În sezonul rece nici ochiul nu este privat de o patologie specifică, de departe predominând răcelile oculare sau conjunctivitele. Acțiunea gemoterapicelor este benefică pentru oricare din afecțiunile oculare survenite sau preponderente în sezonul rece: conjunctivite, keratite sau keratoconjunctivite, sclerite și episclerite, ulcere corneene, irite sau iridociclite, corioretinite. Nu ocoliți medicul specialist oftalmolog, pentru o corectă diagnosticare și tratament.
Conjunctivita – afecțiunea oculară cea mai frecventă
În conjunctivitele acute, pentru a grăbi vindecarea, administrați de la primele semne de disconfort de la nivel ocular (înroșire, senzație de nisip în ochi, lăcrimare abundentă): Extract din muguri de Coacăz negru dimineața, Extract din muguri de Mesteacăn pufos și Extract din muguri de Frasin la prânz și Extract din mlădițe de Măceș seara – câte 2ml din fiecare gemoterapic. Până când ajungeți la medic, să aveți grijă de igiena ochiului. Conjunctivita poate fi și contagioasă, de aceea este bine să folosiți batiste de unică folosință în locul prosopului. Pentru spălarea ochilor folosiți un săpun care nu ustură și curățați foarte bine secrețiile uscate de pe gene.
Blefarita – boala pleoapelor
În blefarite – afecțiuni care se manifestă în principal prin uscăciunea și inflamarea marginii pleoapelor, cu formarea unor scuame la nivelul genelor - frecvente în acest sezon, realizați o cură de 1-2 luni (mai ales dacă aveți o predispoziție la această afecțiune oculară), cu Extractul din muguri de Nuc dimineața și Extractul din muguri de Platan dimineața și seara.
Atenție la posibile agravări ale cataractei în sezonul rece!
Cataracta - afecțiune frecventă, prezentă în toate perioadele anului, dar predominantă în acest sezon datorită oscilațiilor de temperatură și a curenților de aer și chiar a aerului condiționat ce agravează cataracta rapid spre maturare, de folosit ca prevenție, dar și ca tratament antiinflamator și anticataractogen, Extractul din muguri de Viță de vie, precum și Extractul din scoarță de Salcie, pentru a reduce avansarea opacităților cristaliniene și vitreene, dar și Extractul din muguri de Frasin, ca drenor ocular, câte 1-2 ml de 3 ori/zi.
Suprasolicitarea ochilor poate duce la afecțiuni oculare
O patologie des întâlnită în sezonul rece este și astenopia acomodativă sau ” sindromul de oboseală vizuală”, dat în principal de statul în exces în fața calculatoarelor și caracterizat prin oboseală și uscăciune oculară, lăcrimare, roșeață oculară sau fotofobie, cefalee.
Suprasolicitarea oculară impune o profilaxie a bolilor oculare: igiena ochiului, utilizarea luminii de intensitate potrivită, evitarea radiaţiilor solare şi UV puternice (ochelari de protecţie), folosirea televizorului/calculatorului la distanţa corectă, cu pauze de gimnastică oculară(focalizare alternativă aproape-departe, exerciţii de clipire frecventă), poziţie corectă a corpului (pentru o bună circulaţie a sângelui la nivelul spatelui şi a gâtului), tratarea afecţiunilor cu posibilă afectare oculară: (hipertensiune, diabet, tulburări hepatice şi renale), evitarea excesului de alcool, tutun, sare, zahăr, un aport de suplimente alimentare cu tropism ocular. Vă recomand o cură de 2-3 luni, pe perioada sezonului rece, cu preparatul natural Optifort (un comprimat pe zi), care poate menţine sănătatea ochilor în cazul suprasolicitării acestora și reduce riscul dezvoltării unor boli oculare. Conține luteină şi zeaxantină - importanţi nutrienţi oculari anti-aging - vitamina A și Vitamina E din surse naturale, extracte din fructe de afin și semințe de struguri, ce conțin biocompomnente cu efect antioxidant, de creştere a puterii de adaptare oculară, îmbunătăţesc acuitatea vizuală şi circulaţia sângelui la nivelul ochilor şi la nivelul sistemului nervos, întăresc musculatura de la nivel ocular.