60
None

Cum facem școala un loc mai sigur pentru toți

Asociația Acting Works și Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București au derulat în perioada august 2024 – octombrie 2024 proiectul cultural „Unitate în Diversitate. Spectacol și ateliere antibullying în București”. Activitățile din școlile bucureștene au urmărit prevenirea și combaterea bullying-ului, a discriminării existente în unitățile de învățământ din Capitală, într-un mod prietenos și adaptat vârstei participanților, prin spectacole de teatru, discuții, ateliere interactive și vizionarea unor materiale video create chiar de eleve și elevi.

„Unitate în Diversitate. Spectacol și ateliere antibullying în București” a fost un proiect co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București 565. Conexiuni urbane” 2024. Pentru informații detaliate despre programul de finanțare al Primăriei Municipiului București prin ARCUB, puteți accesa www.arcub.ro.

Turneul spectacolului „Vi me som rom/Și eu sunt rom” a fost una dintre cele mai apreciate activități de către elevii participanți, cele 6 reprezentații susținute de actori primind aplauze de la peste 400 de spectatori din clase de gimnaziu și liceu, stârnind emoții în public și invitând la discuții pe tema discriminării. „Vi me som rom/Și eu sunt rom” este un spectacol creat de artiști și artiste care își prezintă propriile experiențe de viață despre ce înseamnă să fii rom în România, despre situațiile de discriminare cu care persoanele rome se confruntă la orice vârstă și despre cât de important este ca atunci când identificăm astfel de probleme să fim solidari cu victimele, să le sprijinim și să căutăm mereu soluții pentru a fi niște aliați mai buni împotriva rasismului și a oricărei forme de discriminare. „Spectacolul „Vi me som rom/Și eu sunt rom” a împlinit anul acesta 7 ani, timp în care a ajuns în zeci de școli și licee. Genul acesta de producții artistice sunt importante pentru fiecare dintre noi și, așa cum cineva din public ne-a spus la finalul uneia dintre reprezentații, credem că spectacolul ar trebui să fie jucat în toate unitățile de învățământ din România. Ne bucurăm că, în cadrul acestui proiect, am putut adăuga pe harta reprezentațiilor șase școli și licee din București: Colegiul Național Aurel Vlaicu, Liceul Tehnologic Theodor Pallady, Școala Gimnazială nr. 190, Școala Gimnazială General Eremia Grigorescu, Liceul Tehnologic Dimitrie Gusti și Școala Gimnazială nr. 311.” a declarat Mădălina Muscă, sociolog și manager al proiectului „Unitate în Diversitate. Spectacol și ateliere antibullying în București”.

Spectacolele au fost urmate de atelierele susținute de actrița Mădălina Brândușe și actorul Andrei Șerban, unde elevii și elevele au urmărit materiale video antibullying realizare în trecut împreună cu adolescenți, construind, și de această dată, un spațiu sigur pentru dialog și pentru discuții esențiale despre bullying în mediul școlar și nu numai. Atelierele au avut ca scop conștientizarea și indentificarea comportamentelor ce pot fi considerate bullying dar și modurile în care putem acționa împreună pentru a le preveni sau a le combate. Materialele video folosite în cadrul atelierelor sunt disponibile gratuit online, aici.


Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha