25
None

Coaliția Unitatea de sânge aduce în prim-plan soluții pentru gestionarea anemiei la pacienții cu boli cronice

Unitatea de sânge, demers care militează pentru îmbunătățirea vieții pacientului cronic transfuzabil, ca parte a iniţiativei europene „Blood and Beyond”, lansează documentul de poziție intitulat “Anemia la pacienții cu boli cronice: Abordări centrate pe pacient pentru prevenție, diagnostic și management eficient”

Miercuri, 9 octombrie 2024, BucureștiUnitatea de sânge, coaliție care a luat naștere în anul 2022, cu misiunea de a regândi, inova și optimiza gestionarea sângelui în România, aduce în atenția publicului o temă de importanță majoră: anemia la pacienții cu boli cronice, bazată pe abordări centrate pe pacient pentru prevenție, diagnostic și management eficient.


Cu sprijinul asociațiilor de pacienți, pacienților, experților, centrelor de transfuzie sanguină, societăților medicale și autorităților din România, coaliția Unitatea de sânge a lansat documentul de poziție intitulat “Anemia la pacienții cu boli cronice: Abordări centrate pe pacient pentru prevenție, diagnostic și management eficient”, cu scopul de a răspunde complexității necesităților pacienților cronici din România care suferă de anemie. Documentul de poziție explorează în detaliu sinergia dintre inițiativele europene (Blood & Beyond) și eforturile naționale, evidențiind necesitatea colaborării între autorități, profesioniști din domeniul sănătății și pacienți, cu scopul de a asigura managementul eficient al anemiei și de a îmbunătăți sănătătea și calitatea vieții pacienților români.

Demersul actual este o inițiativă a coaliției Unitatea de sânge, cu sprijinul Societății Române de Hematologie (SRH), Societății Naționale de Transfuzie Sanguină din România (SNTSR), Institutului Național de Transfuzie Sanguină Bucureşti (INTS), Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Centrului de Transfuzie Sanguină București, Centrului Regional de Transfuzii Constanța, Bristol Myers Squibb România.

“Sistemul de transfuzii din România a înregistrat progrese semnificative în ultimii ani, incluzând implementarea campaniilor de conștientizare și modernizarea echipamentelor. Cu toate acestea, persistă provocări notabile, cum ar fi deficitul programelor de formare specializate în transfuzia sanguină și insuficiența specialiștilor distribuiți uniform la nivel național. Este imperativ să sprijinim pacienții cronici care suferă de anemie, deoarece acest segment reprezintă în prezent un punct vulnerabil în sistemul nostru de sănătate.", a declarat Prof. Dr. Daniel Coriu, Președintele Colegiului Medicilor din România și Președinte al Societății Române de Hematologie.


“Anemia este o problemă de sănătate publică majoră în România, afectând calitatea vieții multor oameni. Fac această afirmație atât în calitate de președinte al Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), cât și în calitate de pacient. Prin eforturi comune și politici de sănătate adecvate, putem face pași importanți în îmbunătățirea vieții celor afectați.", a declarat Radu Gănescu, Președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).

“Ne aflăm în cel de-al treilea an de activitate al Coaliției Unitatea de Sânge, iar progresul realizat de România în această perioadă este cu adevărat remarcabil în ceea ce privește sistemul transfuzional, colectarea și gestionarea sângelui, precum și managementul pacienților transfuzabili. Anul acesta, ne concentrăm asupra unei provocări majore – anemia la pacienții cu boli cronice – și suntem încrezători că, prin colaborarea strânsă dintre autorități, medici și pacienți, vom continua să stabilim repere ale bunelor practici, toate în beneficiul pacienților din România.”, a declarat Cătălin Radu, General Manager, Bristol Myers Squibb România.

Pe de altă parte, noul Document de poziție se axează pe reevaluarea și aplicarea recomandărilor și concluziilor din Documentul de poziție lansat în 2022, în care se sublinia importanța unei abordări multidimensionale pentru gestionarea anemiei cu accent pe anemia la pacienții cu boli cronice. Reevaluarea recomandărilor care pun accentul pe asumarea provocărilor pe care anemia le generează pacienților cronici, din documentele de poziție lansate de Unitatea de sânge în 2022 și 2023, evidențiază mai multe zone prioritare.

Direcționarea finanțării către cercetarea de importanță majoră, dar și extinderea către celelalte centre a reprezentat o concluzie importantă din documentul din 2022, cercetarea fiind esențială pentru a înțelege în profunzime impactul anemiei și al transfuziilor asupra sănătății pacienților care suferă de boli cronice. Noile cercetări realizate în contextul anemiei asociate cu bolile cronice trebuie, totodată, implementate ca politici de sănătate și utilizate pentru îmbunătățirea practicilor medicale actuale.

Mai mult decât atât, educația și sprijinul pentru pacienți și îngrijitori necesită și ele o atenție deosebită. Este important ca în viitor să consolidăm inițiative educaționale pentru a asigura accesibilitatea și relevanța informațiilor în vederea creșterii nivelului de conștientizare de către personalul medical, pacienți și aparținători cu privire la importanța adresării timpurii către medicina primară și medicii specialiști.

Resursa umană, împreună cu colectarea și utilizarea eficientă a datelor, joacă un rol crucial în ridicarea standardelor de îngrijire, fiind esențiale pentru modernizarea sistemului transfuzional și îmbunătățirea infrastructurii. În prezent, este necesară dezvoltarea unor sisteme puternice de evaluare, capabile să compare și să monitorizeze mai eficient, în vederea optimizării tratamentelor.

Nu în ultimul rând, susținerea infrastructurii naționale și a inovațiilor implicate în managementul sângelui pacienților, dar și colaborarea multidisciplinară pentru creșterea conștientizării publice reprezintă puncte cheie subliniate și în urmă cu doi ani. Susținerea infrastructurii naționale și asigurarea unei finanțări publice adecvate sunt esențiale pentru actualizarea datelor comparabile și viabile, ghidând astfel deciziile clinice și elaborarea de politici fiabile. Colaborările strânse între factorii de decizie politică și părțile interesate relevante pot, de asemenea, crește considerabil numărul de donatori la nivel național.

Subiectele atinse în Documentul de poziție reprezintă rezultatele sedimentate ale cercetărilor și experiențelor acumulate în urma inițiativelor din 2022 și 2023, unde s-a pus accent pe educarea pacienților și pe colectarea de date relevante. Aceste eforturi au fost orientate spre o mai bună înțelegere și gestionare a anemiei la pacienții cu boli cronice. În prezent, consolidarea inițiativei educaționale și asigurarea accesului la informații relevante, precum și conștientizarea din partea cadrelor medicale și a aparținătorilor despre importanța adresării timpurii către medicina primară, reprezintă o modalitate de reducere a presiunii asupra sistemului transfuzional.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha