None

Celulele stem în practica zilelor noastre

 

    Celulele stem reprezintă unul dintre cele mai noi domenii ale medicinei! Prima referire la acest tip special de celule s-a făcut acum 30 de ani, iar în practica curentă au intrat acum 20 de ani.  

    De atunci şi până astăzi lucrurile au evoluat într-un ritm ameţitor. Aceste celule extraordinare, cu proprietăţi de multiplicare şi de diferenţiere în alte tipuri celulare, şi-au făcut loc treptat  în practica medicală şi în terapiile standard pentru diferite patologii cu potenţial letal (leucemii, limfoame, sindroame mielodisplazice, neuroblastom, retinoblastoma etc.).  

    Celulele stem hematopoietice recoltate din sângele cordonului ombilical la naşterea bebeluşului sunt folosite de peste 20 de ani în tratamentul standard al bolilor de sânge. În cadrul Congresului Societăţii Europene de Hematologie, Londra, iunie 2011, a fost anunţată cifra de 20.000 de transplanturi efectuate cu celule stem ombilicale stocate în bănci publice sau private de celule stem din întreaga lume.  

   În afară de aceste terapii standard, celulele stem sunt implicate în foarte multe cercetări în curs de desfăşurate. Sunt studiate în special celulele stem mezenchimale, recoltate din diferite ţesuturi şi organe umane, care se pare că vor deschide o nouă filă în istoria medicinei - Medicina Reconstructivă.  

    În iulie 2011 a fost efectuat, în Suedia, în premieră mondială, primul transplant cu organ produs în totalitate în laborator, pornind de la propriile celule stem ale pacientului.

    Traheea sintetizată a fost transplantată unui tânăr care suferea de neoplasm al traheei.  

    Blood, jurnalul Societăţii Americane de Hematologie, a publicat în septembrie 2011 rezultatele unui studiu francez: pentru prima dată în lume a fost efectuată cu succes o transfuzie sanguină folosind hematii obţinute din celule stem hematopoietice. Nevoia de sânge transfuzabil este în continuă creştere, în timp ce numărul donatorilor este în scădere. Într-o bună zi, pacienţii care au nevoie de transfuzii ar putea deveni propriii lor donatori.  

    Acestea sunt doar două dintre exemplele pe care lumea medicală ni le pune la dispoziţie. Sunt noi orizonturi, se deschid oportunităţi în direcţii neexplorate până acum. Terapiile cu celule stem se pot dovedi soluţia pentru situaţii medicale de risc vital pe care medicina convenţională nu le poate rezolva.  

    Accesibilitate prin Stem SURE

    Stem SURE, compania daneză de recoltare şi stocare de celule stem la naştere, oferă părinţilor din România accesul la aceste foarte noi servicii medicale.

    StemCare, banca noastră din Danemarca, este cea mai mare bancă din zona Scandinaviei şi una dintre cele mai moderne din Europa. Probele stocate sunt atent analizate şi pregătite pentru a putea fi folosite în orice moment. Sângele recoltat este procesat astfel încât materialul stocat să conţină doar ceea ce este necesar, şi anume celulele stem; oferim părinţilor în 36 h rezultatul procesării - dovada rapidităţii în prelucrare, stocăm în 2 recipiente pentru 2 oportunităţi de folosire a celulelor stem, iar probele pot fi livrate oriunde în lume în 24 h pentru utilizare. Mai mult, echipa de specialişti din banca noastră face eforturi constante pentru ca serviciul medical oferit să fie în permanenţă updatat la noile descoperiri medicale, fiind chiar implicaţi în mod direct în activităţi de cercetare şi pionierat.  

    Pentru prima dată în ţara noastră, Stem SURE anunţă paşi importanţi făcuţi în direcţia multiplicării celulare!  

    Deoarece probele de celule stem recoltate la naştere se pot dovedi uneori destul de mici cantitativ pentru a fi suficiente unui transplant direct, specialiştii noştri lucrează la stabilirea unui protocol de multiplicare ex vivo a acestora, având scopul de a îmbunătăţi rezultatele şi de a extinde aplicabilitatea transplantului de celule stem. Rezultatele proiectului  sunt aşteptate în august 2012.  

    Sunt paşi importanţi făcuţi de banca daneză şi de Stem SURE, demonstrând faptul că ne situăm printre primele bănci din lume în ceea ce priveşte cercetarea ştiinţifică şi inovaţia medicală!

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha