15.11.2018 - Comunicat al asociaţiilor profesionale medicale în contextul „Zilei Naţionale Fără Tutun"
„Ziua Naţională Fără Tutun” a fost propusă de Guvernul României, în temeiul art. 107 alin. (2) din Constituţie şi al art. 8 din Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun si adoptată prin Hotărârea 1270/2002, în scopul sensibilizării populaţiei României cu privire la beneficiul renunţării la fumat. Sărbătorită, în fiecare an, în a treia zi de joi a lunii noiembrie, a fost şi este un moment de analiză a evoluţiei controlului consumului de tutun din ţara noastră.
În contextul re-orientării strategice de marketing a industriei tutunului din ultimii ani, prin noi produse (țigări electronice, produse din tutun încălzit) și poziționări, comunitatea medicală se găsește în fața unei provocări similare celei din urmă cu zeci de ani- aceea de a strânge din nou rândurile în fața acestei noi amenințări și încercări a industriei tutunului de a distruge eforturi și progrese substanțiale în ocrotirea sănătăţii populaţiei.
Atât ţigara electronică, cât și tutunul încăzit sunt expuse, în prezent, drept alternative „mai sănătoase” ale tutunului convenţional. România a fost una din ţările alese pentru studiile pilot ale unor companii multi-naţionale de tutun, atât în cazul ţigării electronice, cât şi al tutunului încălzit. După interzicerea publicităţii pentru ţigările electronice în 2016, în prezent suntem martorii unei promovări de o agresivitate fără precedent a ţigărilor încălzite, cu încălcarea deliberată şi constantă a legii care interzice promovarea oricărui produs din tutun şi a unei publicităţi extinse în spațiul public. Ținta acestei campanii este în special generația tânără, căreia noile produse din tutun îi sunt prezentate în locurile publice în forme cât mai atractive și pentru care industria tutunului nu ezită să sponsorizeze diverse evenimente. În politica sa agresivă, industria tutunului folosește și diverse canale media, beneficiare de variate forme de sponsorizare din partea acestei industrii, precum și jurnaliști și bloggeri care publică, pe de o parte, materiale în favoarea noilor produse din tutun și, pe de altă parte, atacă constant militanții antitutun, inclusiv Asociațiile profesionale medicale. Asistăm cu îngrijorare, astfel, la o tentativă de “normalizare” a consumului de tutun în paralel cu discreditarea organizaţiilor profesionale care militează pentru reducerea/eliminarea acestuia din România.
Nu fără suprindere, remarcăm în ultima perioadă încercări de infiltrare a industriei tutunului în activităţile medicale ale unor organizaţii non-guvernamentale şi asociaţii medicale profesionale, cu tentative de asociere a numelui unor medici racolați sub contract de către această industrie cu numele unor personalităţi medicale şi cadre universitare recunoscute pentru efortul depus ani la rând pentru controlul tutunului. Astfel de asocieri directe și indirecte între medici și produsele din tutun au fost foarte frecvente în anii ’40 și ’50 ai secolului trecut, înainte ca oamenii de știință să raporteze primele dovezi zdrobitoare privind legătura dintre consumul de tutun și cancerul pulmonar ori bolile cardiovasculare. Odată demonstrată nocivitatea tutunului medicii au refuzat orice fel de finanțări, declarate sau ascunse, pentru promovarea produselor din tutun.
Încercările industriei tutunului de a se folosi de unii medici pentru a promova aşa-zisele oferte „sănătoase”, au scopul de a scinda lumea medicală, de a încerca să creeze o confuză simulare a unei atitudini permisive sau chiar aprobatoare a lumii medicale în legătură cu noile produse din tutun. Pe de altă parte, se încearcă amânarea completării legislației de control al consumului de tutun cu amendamente referitoare la noile produse, şi crearea unui nou cadru de normalizare în spaţiul public a consumului de ţigară electronică şi tutun încălzit.
Implicarea unor profesioniști în sănătate în susținerea directă sau indirectă a industriei tutunului este contrară Codului de Bună Practică privind controlul tutunului recomandat de Organizația Mondială a Sănătății[i] și încalcă flagrant obligațiile asumate de România prin Convenția Cadru privind Controlul Tutunului – respectiv de a proteja dezvoltarea de politici publice de sănătate în domeniul controlului tutunului independent de orice interferență a industriei tutunului. Este clară, în acest sens, poziția unitară a Organizației Mondiale a Sănătății și a tuturor forurilor credibile ale experților în sănătate publică de a nu se asocia cu industria tutunului și de a nu valida niciun fel de colaborare cu iz comercial și nebazată pe argumente științifice și medicale solide. În luna octombrie 2018, guvernele și autoritățile de sănătate publică din 148 de țări reunite la Geneva la Conferința Părților, au decis reglementarea unitară a oricărui produs din tutun ca un produs adictiv, deoarece consumul de tutun reprezintă prima cauza de boală prevenibilă în lume. Totodată, au decis ca dispozitivele utilizate pentru consumul noilor produse din tutun să fie reglementate, inclusiv din punct de vedere al publicităţii şi promovării, la fel ca produsele din tutun[ii].
În contextul mai sus enunțat solicităm mass-media, autorităților statului român, organizațiilor societății civile și cu atât mai mult profesioniștilor din domeniul sănătății, să respecte principiile Convenției Cadru privind Controlul Tutunului, transpusă în legea nr. 332/2005, legate de prevenirea interferenței intereselor comerciale ale industriei tutunului în procesele decizionale legate de sănătatea publică.
Cerem tuturor asociaţiilor medicale profesionale şi de pacienţi să se delimiteze de aceste activităţi ale industriei tutunului, să nu accepte finanțări de la aceasta și să nu se lase manipulaţi cu privire la asa-zisele efecte mai puțin nocive ale noilor oferte de ţigări electronice și produse de tutun .
Dorim pe această cale să propunem şi un model de declaraţie care să permită o transparentizare a posibilelor relaţii contractuale sau de sponsorizare cu industria tutunului a medicilor, asociaţiilor profesionale şi ONG cu profil medical sau de sănătate publică. Acest model urmează să fie propus tuturor medicilor şi asociaţiilor profesionale sau de pacienţi din ţară.
Colegiul Medicilor -București, Prof. Dr. Cătălina Poiană
Forumul Național de Prevenție , Prof.Dr Dan Gaiță
Fundația Inimii, Dr. Gabriel Tatu Chițoi
Colegiul National al Medicilor din România, Dr. Gheorghe Borcean
Societatea de Medicină Internă, Prof. Dr. Ion Bruckner
Societatea Română de Medicină a Familiei, Dr. Dina Mergeani
Societatea Română de Cardiologie, Prof. Dr. Dragoș Vinereanu
Societatea Română de Pneumologie, Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu
[i] http://www.who.int/tobacco/wntd/2005/codeofpractice/en/
[ii] https://untobaccocontrol.org/cop/documents/decisions/