Definit de Organizația Mondială a Sănătații strict ca o leziune tumorală benignă, granulomul central cu celule gigante poate îmbraca diverse aspecte clinice și imagistice care îi conferă o „poziție” uneori agresivă. Literatura de specialitate îl încadrează predominant în patologia pediatrică, cu o apariție frecventă la nivelul mandibulei, la persoanele de sex feminim și avînd o etiologie predominant posttraumatică.
Am analizat cazul unui pacient de 12 ani, de sex masculin, care s-a prezentat în departamentul de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon”, Iași, cu asimetrie facială, tulburări funcționale masticatorii și obstrucție nazală dreaptă pentru care s-a practicat examinare CT cranio-cerebral cu substanță de contrast și puncție biopsie.
Examenul CT cranio-cerebral efectuat în data de 8.03.2018 a descris o formațiune expansivă cu diametrul de 43/52/54 mm, ce ocupă în totalitate sinusul maxilar drept, cu efect de masă asupra pereților osoși, a căror corticală o subțiază și o întrerupe segmentar.
Examenul histopatologic efectuat în urma biopsiei pe cale intraorală a pus diagnosticul de granulom central cu celule gigante.
Consulturile interclinice (Endocrinologie, Genetică Medicală) și examinările de laborator au exclus diagnosticul de hiperparatiroidism.
În urma coroborării tuturor datelor clinice, se recurge la tratament chirurgical prin rezecție totală de maxilar drept și reconstrucția orbitei cu meșă de titan, având evoluție postoperatorie favorabilă.
Deși, din punct de vedere imagistic leziunea îmbracă un aspect invaziv, demersul chirugical, încheiat cu rezultatul histopatologic, au particularizat acest caz al unui granulom central cu celule gigante în sinusul maxilar drept al unui pacient pediatric de sex masculin.