60
None

Dezlipire de placentă: o provocare medico-științifică și o poveste de succes

Paul, ca mulți copii care au supraviețuit situațiilor critice la naștere, emană o bucurie molipsitoare de a trăi, spune dr. Dana Zaciu, medic neonatolog în cadrul Spitalului Băneasa. Cei care aud povestea lui nu pot crede că a trecut prin așa ceva.

Paul a suferit de asfixie din cauza dezlipirii placentei, un diagnostic grav, care poate duce la deces sau complicații severe. La naștere, Paul a fost reanimat cu adrenalină, intubat și pus pe ventilație mecanică. „Scorul APGAR mic e un nimic pe lângă restul complicațiilor”, explică dr. Zaciu.


Raluca, mama lui Paul, a avut o sarcină normală până în trimestrul al doilea, când au apărut contracțiile. Spre deosebire de prima sarcină, nu s-a putut odihni, având grijă de fiica ei, Ana. Contracțiile au devenit intense, urmate de o sângerare abundentă. Raluca a ajuns la spital în stare critică, pierzând mult sânge.

La Maternitatea Regina Maria Băneasa, Paul a fost supus terapiei cooling, care presupune răcirea corpului pentru a încetini metabolismul creierului și a preveni deteriorarea suplimentară a neuronilor. „Știu cum sună, este SF și pentru noi, dar a fost salvatoare”, spune Raluca.

Prima terapie la care a fost supus Paul a fost terapia cooling care presupune răcirea treptată a corpului pentru 72 de ore. „Practic, îi ții la rece ca să încetinești metabolismul creierașului pentru a nu se mai distruge suplimentar din neuroni. Pentru că, dincolo de injuria principală, cauzată de lipsa oxigenului în uter, mai există și leziuni de reperfuzie. Adică atunci când crește prea mult și prea brusc fluxul cerebral, acest lucru poate transforma leziunile ischemice în leziuni hemoragice”, explică dr. Zaciu.


Medicul neonatolog spune că, de regulă, copiii născuți la termen tolerează bine această terapie. Doar că nu e ușor de stăpânit, pentru că poate da toate complicațiile unei hipotermii, cum ar fi să-i modifice coagularea sângelui.

După naștere, o ecografie a arătat un edem cerebral important, cauzat de lipsa de oxigen. Paul a beneficiat de terapie cu celule stem, care a contribuit la recuperarea lui. Raluca recunoaște că primele luni au fost dificile, dar după patru luni, Paul a făcut progrese semnificative, atingând toate etapele de dezvoltare la timp.

„Toată situația prin care am trecut m-a făcut să tolerez greu plânsul lui Paul, nevoile lui de recuperare...”, mărturisește Raluca. Tatăl lui Paul a fost cel care a oferit suportul necesar în primele luni.

Astăzi, Paul este un copil perfect normal și sănătos. „E perfecțiune!”, spune dr. Zaciu, arătând o poză recentă a lui Paul, zâmbind larg. Paul a trecut prin toate acestea pentru a-și arăta zâmbetul și a-și face părinții mândri de el, iar povestea lui, pe larg, o puteți citi aici.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha