20
None

Efectele pleiotrope încurajatoare ale atorvastatinei


Larg utilizată în managementul dislipidemiilor, atorvastatina a fost studiată în ultimii ani şi pentru aşa-numitele sale efecte pleiotrope, adică altele decât cele pentru care a fost dezvoltată şi este prescrisă în mod specific. Aceste proprietăți farmacologice nu au legătură cu proprietățile sale anticolesterol.

Pe lângă scăderea colesterolului sanguin, s-au evidențiat pentru atorvastatină efecte suplimentare, cum ar fi reducerea stresului oxidativ și inflamator, îmbunătățirea funcției endoteliale și suprimarea activității trombocitelor, efecte neuroprotectoare, proprietăți de stimulare a formării osului, sau chiar acțiune antiparazitară şi antiinfecțioasă. În acelaşi timp, dacă forma farmaceutică autorizată pentru punerea pe piață este de comprimate administrate oral (în concentrații cuprinse între 10 şi 80 mg), testările pentru efectele pleiotrope cuprind şi alte forme farmaceutice şi diferite căi de administrare.
Atorvastatina, fiind o statină lipofilă, traversează mai uşor bariera hematoencefalică decât o statină hidrofilă, ceea ce o poate face potrivită pentru tratarea unor afecțiuni de la nivelul creierului. O serie de studii au relevat efectele neuroprotectoare ale atorvastatinei la pacienți cu leziuni traumatice cerebrale, cu reducerea edemului şi ameliorarea vasospasmului cerebral, creşterea ratei de supraviețuire şi scăderea duratei spitalizării.
Dozele mari de atorvastatină, de 40 sau 80 mg, s-au dovedit eficiente pentru ameliorarea simptomelor depresive la pacienți cu leziuni cerebrale traumatice ușoare sau pacienţi cu boală Alzheimer uşoară până la moderată. Ca şi efectul neuroprotector, efectul antidepresiv poate fi explicat prin reducerea stresului oxidativ şi scăderea nivelului de citokine proinflamatorii la nivelul creierului.
Efectele amintite anterior, completate de efectele dovedite de îmbunătățire a funcției endoteliale și vasomotorii, ar putea fi benefice în prevenirea cefaleei migrenoase. Într-un studiu recemt, atorvastatina administrată în doza de 20 mg/zi a arătat o reducere semnificativă a numărului de atacuri de migrenă la pacienţii cu migrenă cu aură. În plus, tratamentul cu atorvastatină la această doză a fost asociat cu o reducere semnificativă a severității durerii în timpul celor 8 săptămâni de studiu clinic, fără a provoca evenimente adverse semnificative.
Atorvastatina a dovedit efecte osteoprotectoare, cu stimularea formării şi totodată diminuarea reabsorbției osoase.
Proprietățile de stimulare a formării osului, coroborate cu efectul antiinflamator, imunomodulator şi antioxidant, ar putea recomanda utilizarea locală a atorvastatinei în tratamentul afecțiunilor parodontale. Formularea sub formă de nanocapsule încărcate cu atorvastatină şi doxiciclină, pentru administrarea în buzunarul parodontal, poate fi o soluție pentru tratamentul local al bolii parodontale, controlând atât componenta infecțioasă, cât și inflamatorie a bolii.
Atorvastatina a fost studiată şi pentru efectul său împotriva infecțiilor fungice, bacteriene sau virale, sau ca agent antiparazitar. Mai multe studii au raportat potențialul antifungic al atorvastatinei împotriva Candida albicans. Împotriva candidozei vulvovaginale a fost propusă utilizarea sub formă de emulgel, în timp ce pentru tratarea candidozei bucale a fost testat un film polimeric imprimat. Atorvastatina a dovedit acțiune sinergică împotriva unor tulpini de C. albicans multi-rezistente.
Acțiunile antiinflamatorie, antioxidantă şi antiproliferativă ale atorvastatinei au determinat investigarea acesteia ca potențială terapie pentru  tratarea bolilor pulmonare cronice. În BPOC şi emfizem pulmonar, administrarea orală de atorvastatină a redus semnele inflamației. Fiind evident faptul că atorvastatina are potențialul de a trata bolile pulmonare, s-a pus problema administrării prin inhalare. Studiile privind reformularea atorvastatinei ca formă de terapie prin inhalare se află la început.
În plus, la pacienții cu BPOC, atorvastatina a exercitat un efect chimio-preventiv semnificativ împotriva cancerului pulmonar, într-o manieră dependentă de doză. Studii efectuate pe culturi celulare și modele in vivo au arătat, de asemenea, că atorvastatina are proprietăți antitumorale în cancerul pulmonar cu celule non-mici. Efecte antiproliferative au fost demonstrate şi împotriva unor diferite alte tipuri de celule canceroase. Într-un studiu efectuat pe linii celulare de carcinom cervical, melanom malign, carcinom hepatocelular, cancer de sân, sarcom Ewing, pentru evaluarea mai multor statine, atorvastatina și simvastatina s-au dovedit a fi cele mai puternice inhibitoare ale proliferării celulare pentru majoritatea tipurilor de celule canceroase luate în lucru. La pacientele cu cancer de sân, şi care sunt supuse ședințelor de radioterapie, administrarea locală a unui gel cu atorvastatină 1% de două ori pe zi a redus eficient mâncărimea, durerea și edemul mamar, simptome ce apar în mod frecvent în timpul radioterapiei.

În concluzie, atorvastatina a dovedit efecte pozitive în tratamentul persoanelor cu diferite afecțiuni, de la cele cardiovasculare până la boli pulmonare, cancer sau boli inflamatorii cronice, ceea ce ar putea duce în viitor la creşterea şi diversificarea utilizării acesteia. Cu toate acestea, mecanismul specific al atorvastatinei în tratarea acestor boli, precum şi proprietățile farmacocinetice, interacțiunile medicamentoase, contraindicațiile și efectele adverse trebuie să fie profund explorate, înainte de a fi adăugată în ghidurile standard de tratament pentru asemenea afecțiuni.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha