București, 2 noiembrie 2016
Începutul lunii noiembrie înseamnă start pentru trainingurile de nutriție în școlile din București. Programul este inițiat de Asociația ABC-ul Nutriției și se desfășoară în perioada noiembrie 2016- martie 2017.
„Adeseori se ridică voci critice, cum că este rolul medicului sau al sistemului educațional să facă schimbarea sau că avem probleme mai mari decât nutriția în ceea ce privește copii. Aici nu suntem de acord, educația pentru nutriție este problema tuturor. Iar noi ca ONG vrem să facem un pas înainte și să fim o punte de intermediere între lipsa completă de educație pentru nutriție și idealul în care toată lumea e informată, nu doar experții în domeniu.”
Asociația ABC-ul Nutriției a fost înființată în vara anului 2016. „Scopul nostru este să accelerăm educația în nutriție și să instigăm curiozitatea copiilor către o alimentație corectă. Nu vrem neapărat ca ei să vină la o lecție despre mâncare, ci mai mult să îi învățăm ce atitudine să aibă spre mâncare și cum să fie curioși despre ce conține mâncarea lor și ce efect are.”
Motivația fondatorilor vine din experiența lor ca și copii. „Când eram mici toți ne doream să avem o ocazie să vorbim despre mâncare, să gătim, să punem întrebări. Nu este întotdeauna doar rolul părintelui sau al medicului. Copii au mult timp liber și o energie debordantă, pe care noi vrem să o îndreptăm spre a descoperi secretele mâncării.”
Tinerii au început lecțiile și workshopurile în baza unei curicule dezvoltate de către experți de la Universitatea de Nutriție din Viena. Informațiile, adaptate la realitatea României de către medici din București, sunt grupate în zece lecții separate. Fiecare lecție cuprinde jocuri individuale, de echipă și de grup, prin care copii află despre mâncare într-un mod practic și distractiv.
În cadrul acestui program, ABC-ul Nutriției va realiza și o cercetare despre problemele reale de nutriție ale copiilor, cu focus pe elevii din clasele 5-8. Printre școlile care au început program complet de educație pe tema nutriției se numără Școala nr 112, Școala nr. 126, Școala Ferdinand, Șscoala Sfinții Voievozi și Școala Avram Iancu.
„Impactul acestor traininguri susținute în mod voluntar de către membrii asociației va fi măsurat la în perioada aprilie-mai 2017. Tot atunci ne așteptăm să știm dacă am reușit să le schimbăm copilor comportamentul față de mâncare și care sunt pașii următori de implementat.”
Iulia Manole, Director Executiv, Asociația ABC-ul Nutriției
Pentru mai multe detalii, vă rugăm să vă adresați la iulia.manole@abcnutritiei.ro
tel 0755760506.
www.abcnutritiei.ro