Ce este Ortoptica?
Este ştiinţa care se ocupă cu evaluarea şi antrenarea vederii binoculare, care implică funcţionarea armonică a celor doi ochi împreună şi gradul de suprapunere a celor două imagini într-una singură (fuziune). Percepţia vizuală se transformă la nivelul creierului într-o imagine complexă, stereoscopică (3D, în spaţiu). Vederea binoculară normală presupune alinierea şi coordonarea perfectă a celor doi ochi în toate direcţiile. Este important ca binocularitatea să fie obţinută şi menţinută fără efort.
Când sunt recomandate exerciţiile ortoptice?
În anumite forme de strabism (de regulă divergent), mai ales cele discrete, când există vedere binoculară dar nu este constantă şi se deteriorează la oboseală, o alternativă de tratament o reprezintă exerciţiile ortoptice cu scopul de a corecta dezechilibrul muscular dintre cei doi ochi şi de a antrena muşchii deficitari. În aceeaşi măsură, ortoptica consolidează percepţia binoculară la nivel cerebral, creierul obligând muşchii să menţină o poziţie paralelă a ochilor. Exerciţiile ortoptice sunt recomandate doar de către medicul oftalmolog strabolog, după un examen oftalmologic care să includă o evaluare completă a vederii binoculare (capacitatea de a forma din cele două imagini recepţionate de fiecare ochi în parte a unei imagini complexe, spaţiale, tridimensionale).
O afecţiune frecventă care răspunde bine la exerciţii (în anumite situaţii) este Insuficienţa de Convergenţă. Ochii nu sunt aliniaţi când pacientul priveşte de aproape, astfel fiind afectate cititul şi în general vederea de aproape, la o distanta mai mica de 30 cm.
O altă indicaţie pentru exerciţiile ortoptice este afecţiunea numită Exotropie Intermitentă, când ocazional un ochi “fuge” către exterior. Exerciţiile cresc controlul asupra poziţiei ochilor însă nu rezolvă problema de fond. Sunt eficiente în deviaţiile mici, când vederea binoculară corectă este instabilă. După intervenţia chirurgicală pentru corectarea strabismului, în anumite cazuri, aceste exerciţii au rolul de a consolida sau reeduca vederea binoculară la copii.
Cum se fac exerciţiile ortoptice?
Acestea se realizează cu ajutorul sinoptoforului. Acesta constă într-un joc cu figurine colorate, coordonate de către o asistentă specializată în Ortoptică şi care sunt adaptate vârstei şi gradului de cooperare a micului pacient. O noutate în domeniu sunt exerciţiile ortoptice computerizate, care pot fi făcute în clinică sau acasă, pe propriul calculator (pe care s-a instalat programul de exerciţii ortoptice). Exerciţiile sunt atractive pentru cei mici dar nu sunt superpozabile cu exerciţiile la sinoptofor şi pot fi efectuate doar de către anumiţi pacienţi.
Exerciţiile ortoptice sunt contraindicate în strabismele cu unghi mare (în care nu există vedere binoculară) sau în orice alte situaţii în care fuziunea nu se poate realiza. Ele pot induce vedere dublă sau pot compromite rezultatul postoperator dacă sunt aplicate în anumite situaţii, cum este strabismul convergent alternant (când ochii deviază mult spre interior).
Oftapro
Telefon: 021 252 52 01, 021 252 52 17 / 031 8057824
e-mail: office@oftapro.ro
Oftalmopediatrie, Chirurgia Strabismului, Oculoplastică, Orbitară Şi De Căi Lacrimale, Recuperare Vizuală, Contactologie, Oftalmologie Generală
rautu
buna,sunt o clienta de a clinicii dv.si vrau sa va intreb cum pot comanda kitul pentru exercitii ortopice pentru acasa la calculator .multumesc!
Dec. 26, 2014, 7:55 p.m.daniela cioplean
Buna ziua, Daca aveti o recomandare de la noi pentru ele trebuie sa sunati la clinica. Cu stima, Daniela Cioplean
Dec. 29, 2014, 11:16 a.m.carmen
Buna ziua, Aceste exercitii ajuta si in cazul miopoei? Multumesc
Jan. 25, 2019, 6:41 p.m.