41
None

ÎNVINOVĂŢIREA PERSOANELOR DEPENDENTE: NE AJUTĂ?

Trăim într-o societate în care suntem învăţaţi incă de mici să catalogăm. Sistemul educaţional, societatea, ne învaţă să facem diferenţe între lucruri şi oameni pentru a putea asimila informaţia şi a ne putea raporta cât mai corect şi eficient la situaţiile de viaţă. În ziua de astăzi, viteza, diversitatea vieţii în sine, abundenţa de informaţii şi fluxul masiv al acestora, amestecul inter-rasial şi intercultural, toate acestea ne obligă practic într-un fel să catalogăm prea repede, să punem tot felul de etichete situaţiilor şi oamenilor cu care venim în contact.

Din păcate însă, când vine vorba de oameni, diferenţierea între aceştia aduce cu sine şi o valorizare sau devalorizare care nu sunt întotdeauna corecte. În acest punct, cu sau fără voia noastră, ajungem să catalogăm oamenii drept buni sau rai, să discriminam şi chiar să stigmatizăm.

Haideţi să vedem ce se întâmplă în cazul persoanlor care se confruntă cu o anumită dependentă? Dacă pentru  o persoană “sănătoasă” orice fel de discriminare are dovedite efecte negative (emoţionale, sociale etc), în ce fel îşi pune amprenta  pe o persoană normală stigmatizarea?

O persoană care are o dependenţă se va confrunta cu siguranţă cu stigmatizarea. Acest lucru o descurajează să apeleze la ajutor şi să facă ceva să se recupereze, să aibă o viaţă obişnuită. Iar adesea asta face ca persoana să rămână în continuare dependentă sau mai rău, să consume şi mai mult ca înainte.

Stigmatizarea aduce cu sine etichete negative de genul: “eşti un drogat”, “toţi alcoolicii sunt violenţi”, “esti un betiv”, “nu ai voinţa să te laşi" etc. Iar acestea sunt doar unele dintre etichetele de care se lovesc persoanele dependente. Ele  îi creează senzaţia că este exclusă, izolată, sentimente care vin peste cele de vină şi ruşine că este dependent şi devine şi mai dificil să facă faţă dependenţei. 

 

Cum spuneam mai sus, ele pot să consume ca reacţie şi mai mult, tocmai pentru a-şi diminua emoţiile negative, pentru că le este greu, dacă nu imposibil să le facă faţă. Sunt situaţii, în care persoana învinovăţită din cauza condiţiei ei de către societate, familie etc, ajunge să nu mai creadă că poate fi recatalogată drept “bună”,  “normală”, şi practic nu mai are motivaţie de a se lăsa, de  a scăpa de ceea ce este doar un comportament învăţat pentru a face faţă diverselor probleme ale vieţii.

Din păcate, sunt cazuri în care este prea târziu pentru persoana în cauză, cât şi pentru oamenii din viaţa acesteia. În cele mai multe cazuri, o persoană dependenta prezintă comorbiditate (existenţa a unei sau mai multe afecţiuni pe lângă dependentă în sine). O femeie, de exemplu, se poate refugia ca urmare a stigmatizării într-un consum alimentar problematic, pe când un bărbat se poate afunda foarte uşor în consumul de alcool sau alte substanţe.

Ce se poate face?

Cu siguranţă că nu putem schimba lumea pocnind din degete şi nici nu putem reinventa sistemele educaţionale, sociale etc. Ce putem face pentru o persoană dragă nouă este să o învăţăm cum să facă faţă la acest tip de reacţii, cum să iasă practic din această zonă pentru a îşi recăpăta motivaţia şi încrederea în sine în lupta cu adicţia. De cele mai multe ori, este nevoie să apelăm la un specialist, deoarece orice dependentă schimba persoană în sensul comportamentului acesteia şi a modului în care gândeşte şi percepe realitatea. Iar noi, oricât de mult îi iubim şi le vrem binele, suntem depăşiţi de situaţie.

În psihoterapie învatăm să facem diferenţa între comportamentul unei persoane şi persoana în sine şi credem că în esenţă, toţi oamenii sunt OK.

Comportamentele sunt învăţate şi pot fi dezvăţate sau înlocuite cu altele mai potrivite pentru persoană şi buna ei funcţionare. Atunci când ne concentrăm doar pe comportamentul negativ al cuiva, riscăm să nu mai vedem alte părţi ale ei, calităţile ei, tot ce a făcut până atunci, resursele ei şi toate lucrurile frumoase pe care le-am trăit împreună până atunci. Devalorizand la acest grad o persoana, ii transmitem direct sau indirect faptul ca o vom investi foarte greu cu incredere, faptul ca nu merita sau nu poate sa ne castige respectul, afectiunea.

Ce se intamplă mai exact între oameni, în relaţionarea dintre un dependent şi un non-dependent?

Stigmatizarea  apare în următorul raport dintre oameni (poziţii de viaţă):

EU (cel care judec) sunt ok -TU (persoana dependentă) nu eşti ok

Cel din această poziţie are o atitudine de superioritate care nu îl lasa să se apropie de celălalt,     iar persoana care este respinsă poate ajunge în poziţia de viaţă de mai jos:

EU (persoana dependentă) nu sunt ok -TU eşti ok

Această poziţie o face să se retragă, să fugă din relaţie, să se simtă vinovată şi ruşinată.

După câte se poate vedea, din păcate, singurul lucru care se poate schimba în ecuaţia umană de mai sus este modul în care se poate raporta o persoană dependentă. Dar acest lucru necesită înţelegere din partea acesteia, răbdare şi voinţa de a se schimba.

Psihoterapeuţii şi psihiatrii lucrează cu persoana dependentă pentru ca ea să înţeleagă aceste lucruri şi să o ajute să le depăşească în drumul ei către recuperare şi o viaţă normală, şi de cele mai multe ori, unde exista bunăvoinţă, şansele de recuperare sunt maxime.

Ce puteţi face dumneavoastră dacă aveţi un apropiat care este dependent de ceva, fie că este alcool, droguri, calculator sau chiar muncă, este să îl ascultaţi, să îl credeţi când spune că îi este greu, să nu îi reproşaţi neputinţa sau să îl acuzaţi, dar în acelaşi timp să îl sprijiniţi în acceptarea şi găsirea unui ajutor de specialitate. Nimeni nu ar trebui să treacă prin asta singur. Asa ca dacă  vreţi să ajutaţi cu adevarat o persoană dependentă, vă propun să fim curioşi, ca nişte copii care descoperă pentru prima oară jocul în nisip şi să privim în lumea persoanei dependente, să o ascultăm şi să îmbrăţişăm experienţa ei de viaţă şi cine este cu adevărat: fără etichete.

Poţi lua atitudine! Vino să vorbeşti cu unul dintre specialiştii ALIAT din reţeaua de clinici şi centre de tratament din ţară (Bucureşti, Ilfov, Constanţa, Braşov, Suceava, Pojorâta, Viforâta-Damboviţa). Clinica ALIAT este prima reţea naţională privată  de clinici de specialitate în tratamentul adicţiilor.

Toate serviciile sunt oferite în condiţii de confidenţialitate.Noi putem ajuta!

Ne poţi contacta la 0727 880 447, contact@clinica-aliat.ro.

Sursa: www.clinica-aliat.ro

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha