52
None

Defectul Septal Atrial

Defectul septal atrial (DSA) este o cardiopatie congenitala frecventa, cu sunt stanga - dreapta, care se poate asocia cu alte anomalii cu raspuns clinic variabil, de obicei paucisimptomatice pana în decadele 2-3 de viata, ceea ce explica diagnosticarea cea mai frecventa la varsta adulta. Metoda standard de diagnostic este evaluarea ecocardiografica transtoracica si, eventual, transesofagiana. Date fiind complicatiile aparute în evolutia bolii (sindrom Eisenmenger, A\/C) este indicata corectia DSA.

În ceea ce priveste simptomele, cel mai adesea pacientii se prezinta cu fatigabilitate, infectii respiratorii recurente, dispnee de efort, aritmii supraventriculare, la examenul clinic cel mai adesea se identifica un suflu de insuficienta tricuspidiana si/sau pulmonara, dedublarea zgomotului 2 in focarul pulmonar, iar din punct de vedere electric pacientii prezinta adesea bloc de ramura dreapta (complet/ incomplet). Evolutia naturala este de dilatare a cavitatilor drepte si cresterea presiunii la acest nivel, ulterior cu inversarea suntului (devine dreapta-stanga) si aparitia sindromului Eisenmenger, cu insuficienta cardiaca si afectarea calitatii vietii. În plus se poate asocia cu anumite complicatii embolice, de tip AVC.

În trecutul îndepartat, tratamentul clasic afost cel chirurgical, dar, actual, implantarea percutanatà de dispozitive speciale este o alternativa minim invaziva, cu profil de siguranta crescut si complicatii minime peri- si postprocedural. Tratamentul medicamentos în cazul DSA este doar simptomatic.

Exista 4 tipuri de DSA: de tip ostium primum, de tip ostium secundum, de tip sinus venos si de tip sinus coronar. Trebuie precizat ca doar DSA de tip ostium secundum se preteaza la tratament inter\/entional.

Decizia de închidere a DSA se bazeaza pe aspecte clinice si ecografice (tipul, localizarea, marimea, consecintele hemodinamice: prezenta si severitatea hipertensiunii pulmonare).

Absenta simptomelor nu reprezinta o contraindicatie de tratament. În plus, in copilarie este posibila inchiderea spontana a DSA On general pana la varsta de 2 ani), lucru care nu se mai asteapta la varsta adulta. Conform ghidurilor medicale dar si experientei clinice, daca DSA masoara la nastere cel putin 5 mm, acesta nu se va mai închide spontan.

Cazurile în care DSA nu are indicatie de închidere sunt rare, si includ: dimensiuni foarte reduse (mai mic de 4mm), sarcina - interventia se va temporiza pana dupa nastere, disfuncţie ventriculara severa (dreapta -stânga), I-ITP severa.

Pe termen lung, cel mai pun prognostic s-a opservat în cazul DSA corectate anterior vârstei de 25 de ani si atunci cand presiunea în artera pulmonara a fost sup 4Omm|-lg.

Asa cum am precizat, metoda standard de diagnostic este ecografia cardiaca (transtoracică, transesofagiana).

În ceea ce priveşte tratamentul interventional, acesta a devenit o practica curenta în cazul DSA de tip ostium secundum.

Presupune implantarea la nivelul defectului a unui dispozitiv specific, de tip umbrela, pe cale percutanata.

Procedura în sine se efectueaza sub anestezie locala si sedare usoara prin abord femural. Sub control radiologic se vor introduce catetere prin vena femurala si ulterior prin vena cava inferioara pâna la nivelul atriului drept. Dispozitivul de tip umbrela va fi pozitionat şi ulterior fixat sub control fluoroscopic la nivelul defectului. Procedura se poate efectua si sub ghidaj ecografic transesofagian, ceea ce permite verificarea intraprocedurala a persistentei suntului dupa montarea dispozitivului.

Exista mai multe tipuri de dispozitive, alegerea celui optim si a dimensiunii sale fiind inspirata de caracteristicile anatomice ale defectului.

Complicatiile mentionate în literatura sunt extrem de rare si pot include: reactii alergice la substantele administrate, fistule arteriovenoase la nivelul punctiei vasculare, febra, migrena, infectie, embolie gazoasa, aritmii, extrem de rar penforatie cardiaca si tamponada cardiaca, embolizare sau migrare a umbrelutei, eroziune a muschiului cardiac la contactul cu proteza, accident vascular cerebral, nemoliza. Aparitia acestor complicatii este direct influentata de experienta echipei interventionale si în general, de calitatea actului medical (selectia cazurilor eligibile pentru inchidere, calitatea materialelor utilizate, a aparaturii si dotarilor spitalului).

Post-procedural, pacientii vor necesita dubla terapie antiagreganta, de obicei 3 - 6 luni.

În concluzie, metoda minima invaziva de corectie a DSA este o alternativa de preferatîn cazul DSA de tip ostium secundum, cu rezultate optime si complicatii minime, în special prin comparatie cu metoda chirurgicala.

Comentarii


Cristina

Am o fetita de 4 luni cu dsa tip os.cine ma poate ajuta cu informati pana la ce varsta se poate inchide sau ce avem de facut

June 24, 2016, 11:06 p.m.
2
0

Saptamana Medicala Administrator

Intra aici http://medicina-interventionala.ro/intreaba-medicul/ si trimite un masaj, ti se va raspunde sau suna la te. call center 031 9300 si programeaza-te; adresa este Bld. Nicolae Caramfil nr. 85A, Sector 1 Bucuresti, Incinta Spitalului Ponderas

June 25, 2016, 9:32 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha