14
None

Hipersensibilitatea Cutanată la Produsele Cosmetice și Dermato-cosmetice (1)

În contextul vieții cotidiene actuale, când consumul de produse cosmetice și dermato-cosmetice a crescut pe plan mondial, s-au înregistrat tot mai multe reacții nedorite, ca urmare fie a hipersensibilizării, fie a unor abuzuri sau asocieri de produse cu acțiune sinergică sau antagonică, fără o indicație medicală.

Să ne oprim în mod special asupra manifestărilor alergice cutanate induse de produsele cosmetice, care ocupă mai mult de o jumătate din totalul reacțiilor adverse întâlnite în practica medicală la nivel european.

Reacții de hipersensibilitate la produsele cosmetice

Reacțiile adverse cutanate se clasifică în două mari categorii:

  • reacții adverse cutanate induse de medicația sistemică (toxidermii);
  • reacții adverse cutanate induse de produsele aplicate topic (de uz extern).

Toxidermiile medicamentoase sunt efecte secundare toxice sau alergice, cauzate de administrarea sistemică a unor medicamente. Sunt mult mai frecvente decât reacțiile adverse cutanate date de medicația topică și pot avea manifestări clinice foarte grave, de genul șoc anafilactic, boala serului ș.a..Efectele secundare cauzate de produsele cosmetice și de medicamentele topice au manifestări clinice complexe, cum ar fi: eczeme alergice de contact, urticarii de contact, dezechilibre ecologice, atrofii cutanate, erupții acneiforme, dermatite de contact iritative sau fotodermatite.

Dermatita de contact iritativă
Este mai frecventă decât cea alergică (80% din cazuri) și poate să apară la toata lumea. Nu necesită existența unui teren atopic, precum necesită dermatita alergică și este declanșată de contactul direct dintre o substanță, posibil dermatotoxică, cu pielea. Dermatita este localizată în straturile superficiale ale pielii (epiderm și derm), fără a exista infiltrarea hipodermului.
Cele mai frecvente substanțe incriminate în apariția acestui tip de dermatită sunt iritanții chimici: acetonă, alcool, latex, ș.a., substanțe alcaline (săpunuri puternice, mai ales cele preparate în casă cu sodă caustică), oxid de etilenă, detergenți, solvenți, mercur etc.


Fig. 1. Dermatită de contact iritativă la gelul de curățare


Fig. 2. Dermatită de contact iritativă la leucoplast. Leziunile sunt net demarcate, observându-se forma benzilor adezive cu care a fost fixată o branulă.

Dermatita de contact alergică
Apare pe un teren specific, caracterizat prin atopie și prin alte alergii. Deși este mai puțin frecventă, comparativ cu dermatita de contact iritativă, dermatita alergică este considerată cea mai comună reacție de imunotoxicitate a organismului.
Simptomatologia dermatitei alergice este asemănătoare celei din dermatita iritativă, însă există o importantă componentă sistemică: apar reacții urticariene, erupții mai extinse, tumefacția, eritemul și pruritul putând fi mai intense. Deși astfel de reacții pot să apară oriunde pe corp, cel mai adesea ele sunt localizate la nivelul feței, buzelor, pleoapelor, urechilor, gâtului și regiunii decolteului (când sunt induse strict de produsele cosmetice).
Substanțele incriminate în apariția acestui tip de alergie sunt: nichel (prezent în bijuterii), neomicină (antibiotic și ingredient al unor produse dermato-cosmetice, deodorante, creme și unguente antibacteriene), formaldehidă (conservant cosmetic), clorură de cobalt (din vopseluri de păr, antiperspirante), quaternium 15 (substanță chimică prezentă în șampon, creme cu factor de protecție solară, lacuri de unghii), lanolină, ulei esențial de lavandă, parfumuri etc.

Tipuri de alergeni din produsele cosmetice
Substanțele odorante
Parfumul este un ingredient esențial în majoritatea produselor cosmetice. Cea mai mare cantitate se găsește în parfumuri ca atare, urmate de ape de toaletă, loțiuni after-shave, deodorante, însă nu trebuie neglijate nici numeroasele creme care conțin substanțe odorante și aromatizante. Industria cosmetică folosește aproximativ 3.000 de tipuri de arome, care sunt obținute din produse naturale sau de sinteză.
Conservanții
Conservanții asigură durabilitate și protecție împotriva dezvoltării bacteriilor și fungilor, care degradează produsele cosmetice. Se găsesc frecvent în produse cosmetice pe bază de apă, precum geluri de curățare, produse de îngrijire a pielii și produse de machiaj.
Alergia la diverși conservanți poate provoca dermatită de contact. Conservanții din produsele cosmetice și produsele de îngrijire a pielii sunt a doua cea mai frecventă cauză a reacțiilor cutanate.
Coloranții
Mulți coloranți sunt substante care pot provoca reacții fototoxice sau fotoalergice. Astfel de reacții apar sub expunerea la razele ultraviolete, care modifică substanțele de pe suprafața cutanată, astfel încât acestea devin fotoalergene. Eozina, colorant roșu intens, este un exemplu perfect de agent al reacției fotoalergice.
Antioxidanții
Deși nu au un efect alergogen atât de puternic precum parfumurile și conservanții, substanțele antioxidante utilizate în anumite produse, cum ar fi cremele cu protecție solară și cremele anti-aging pot cauza dermatite de contact alergice. Unele studii au demonstrat acest lucru în cazul unor antioxidanți.
Agenții chimici de protecție solară pot provoca dermatite alergice de fotocontact. Acestea sunt cel mai adesea confundate de către medicii dermatologi cu intoleranța la soare.
Excipienții, emulsifianții, surfactanții și umectanții
Sunt ingrediente ale tuturor produselor cosmetice și dermato-cosmetice. Alergenii clasici, care provoacă dermatite de contact, sunt lanolina, alcoolul cetilic, propilen-glicolul.
Fitocompușii
În ultimii ani, extractele din plante au devenit extrem de folosite și au provocat numeroase cazuri (uneori chiar severe) de dermatită de contact.
Ingredientele naturale apar pe eticheta produsului cosmetic sub denumirile lor în limba latină și au un important potențial alergogen, mai ales uleiurile lor esențiale. Din categoria plantelor cu mecanism de hipersensibilizare fac parte: Melaleuca alternifolia (arbore de ceai), Lavandula angustifolia (levănțică), Rosa centifolia (trandafir), plantele din familia Asteraceae și speciile familiilor Apiaceae și Rutaceae – în special genul Citrus (conțin furanocumarine – care provoacă fitofotodermatită).

Ghid de prevenție a reacțiilor alergice
Considerăm că este esențial, dat fiind faptul că nu există nicio persoană care să nu folosească produse cosmetice sau dermato-cosmetice, încă din primele luni de viață, să existe o educare și o informare mai atentă a publicului asupra efectelor adverse pe care acestea le pot provoca.


Urmare în numărul viitor

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha