Medicina internaţională vorbeşte în protocoalele medicale de importanţa consultului interdisciplinar în oncologie. Din păcate, ştim la fel de bine, că acest lucru este ignorat în centrele din România, unul din cele mai importante motive fiind slaba cooperare între specialiştii implicaţi în diagnosticul şi tratatamentul cancerului.
Oncofort este singurul centru oncologic din România ce a implementat conceptul de consult interdisciplinar sau comisie oncologică. Chiar dacă proiectul este la început de drum, dorim ca pacienţii să beneficieze într-un timp cât mai scurt de un consult de calitate, un diagnostic complet şi un "plan de viitor" cât mai realist.
Oncologia medicală şi pacienţii ei necesită atenţia radioterapiei şi chirurgiei oncologice (ceea ce se întâmplă frecvent), dar şi a imagisticii şi anatomiei patologice în egală măsură. Un caz discutat iniţial într-o comisie oncologică, are o şansă mai mare pentru un plan de tratament eficient.
Din păcate, noi ne confruntăm mai ales cu situaţii în care pacienţii sunt deja diagnosticaţi şi uneori trataţi în unul sau mai multe centre medicale din ţară sau din străinătate.
Studiu de caz
Unul din cazurile discutate în comisia oncologică din clinica OncoFort a fost al unui bărbat de 62 ani diagnosticat cu Leiomiosarcom retroperitoneal în iarna trecută pentru care a suferit o intervenţie chirurgicală. Din cine ştie ce considerente nu a primit tratament decât după ce boala a recidivat şi când a şi intrat în atenţia clinicii noastre. La acel moment prezenta mai multe tumori localizate retroperitoneal cu diametre de maxim 70 mm.
Fiind un caz destul de greu, comisia se reuneşte pentru a discuta şi stabili calea de urmat astfel încât pacientul să primească un tratament rapid şi ţintit. În urma analizei dosarului, se porneşte de la diagnosticul histologic ce a fost confirmat de anatomia patologică şi atenţia se îndreaptă asupra imagisticii, chirurgiei şi tratamentului oncologic cu chimio şi radioterapie.
Comisia hotărăşte tratamentul cu radioterapie, înainte de o altă intervenţie chirurgicală, deşi pacientului i se recomandase anterior doar tratament cu chimioterapie. La re-evaluarea imagistică, rezultatele nu au fost mulţumitoare, de aceea comisia a considerat că tratamentul ce trebuia urmat consta în radioterapie combinată cu chimioterapie, şi ulterior intervenţia chirurgicală. Dacă s-ar fi aplicat acest plan de tratament, situaţia pacientului ar fi fost mult mai bună. A primit radioterapie ţintită cu răspuns pozitiv, acesta fiind întărit de interpretarea dată de specialistul imagist.
La următoarea întâlnire, comisia s-a reunit, din comisie făcând parte Prof. Dr. Irinel Popescu (reprezentantul Clinicii pentru chirurgia abdominală) şi ilustrul oncolog din Viena Prof. Dr. Ch. Zielinski, iar concluzia a fost unanimă: intervenţie chirurgicală radicală, având ca premise rezultatele pozitive oferite de radioterapie.
Rezultatul histopatologic postoperator, istoricul terapeutic şi starea generală a pacientului au fost considerate de către specialistul oncolog din punctul de vedere al chimioterapiei şi cel al radioterapiei, unde s-au stabilit deja etapele de re-evaluare.
Concluzii
Situaţia pacientului s-a îmbunătăţit deoarece s-a intervenit în timp util, având ca bază deciziile comisiei interdisciplinare. Cursul cazului prezentat ar fi fost altul, mai uşor şi mai lin, dacă era preluat de o comisie de oncologie de la început şi reconsiderat la momentele oportune. Acest lucru demonstrează şi subliniază importanţa unei astfel de comisii şi punerea în aplicare a deciziilor.
OncoFort are în vedere abordarea tuturor specialităţilor chirurgicale necesare: neurochirurgie, chirurgie ORL, toracică, abdominală urogogică, ginecologică, ortopedie, deasemenea radioterapie, imagistică şi anatomie patologică.