Cea de-aV-a Conferință Națională RoVaccin 2017 aduce în discuție situația îngrijorătoare a ratei scăzute de vaccinare din România, alături de strategiile și soluțiile posibil de pus în practică pentru îmbunătățirea situației, prin creșterea acoperirii vaccinale și eliminarea riscurilor generate de boli transmisibile.
Conferința RoVaccinva avea loc pe 25 martie 2017, laHotel Crowne Plaza, București. Manifestarea se adresează profesioniștilor din domeniile: microbiologie, epidemiologie, medicină de familie, boli infecțioase sau din orice altă specialitate cu preocupări în domeniul vaccinologiei.
Tema generală a Conferinței de anul acesta este Vaccinarea - urgență de sănătate publică, în cadrul căreia vor fi explorate cele mai noi informații referitoare la importanța vaccinării în contextul național și european actual și la impactul fenomenului de scădere a acoperirii vaccinale asupra sănătății publice din România. La Conferință vor fi prezentate ultimele evoluții ale epidemiei de rujeolă și vor avea loc paneluri de discuții interactive cu administratori și specialiști din sistemul de sănătate publică.
Totodată, Conferința RoVaccin va pune accentul și peelementele practice ale Programului Național de Vaccinare, de la producția de vaccinuri, până la modul în care se fac achiziția, distribuția și administrarea acestora.
„Fie că vorbim despre accesarea unor materiale apărute pe internet, nesusținute de dovezi medicale sau științifice, fie că este vorbade unele convingeri nefondate ale părinților, este clar că acoperirea vaccinală scade alarmant. Din acest motiv, profesioniștii în domeniul sănătății, începând cu medicii de familie, până la epidemiologi, microbiologi, pediatri și medici de alte specialități, trebuie să facă o coaliție împotriva ignoranței și lipsei de informare și să ofere tuturor informațiile de care au nevoie părinții, în special și populația, în general. De asemenea este deosebit de important ca toți cei implicați în administrarea sistemului de sănătate, dar și decidenții politici și societatea civilă să facă un pas către realizarea unui consens național care să ducă la rezolvarea problemelor unuia dintre cele mai importante domenii ale sănătății publice, adică ocrotirea sănătății copiilor, prin vaccinare ” a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
În România evoluează o epidemie de rujeolă începând din anul 2016. Până în 17 martie 2017, au fost confirmate 3799 de cazuri de rujeolă, în 37 de județe, fiind înregistrate 17 decese, marea majoritate la copii nevaccinați sau vaccinați incomplet1.
Potrivit estimărilor de acoperire vaccinală la vârsta de 18 luni2, la copiii născuți în iulie 2014, acoperirea vaccinală pentru HEP B3, DTP4, VPI4, Hib4 și ROR1 s-a situat mult sub 95%, procentul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Comparativ cu cohorta născută cu un an în urmă, acoperirea vaccinală la vârsta de 18 luni s-a aflat în scădere. Procentul copiilor incomplet vaccinați la vârsta de 18 luni a fost de 43%, mai arată datele.
Cele mai recente statistici referitoare la acoperirea vaccinală și evoluția bolilor prevenibile prin vaccinare vor fi prezentate și dezbătute de specialiștii prezenți la Conferința Națională RoVaccin 2017.
Principalele cauze care au determinat scăderea acoperirii vaccinale au fost neprezentarea părinților la medicul de familie, lipsa unora dintre vaccinuri și refuzul vaccinării, mai ales în privințavaccinului ROR, dar și pentru alte tipuri de vaccin.
Scepticismul asupra siguranței vaccinurilor reprezintă un fenomen global, fiind considerat un real factor de risc în creșterea incidenței bolilor prevenibile prin vaccinare sau chiar a reapariției unora care erau considerate eliminate, avertizează specialiștii.3
Pe plan mondial, imunizarea corectă previne anual între 2 și3 milioane de decese, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății.4 Alte 1,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă acoperirea vaccinală ar crește conform recomandărilor OMS. Aproximativ 19,4 milioane de copii din întreaga lume sunt incomplet vaccinați, mai arată datele.
Organizator științific: Societatea Română de Microbiologie
Evenimentul va fi creditat cu puncte EMC!
Management eveniment: Sănătatea Press Group, expertul tău în comunicare pe domeniul medical.
Surseinfo:
1http://www.cnscbt.ro/index.php/informari-saptamanale
4http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs378/en/