2:43 p.m.Mirela
Biogenis nu apare pe site-ul Agentiei Nationale de Transplant cu autorizatia pentru Tesut ( poate nu au updatat cei de la agentie site-ul). Am vazut pe site-ul Biogenis ca serviciul Cordon Plus ofera :stocare de cordon + Gelatina Wharton individualizata + izolare celule stem mezenchimale. Cordonul este acelasi lucru cu Gelatina Wharton, nu? Poate ma insel desi e prea putin probabil. Si de ce in America costa recoltarea de celule stem din tesutul cordonului ombilical cu aproximativ 700E mai mult decat la voi ( Biogenis) ? poate imi trimiteti mai multe informatii la cristina _ dragomir ( @ ) ymail. com.
May 9, 2011, 4:41 p.m.