22
None

Constipația la copii

Termenul de constipație se referă la retenția îndelungată și eliminarea întarziată, cu dificultate de materii fecale tari care provoaca dureri abdominale și disconfort generalizat al pacientului.

Nou născuții care nu elimină meconiul în primele 24 de ore după națtere ridică suspiciunea bolii Hirschsprung (megacolonul congenital) iar atunci când constipația este însoțită de distensie abdominală dureroasă poate orienta diagnosticul către obstrucție intestinală secundară unor procese tumorale sau defecte congenitale intestinale.
La sugari, frecvența și consistența scaunelor prezintă variații notabile, astfel încât constipația devine un diagnostic greu de stabilit la aceasta categorie de vârstă. Scaunele normale la sugarii alimentați la saân sunt direct proporționale cu frecvența alăptării iar copii alimentați cu diverse formule de lapte comercial pot prezenta tranzit intestinal mai lent, cu eliminarea bolului fecal odată la 2- 3 zile.
Copiii cu vârsta mai mare de 1 an jumatate până la 3- 4 ani pot prezenta în mod uzual de la 3 scaune pe zi până la 3 scaune pe săptămână, volumul și cantitatea eliminată fiind dependente de regimul alimentar și aportul hidric zilnic.  
Retenția materiilor fecale și eliminarea cu dificultate a acestora în prezența durerilor abdominale poate fi ocazională și se datorează aportului lichidian și de fibre alimentare necorespunzător (începerea diversificării, consumul de alimente procesate, dulciuri) sau schimbărilor de mediu brute (copilul începe grădinița sau școala, pleacă în vacanță sau se mută la bunici) sau cronică de tip funcțional și/sau organic.

Cele mai frecvente simptome ale constipației sunt reprezentate de:

  • Scaune de consistență crescut dificil de eliminat;
  • Distensie abdominală gazoasă (acumularea de gaze se datorează proceselor de fermentație și a celor de putrefacție a materiilor fecale în urma acțiunii florei bacteriene intestinale);
  • Dureri abdominale și rectale în timpul defecației;
  • Eliminarea de scaune dure cu striuri de sânge;
  • Fisuri anale.

Diagnosticul constipației la copil este stabilit cu ajutorul anamnezei și examenului clinic al pacientului. Investigațiile paraclinice imagistice (radiografie, computer tomograf, rezonanța magnetică nucleară) și de laborator (markeri tumorali, puncție biopsie cu recoltare de mucoasă intestinală pentru examinare histopatologică) sunt utilizate pentru stabilirea diagnosticului de boala Hirschsprung sau al tumorilor intestinale care determină aparitia constipației.
Tratamentul nemedicamentos al constipației la copil se realizează prin reglarea regimului alimentar cu creșterea aportului de fibre alimentare și al aportului lichidian, în anumite situații fiind benefică evitarea consumului de lapte în cantități crescute.
Părinții sunt îndrumați să încurajeze copilul să meargă la toaletă atunci când simte nevoia și să acorde o atenție sporită acestei necesități fiziologice, prin stabilirea unui program regulat de defecație într-un mediu plăcut și sigur. Eliminarea scaunelor se produce de obicei într-un interval cuprins între 30 minute și 1 oră postprandial, astfel că respectarea unui program regulat al meselor poate ajuta copilul să-și creeze o rutină zilnică care să amelioreze simptomele constipației până la dispariția acesteia.
Eliminarea materiilor fecale de consistență crescută acumulate la nivelul rectal poate fi ușurată cu ajutorul clismelor evacuatorii, supozitoarelor cu glicerină sau al uleiului mineral. Laxativele iritante (intensifică peristaltismul intestinal cu mobilizarea mai rapidă a materiilor fecale) sau laxative de volum, osmotice (atrag apa în intestin determinând creșterea volumului bolului fecal) sunt administrate la recomandarea medicului în funcție de fiecare situație în parte.

Sursa: www.medicover.ro/despre-sanatate

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha