Interviu cu Dr. Mihai Lesaru, medic primar radiodiagnostic, directorul Societăţii de Imagistică a Sânului din Romania (SISR), şef de lucrări, doctor în medicină, competenţe în eco, CT, IRM, senologie.
Care a fost parcursul dvs. profesional în domeniul radiologiei şi imagisticii şi de ce aţi ales această specializare?
Totul a început în 1991, specializarea am făcut-o la Fundeni şi tot aici am rămas. Întamplator m-am întâlnit cu imagistica sânului la Montpellier unde a existat un profesor faimos de imagistică, Jean Louis Lamarque şi m-am întors în Romania să învăţ şi eu asta, mi se păruse fascinant. Dar în ţară am realizat că nu am de unde să învăţ. Mai târziu am avut norocul să plec din nou cu o bursă la Universitatea din Geneva în 2001/2002 unde am avut ocazia să învăţ de la cel mai bun medic pe imagistica sânului din Europa. Am revenit în ţară şi în ultimii 11 ani am construit cărămidă cu cărămidă şi ceva a ieşit, zic eu.
Aţi fost vreodată tentat să profesaţi în străinătate?
Acum sunt mai tentat, statutul îmi permite să profesez oriunde fără probleme. Prima ofertă a fost în 1993 când profesorul Lamarque mi-a propus să rămân la Montpellier şi am refuzat. Cred că atunci mă speriau foarte multe lucruri. Consider că validarea calităţii unui medic în România era şi este foarte dificilă. Ulterior, când am fost la Geneva, am realizat că pot să profesez aproape oriunde. Ideea însă a fost să construim ceva aici. Relaţiile cu străinătatea există, legăturile sunt solide, am fost invitat să profesez şi în 2009 şi anul acesta pe o perioadă mai lungă sau mai scurtă de timp. Este adevărat că banii sunt tentaţia principală de a pleca, dar în mod rezonabil îi putem avea şi aici. Ceea ce este cu adevărat nemulţumitor este mediul profesional în care lucrăm.
Exista totuşi o legătură emoţională pe care o aveţi cu România?
Nu neapărat. A fost cumva şi o datorie de onoare de a mă întoarce în România şi de a face ceva, apoi a fost şi datoria faţă de profesorul meu Şerban Georgescu care m-a ajutat foarte mult şi cu care am construit totul. Nu ştia foarte multe lucruri despre imagistica sânului însa mi-a spus: „Ştii s-o faci? Fă-o! Te ajut.” Nu mă simt neapărat legat emoţional de România. Acasă sunt oriunde.
Care sunt noutăţile din domeniul radiologiei şi imagisticii din ultimii ani? Care este situaţia în România din acest punct de vedere?
Noutăţile sunt multe. Şi mai ales sub aspectul implicării radiologilor în partea de terapie. Aceste proceduri câştigă din ce în ce mai mult teren. În Bucureşti şi Cluj, în ceea ce priveşte imagistica sânului avem aproape aceleaşi posibilităţi ca în orice alt oraş din Europa, există inclusiv faimoasa tomosinteză. Rămâne problema specialiştilor. O maşină nu merge fără şofer, iar cei pe care îi formăm şi sunt buni, pleacă.
Care sunt principalele dificultăţi cu care se confruntă medicul de radiologie/imagistică?
Cred că principala dificultate începe cu formarea, pe care încercăm să o adaptăm la curricula europeană, şi anume să existe acces la toate metodele care sunt accesibile şi în Europa. Este un proces care a început de vreo 3-4 ani să fie serios luat în calcul de când a apărut Diploma Europeană în Radiologie. Este o validare Europeană mai presus decât diploma care confirmă specialitatea. Problema reală este lipsa posturilor, pentru că ai senzaţia că statul român nu are nevoie de medici. În Turcia, spre exemplu, sistemul e cu totul altul. Eşti obligat prin lege să lucrezi pentru stat fie 2 ani, fie 3 ani în funcţie de oraş, chestiune pe care statul român nu o aplică. Noi investim şi apoi aruncăm. Am avut generaţii întregi care au plecat.
Apropo de acest subiect, ce părere aveţi despre studenţii care sunt admişi în sistemul universitar medical din România?
În momentul de faţă, sistemul universitar este o capcană şi mai ales pentru noi formatorii. Finanţarea depinde de numărul de studenţi. Este o decizie asumată de conducerea multor facultăţi să ia studenţi de calitate slabă. Apoi filtrul de admitere este şubrezit. Acceptăm studenţi cu note jalnice de 5 sau 6 iar rezultatele se vor vedea, poate nu imediat, dar în timp cu siguranţă. Ce e trist este că cei buni pleacă. Eu sunt cadru didactic şi am datoria să formez, nu să deformez. Sunt studenţi care sunt interesaţi şi îi vezi imediat. La curs adresez adesea întrebarea: Câţi vreţi să rămâneţi? Anul trecut am avut surpriza să nu ridice nimeni mâna. Statul român le dă liber să plece unde vor ei, ba chiar îi încurajează, după cum bine ştim. Şi vin şi întreb dacă eu trebuie să mă operez, la cine mă duc?
Sunteţi preşedintele Societăţii de Imagistica Sânului din România, iar unul din dezideratele dvs. este crearea de condiţii reale de investigare a cancerului de sân pentru femeile din România, printr-o implicare mai mare a autorităţilor sanitare. Ce aţi realizat până în prezent din acest punct de vedere?
Cu Societatea există realizări reale pentru asigurarea calităţii în mamografie, chestiune fără de care nu poţi face screeningul. Societatea a luat naştere exact în momentul în care am demarat proiectul asigurării calităţii în mamografie, având de partea noastră parteneri din SUA şi astfel am reuşit să avem un impact destul de bun. Aceştia au fost foarte mulţumiţi de rezultatele obţinute, au pregatit o serie de centre, 14 la număr, care aveau dotarea necesară. Am adus la cunoştiinţă Ministerului Sănătăţii despre aceste centre, în ideea de centre de screening, însa atitudinea cu care am fost primiţi a fost una formală explicandu-ni-se inutilitatea proiectului.
În ceea ce priveşte societatea, încercăm să o îmbunataţim de la an la an, să aducem din străinătate colegi care să valideze calitatea a ceea ce facem noi şi să aducă informaţii utile pentru noi. Sibiul de anul acesta are deja înscrişi 230 de participanţi şi 4 participanţi din străinătate, nu doar medici radiologi dar şi din alte specializări medicale. Ce se va întâmpla în continuare rămane de văzut, sunt decizii politice pe care noi nu le putem influenţa.
Atât în România, cât şi la nivel mondial, au existat numeroase campanii de conştientizare a riscurilor nedepistării la timp a cancerului de sân. Ce schimbări aţi observat în urma acestor campanii?
Campaniile sunt bune, te sensibilizează, îţi ridică nişte întrebări. Femeile care au posibilitatea se duc şi îşi fac examene, care însă se plătesc, deci limităm accesul, de aceea un program de screening ar fi ideal pentru că oferă acces tuturor femeilor. Campania este prima etapă, mai departe însa trebuie să răspundem noi.
Cât este de uşor de depistat cancerul de sân şi ce simptome ar trebui să le alarmeze pe femei şi să le determine să facă un control de specialitate?
Ideal ar fi să existe un program de depistare precoce şi acesta se adresează pacientelor asimptomatice.
Palparea rămâne o metodă valabilă. Foarte multe femei vin cu tumori descoperite prin autopalpare. Tumorile se simt când dimensiunea lor depăşeşte 1 cm. Sub 1 cm este dificil de identificat o leziune canceroasă. Mamografia se adresează femeilor după vârsta de 50 de ani. Mai există un semn vizibil sub forma unei gropiţe la nivelul sânului, care poartă denumirea de retracţie cutanată. Practic, în interiorul sânului există o leziune care agaţă pielea care este infiltrată şi o trage spre tumoră. Chiar şi medicii de familie nu sunt fami-liarizaţi cu aceste semne cutanate.
Care este diferenţa între o ecografie şi o mamografie în depistarea cancerului de sân?
Ecografia şi mamografia reprezintă principalele două examene complementare. Ecografia este o metodă care vede foarte bine leziunile nodulare şi se adresează femeilor sub 40 de ani. După 40 de ani este preferată mamografia pentru că se modifică structura globală a sânului şi astfel se regăsesc calcificările, care pot fi semne precoce de cancer. Recomandarea ar fi să înceapă cu mamografie şi să se completeze cu ecografie în funcţie de ce anomalii găsesc pe mamografie. Fiecare din cele două tipuri de investigaţii aduce informaţii esenţiale în algoritmul de diagnostic.
Care este cauza principală a cancerului de sân?
Nu există o cauză anume. Există într-adevăr nişte gene care sunt identificate cu risc de cancer de sân, se pot efectua şi la noi. În principiu în vest există un medic genetician care face o anchetă genetică, după care stabileşte riscurile fiecărei persoane şi îi recomandă să caute anumite anomalii genetice. Există două gene care sunt cunoscute, dar evantaiul este mult mai larg şi mai complex. BRCA1 şi 2 sunt asociate cu un risc mare de cancer, iar în acest caz, fiind depistate ca anormale, se recomandă să se facă o mastectomie subcutanată şi astfel se reduce aproape total riscul unui cancer mamar. Nu sfătuiesc pe nimeni să facă aceste teste fără o anchetă genetică serioasă, deoarece putem avea nişte rezultate care să ne inducă într-un haos total. România este deficitară în ceea ce priveşte specialiştii în genetică.
Care sunt etapele prin care trece pacienta din momentul în care a fost diagnosticată cu cancer mamar?
Sunt mai multe etape iar prima este examenul imagistic şi înlăturarea suspiciunii că există cancer. O imagine oricât de suspectă ar fi, nu înseamnă că este cancer. Etapa a doua este diagnosticul histologic, respectiv diagnosticul la microscopie. În funcţie de acesta, pacienta se adresează mai departe oncologului şi chirurgului.
Care sunt proiectele în care sunteţi implicat în prezent? Ce alte proiecte intentionaţi să demaraţi în viitor în domeniul în care activaţi?
Proiectele sunt mai mult educaţionale, cele investiţionale le-am făcut eu întrucât spitalele nu au reuşit să aducă un mamograf digital competitiv, am reuşit eu să aduc în cabinet unul dintre cele mai performante aparate din lume. La noi în ţară mai există doar la Cluj. La nivel educaţional, încercăm să organizăm la anul, împreună cu o asociaţie specializată în patologia mamară un curs de educaţie pe o durată de 3 zile cu tot felul de lucrări practice. Există firme care doresc să se implice şi să susţină aceste proiecte educaţionale pe specialitatea radiologie şi nu numai.
Tudor Iuliana
Am avut sansa de a beneficia de profesionalismul d-lui doctor Lesaru si pot spune, cu toata fermitatea, ca este singurul medic in care am incredere de 100%. In plus, comportamentul fata de paciente este ireprosabil. Ar fi o mare pierdere pentru toate femeile din Romania daca ar decide sa profeseze intr-o alta tara.
Feb. 27, 2014, 8:51 p.m.Corina R
Buna ziua, va rog mult imi spune cum as putea sa intru in contact cu dl doctor Lesaru? Multumesc!
March 21, 2014, 10:20 a.m.Maria
Buna ziua, Va rog mult sa ma sprijiniti in cazul in care puteti, cu datele de contact prin care se poate face o programare la dl dr Lesaru Mihai. Multumesc!
July 15, 2014, 11:39 a.m.Cornelia
Unde il pot gasi pe dr. Mihai Lesaru ? la ce clinica lucraza ,am nevoie de o programare cat mai curad posibil. Va multumesc anticipat !
July 18, 2014, 11:51 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Lucreaza la Institutul Fundeni, tel. 021/302.11.10, 021/317.52.22
July 19, 2014, 9 a.m.Saptamana Medicala Administrator
Rectificam, tel. 021/275.07.00, 021/275.05.00, 021/317.21.94
July 19, 2014, 9:01 a.m.Camelia T
Merg la control la dl dr Lesaru de 2 ani si intradevar este un profesionist si un om deosebit. In afara de Spitalul Fundeni il puteti gasi si la cabinetul particular Image Vision din str Viesparilor nr 23, in zona Spitalului Colentina. Tel la care va puteti programa: 0726109610; programarile se fac cu luni bune inainte dar dra care se ocupa este f draguta si daca se elibereaza un loc mai devreme va anunta.Sanatate tuturor !
July 31, 2014, 12:56 p.m.Adriana
Este un doctor extraordinar! Este un om pasionat de ceea ce face, care isi ia foarte in serios munca si o face cu cea mai mare responsabilitate! Un doctor deosebit, un caracter fin, cum rar mai intalnim prin Romania! Sunt convinsa ca datorita domniei sale, zilnic, sunt salvate vieti. Sunt convinsa ca nu il plictiseste ceea ce face, ca isi iubeste profesia.
Oct. 25, 2014, 11:01 p.m.Luiza
Am citit ca programarile la cabinetul particular dureaza luni de zile. Stie cineva unde se poate vorbi cu dumnealui? Lucreaza la spitalul Fundeni. Este abordabil?
Oct. 29, 2014, 9:21 a.m.corina
Asa este, un om extraordinar, un profesionist desavarsit, dar extrem de ocupat! Daca nu il gasiti, sau daca va este greu sa il contactati, puteti sa mergeti la dna Dr. Elena Claudia Teodorescu (021.252.32.32). Si dansa este extraordinara, domnul dr. o recomnda sunt colegi la Societatea de Imagigistica a Sanului!
Dec. 5, 2014, 5:08 p.m.Denisa
Confirm! Si mie mi-a fost recomandata dna Dr. Teodrescu si experienta a fost super! eun om si un profesionist desavarsit!Am avut o problema grava de santatae si dansa m-a ajutata foarte mult. O recomnad cu caldura!
Dec. 5, 2014, 5:12 p.m.camelia
Buna ziua. Imi poate spune cineva, va rog frumos, cam cat costa o eco bilaterala la san + consultatie la domnul dr Lesaru la Image Vision. Am incercat sa intru pe site-ul clinicii ptr informatii, dar nu functioneaza...si sunt din provincie...Multumesc anticipat. Sanatate multa tuturor.
Jan. 8, 2015, 5:08 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Contactati la mlesaru@hotmail.com Multa sanatate si succes!
Jan. 8, 2015, 6:28 p.m.Valerica
Buna ziua, un medic extraordinar de bun,care vorbeste la nivelul fiecaruia. Domnului doctor Lesaru sa-i dea dumnezeu sanatate si numai bucurii. E un om cum rar intalnesti.\r\nUn profesionist cum rar intalnesti. Multa sanatate tuturor!
Jan. 7, 2016, 8:14 a.m.Mariana
Domnul dr. Lesaru este un om deosebit și un profesionist de exceptie. Ii mulțumesc lui Dumnezeu ca l-am cunoscut, dar îi mulțumesc și dumnealui ca a ales sa rămână în România, ca nu banii au fost prima opțiune, ci clădirea a ceva de calitate, durabil, atât de necesar pacientelor de aici - imagistica de înaltă performanță în depistarea cancerului mamar! \r\nSe vede clar ca este un medic dedicat meseriei și o face cu pasiune și responsabilitate, împărtășind și altora din experiența si cunoștințele acumulate.\r\nDumnezeu sa va binecuvânteze cu sanatate si cu realizari în tot ceea ce faceti, domnul Dr. Mihai Lesaru!
April 10, 2016, 8:46 p.m.Elena
Scrie cineva cât costă ecografia de sani bilateral, 2D si 3D, la I.C.Fundeni si cat la cab. privat din Viesparilor? E secret?
May 5, 2016, 12:23 p.m.Virginia
In august 2015 ecografie sani bilateral 400 ron.
May 6, 2016, 1:44 p.m.Toader Gabriela
Un medic de exceptie un tu om deosebit !!!
July 27, 2016, 5:41 p.m.Schiaucu Maria
Merg la dl dr Lesaru Mihai de cativa ani!Este un medic si un om deosebit!Am mare incredere in dansul.Ceea ce spune e 100%.veridic!Sa i dea Dumnezeu sănătate sa poata ajuta multe paciente.Programarile se fac cu multe luni înainte,caci efectiv toata lumea vrea la dansul.Dumnezeu sa l ajute sa ramana acelasi om si profesionist de pana acum!
July 12, 2017, 11:43 a.m.Nicolae Mariana
As dori si eu un nr de tel la care pot face o programare la dl dr Lesaru Mihai.
Oct. 10, 2017, 6:54 p.m.