Nu numai administrarea medicamentelor la bebeluşi, ci şi folosirea produselor de igienă, de toaletă sau de îngrijire cutanată trebuie să ţină seama de diferenţele faţă de adulţi sau de copiii mari.
Astfel, la administrarea tuturor medicamentelor trebuie să avem în vedere că doza la copii sub un an este 1/20 din cea pentru un adult, la 4-6 ani cca 1/5, la 12-15 ani este cam 2/3.
Nu trebuie să uităm, mame sau cadre medicale, că suprafaţa pielii copilului este mare în raport cu greutatea lui corporală şi tot ce aplicăm pe pielea delicată a bebeluşului sau copilului mic se absoarbe cu efect mai mare decât în cazul nostru, al adulţilor. În plus un bebeluş nu va putea spune dacă îl „strânge” pielea sau îl supără aplicarea unui anumit gel de baie, ori dacă nu îi place un produs de toaletă la schimbarea scutecului şi nu va putea descrie disconfortul creat.
Dacă am înţeles importanţa hranei BIO, lipsită de conservanţi, arome sintetice, coloranţi, agenţi de texturare, atunci trebuie să înţelegem şi importanţa majoră a produselor de igienă, a cosmeticelor de îngrijire pentru copii, cu certificat BIO.
Pentru igiena bebeluşului trebuie să utilizăm produse care îndepărtează delicat impurităţile de pe piele şi de pe păr, fără să agreseze, care să nu conţină substanţe detergente sintetice, eventual şi parfumate sintetic.
Iar la schimbarea scutecului trebuie să utilizăm produse care să calmeze, să protejeze pielea lor fragilă, să prevină iritaţiile sau să le trateze pe cele apărute deja, să menţină nivelul natural de hidratare cutanată şi să diminueze riscul de eritem.
Pentru alegerea produselor trebuie să avem în vedere produsele BIO, dar să verificăm că pe flacon există semnul care indică faptul că acest certificat este acordat de un organism autorizat şi să citim detaliile care indică faptul că toleranţa produsului a fost testată sub control dermatologic şi pediatric.