Fiecare copil vine pe lume cu un cadou de la natură, cu o «asigurare pe viață », cu o cantitate de «celule de schimb» care, dacă se păstrează, vor ajuta pentru sănătate și pentru longevitate. Roger Schort 2005.
Nașterea copilului este unica și singura șansă pentru a păstra acest produs prețios. Nu neglijați să-i oferiți această șansă!
De neuitat pentru totdeauna rămân acele momente când familia primește noul membru al familiei. Cu cine seamănă? Va fi sănătos? Pregătirile nu se mai termină: primele hăinuțe, pătuțul... orice are nevoie un nou- născut. Vine pe lume gol și neprotejat, să întâmpine dragostea imensă a părinților lui.
Câți dintre noi știu că această creatură mică și fragilă vine împreună cu un cadou prețios?
Câți dintre noi știu că sângele de la naștere, care se aruncă la gunoi împreună cu placenta, constituie un produs cu proprietăți terapeutice?
Este corect să aruncăm acest cadou?
Încă o grijă, alte discuții: să-l aruncăm, să-l donăm sau să-l păstrăm?
Cel mai simplu este să-l aruncăm, nu este nevoie să facem nimic. Dacă vrem să-l donăm unei bănci «publice» sau pentru cercetare, este necesar un singur telefon și răspunderea va fi a altora: dvs veți semna orice hârtie vi se va cere și donarea s-a făcut ....
Dacă vom hotărî să-l păstrăm pentru viitorul copilului, acest lucru are și un cost ...pe lângă toate celelalte ...
Sigur, vârstnicii vor spune: « este unul dintre copii norocoși, pentru care părinții au prevăzut să recolteze celule stem », deoarece aplicațiile terapeutice pretind ca fiecare să aibă celulele lui, pe care i le-a dăruit natura .
Utilizarea celulelor stem, în afară de beneficiile pentru copilul însuși, se poate extinde și la părinți sau la frați după ce s-a verificat compatibilitatea. Astfel, în prezent, probabilitatea ca proba să fie folosită de un membru al familiei este de 1/200. Trebuie menționat că, deși această probabilitate este mică, nu este de neglijat.
În prezent este cunoscut faptul că, în condiții corespunzătoare, celulele stem se pot transforma în orice fel de celule din organism. Pentru început, utilizarea lor s-a limitat numai la boli ale sângelui, apoi în terapia cancerului și a bolilor reumatice și, în ultimii ani, s-a testat cu succes pentru terapia de accident vascular cerebral, pentru diabet și paralizie cerebrală . Ultimele aplicații pretind celule autologe (ale pacientului însuși).
Probabilitatea ca celulele stem să fie utilizate chiar pentru copilul însuși pe toată perioada vieții este de 1/400. Probabilitatea aceasta s-a calculat având ca bază terapiile acreditate, fără să se ia în considerare aplicațiile medicinei regenerative, care sunt în stadiu clinic. Este cunoscut faptul că, în sângele cordonului ombilical, există o categorie de celule care se pot înmulți și transforma în așa fel încât să înlocuiască orice fel de țesut (Koegler et al 2003).
Creșterea exponențială a publicațiilor aprobate în legătură cu noile aplicații permite prognozarea probabilității cu privire la utilizarea probelor care se stochează.
Din acest motiv,considerăm că, aproape sigur, toate probele de celule stem criogenate astăzi în azot lichid vor fi solicitate într-o zi pentru a fi folosite și ne asigurăm că miile de copii care și-au păstrat celulele la laboratoarele noastre le vor mulțumi părinților lor pentru previziunea de a le păstra.
Cord Blood forum (http://www.cordbloodforum.org/) conține informații despre aplicațiile moderne din medicină , cu celule stem din sângele cordonului ombilical. Sângele cordonului ombilical conține cea mai mare cantitate de celule stem, se poate recolta atât în timpul nașterii fiziologice cât și prin cezariană, șansa fiind unică în viață. Procesul recoltării începe după terminarea nașterii și tăierea cordonului ombilical și, datorită acestui fapt, nu are nicio influență asupra nou-născutului sau a mamei. Recoltarea sângelui din cordonul ombilical se face prin puncția cordonului ombilical . Din acest sânge se separă populațiile de celule stem, se congelează și se păstrează în azot lichid la -1960 C.
Celulele stem se folosesc astăzi pentru terapia a peste 70 boli.
În prezent, tot mai mulți părinți hotărăsc să păstreze celulele stem ale copililor lor, nu numai pentru că reprezintă «un izvor de viață» în cazul în care copilul sau un membru al familiei prezintă boli maligne, ci și pentru viitor, luând în considerare utilizările promițătoare din medicina regenerativă. Criogenarea celulelor stem în condiții stabile în azot lichid permite păstrarea lor la nesfârșit și utilizarea lor în orice moment sunt solicitate
Pentru unele familii motivul recoltării celulelor stem este mult mai convingător.
- Unele familii prezintă factori de risc care fac necesară recoltarea celulelor în cazul în care unul dintre părinți sau frați suferă de vreo boală care se poate trata cu celule stem (leucemie, microsferocitoză erediatră). Trebuie menționat că, în cazul multor tipuri de cancer și boli, factorii care le determină nu sunt cunoscuți, iar ele pot să apară și atunci când nu au un istoric. Din acest motiv, părinții vor păstra celulele stem, pentru a avea o siguranță în cazul în care va interveni ceva în sănătatea copilului sau a unui membru al familiei.
- Minoritățile etnice sau perechi de naționalități diferite întâmpină probleme mai mari în cazul în care vor avea nevoie să găsească un transplant din cauza compatibilității rare a copilului .
- O altă categorie de părinți care aleg recoltarea de celule stem sunt cei care au dobândit un copil prin fertilizare in vitro. Având nesiguranța că vor mai putea dobândi un al doilea copil, ei recurg la recoltarea celulelor ca fiind o unică șansă.
Procedeul recoltării este nedureros și nepericulos. Costurile sunt accesibile și cu multe facilități de plată.
Merită să vă informați și, dacă aveți posibiliatea, să și vizitați laboratoarele Biohellenika și să vă informați de la medicii universitari care o conduc.
UTILIZAREA CELULELOR STEM DIN DINŢI, ASTĂZI ŞI ÎN PERSPECTIVĂ
Celulele stem care provin din pulpa dinţilor au fost descoperite pentru prima dată în 2003 de echipa stiintifica a Institutului Naţional de Sănătate din SUA. De atunci au urmat mai multe studii care se referă la calităţile şi utilizările lor terapeutice.
Celule stem se găsesc atât în pulpa dinţilor de lapte cât şi în molarii de minte şi aparţin tipului de celule mezenchimale.
Celulele mezenchimale din dinţi sunt celule stem care, în laborator, se pot transforma în celule nervoase, grase, osoase şi musculare. Posibilitatea lor de a se transforma în celule nervoase a determinat oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Adelaida, Australia, să propună extragerea imediată a dinţilor, separarea celulelor mezenchimale şi depunerea lor în zonele creierului care a suferit accident vascular cerebral. Aceste proprietăţi le fac să fie un instrument valoros pentru medicina regenerativă şi pentru regenerarea organelor.
Celulele stem din pulpa dentară sunt caracterizate prin posibilitatea lor mare de înmulţire, capacitatea mare de regenerare şi păstrarea calităţilor chiar şi după 12 diviziuni. Aparţin tipului de celule adulte şi, până în prezent, utilizarea lor s-a dovedit a fi sigură.
În prezent, în SUA sunt în curs de aprobare, de către Institutul Naţional de Sănătate, trei mari studii: unul dintre ele se referă la reconstruirea pulpei dentare după necroză, iar celelalte două se referă la terapia paradontitei şi reabilitarea paradontală. S-au folosit la pacienţi în terapia pentru pierdere de masă osoasă şi fracturi ale oaselor craniului, feţei şi maxilarului.
Ajută la funcţionalitatea implanturilor şi restabilesc deficitele maxilarului după extracţia dinţilor permanenţi.
Producerea de dentină în laborator şi utilizarea sa ca material obstrucţionar pentru înlocuirea dinţilor cariaţi va deveni o rutină în viitorul apropiat.
Experimental, celulele stem din dinţi au fost utilizate pentru reabilitarea după infarct miocardic, în regenerarea musculară după obstrucţie arterială şi pentru a spori angiogeneza în repararea ţesuturilor. De interes este crearea celulelor umane la animale cu atrofie musculară de tip Duchenne, cărora s-au administrat celule mezenchimale extrase din pulpa dentară. La aceste animale s-a observat o mobilitate mai bună şi situaţia lor s-a stabilizat pentru o perioadă de 25 luni, cât a durat acest studiu.
Celulele stem din pulpa dinţilor constituie astăzi un izvor de celule cu terapii dovedite pe pacienţi, dar si cu multe promisiuni pentru viitor.
Datorită faptului că această posibilitate o avem în primii ani ai vieţii copilului, de la vârsta de 6 si până la 12 ani sau chiar mai târziu, din molarii de minte, părintii trebuie informaţi ştiinţific şi responsabil despre posibilităţile pe care le oferă stocarea celulelor stem din dinţi şi ei să hotărască să o facă pentru binele copilului lor. Şi adulţii posedă celule stem
Natura i-a dăruit nou-născutui celule stem din sângele placentei, care ajută la dezvoltarea lui în primii ani ai vieţii. Mai târziu celulele stem se acumulează în diferite locuri din corpul adultului.
Mobilizarea lor din locurile iniţiale este minimă şi, din acest motiv, nu este vizibilă acţiunea lor nici în restaurarea organelor, nici în prevenirea îmbătrânirii. Pentru a putea funcţiona cu rezultate favorabile, trebuie îndepărtate din locul lor, trebuie separate şi administrate pacientului, local si sistematic. Principala sursă de celule stem a adultului este ţesutul adipos , care este considerat şi dăunător pentru sănătatea omului.
Ţesutul adipos este principala sursă de celule stem mezenchimale, care poate să ne dea cel mai mare număr de celule stem , mai mult decât oricare altă sursă. Prin procedeul liposucţiei se obţine un număr mare de celule , care pot fi folosite imediat sau pot fi criogenate pentru a fi folosite în viitor . Celulele din ţesutul adipos sunt destinate numai pentru transplant autolog, adică numai pentru cel de la care s-a facut recoltarea. Astfel, sunt protejaţi pacienţii in fata fenomenului de respingeri acute sau cronice când sunt alocate împreună cu celule hematopoietice, transplante necompatibile uneori .
Utilizarea acestor celule se referă atât la medicina estetică, cât şi la reabilitarea organelor cu diferite disfuncţii. Pielea este oglinda sănătăţii corpului nostru şi este ţesutul care trădează semnele îmbătrânirii . Reînnoirea aspectului pielii se practică de mulţi ani şi se realiza prin injectarea locală a diferite substanţe care dau volum în zonele respective. Substanţele acestea, după scurt timp, se deshidratează, se absorb şi fac ca rezultatul estetic să fie temporar.
Administrarea celulelor stem mezenchimale din ţesutul adipos în zona pe care vrem să o refacem estetic are un rezultat stabil, deoarece celulele mezenchimale sunt acelea care produc componenţii pielii, colagen si elastină şi îşi asump reînnoirea ei, eliminând ridurile şi dând o înfăţişare tinerească.
În ultimii ani, celulele mezenchimale din măduva spinării se folosesc la înlocuirea ţesutului miocardic după preinfarct , ischemia cardiacă şi, în general, pentru prevenirea insuficienţei cardiace. Înainte ca celulele stem să fie administrate pacienţilor au fost supuse multor teste pentru mulţi ani, prin studii de cercetare care au dovedit siguranţă si rezultatele favorabile în diferite terapii.
În prezent, în centrele cardio-chirurgicale se aplică aceste terapii care în viitor se vor combina cu intervenţiile by-pass, plasarea stent şi rezecţia de plăci aterosclerotice din carotide. Administrarea de celule stem ajută, în primul rând, la vindecarea endotelială directă şi protecţia împotriva leziunilor aterosclerotice coronariene şi, în al doilea rând, reduce gradul de infarct şi menţine integritatea miocardului.
De asemenea, metoda a fost asociată şi cu implantarea inimii artificiale, iar acest lucru a fost considerat record mondial pentru Grecia.
De la arsuri şi până la osteoartrite
Celulele stem din ţesutul adipos se folosesc pentru terapia arsurilor, ulcerului diabetic şi ulcerului escarelor. Restaurarea acestor leziuni, vindecarea acestor boli, este izbitoare si rapidă, dar si îmbunătăţirea imaginii pacientului este vizibilă datorită reducerii absorbirii substanţelor toxice de către ţesuturile deteriorate.
Osteoartrita este o boală degenerativă a articulaţiilor care provoacă multe probleme unor mase mari de oameni şi cu impact economic semnificativ. În ultimii ani s-au prelevat celulele stem din ţesutul adipos în scopul tratării osteoartritei, cu rezultate favorabile în funcţionarea articulaţiilor şi cu costuri minime pentru pacient. Fracturile de asemenea au fost vindecate prin puţine operaţii şi numai cu utilizarea celulelor stem.
Celule stem mezenchimale există de asemenea şi în dinţii temporari ai copiilor si în molarii de minte şi se folosesc la refacerea viscerocraniului şi a leziunilor scheletice ale feţei, regenerarea pulpei dentare în cazul scoaterii nervului şi, experimental, în boli neurogenerative.
Procedeul recoltării şi administrării celulelor stem mezenchimale este sigur şi uşor, cu rezultate bune şi minim invazive pentru pacient - din acest, motiv astăzi şi în viitor va beneficia de utilizare şi acceptare pe scară largă.
Speranţe pentru terapia accidentelor vasculare cerebrale
Leziunile ischemice cerebrale care implică accidentul vascular cerebral şi autismul fac obiectul unor studii clinice care sunt unica speranţă pentru terapie. Pentru astfel de cazuri diagnosticarea se poate face la vârste mici şi, în prezent, se foloseşte terapia cu celule stem din placentă. După terapia leucemiei, a doua terapie cel mai des întâlnită care utilizează celule stem este accidentul vascular cerebral.
În cazul autismului, în prezent nu există rezultate certe şi nici studii clinice în curs, în vederea utilizării celulelor stem. Cu toate acestea, studii individuale au demonstrat eficienţa celulelor stem în cazul autismului.
Copiii cu autism care nu au recoltat celule stem la naştere pot fi supuşi liposucţiei în prezenţa unei echipe de medici specializaţi, compusă din chirurg plastician, pediatru, psiholog şi anestezist.
Din produsul liposucţiei se separă şi se criogenează celulele care pot fi administrate imediat după terminarea testării calităţii. Cantitatea de celule stem separate din ţesutul adipos este mare, depinde de cantitatea de produs recoltat şi se administrează în două sau mai multe etape.
Pentru copiii cu autism liposucţia este unica şansă de terapie în cazul în care nu au recoltat sânge placentar. După administrarea de celule stem, într-o perioadă relativ scurtă de timp, aceşti copii prezintă semne vizibile de ameliorare a comportamentului lor şi a integrării lor în familie.
Tratamentul fibrozei pulmonare cu celule stem din ţesutul adipos este un alt studiu clinic, care se efectuează în Grecia în cadrul Spitalului Universitar din Alexandrupoli, şi duce la o mai bună funcţionare a aparatului respirator. Suferinţa acestor pacienţi devine acută din cauza lipsei oxigenului, dar şi din cauza distrucţiilor de la nivel pulmonar.
Administrarea de celule stem din ţesut adipos întârzie acest fenomen invaziv în prima fază şi restabileşte treptat funcţionalitatea alveolelor în a doua fază.