None

Imagistica medicalã în ginecologie

      Imagistica medicalã (Medical imaging) este o specialitate stiintificã recentã, ramurã a ingineriei biomedicale.

    Echipamentele medicale folosite de imagistica medicalã, au beneficiat în ultimii ani de impresionanta dezvoltare a tehnicii opto-video-electronice, obtinându-se aparaturã de înaltã performantã la preturi scãzute. Un video-colposcop proiectat si fabricat acum câtiva ani, a costat de câteva ori mai mult decât un video-colposcop proiectat si fabricat recent, cel din urmã având si performante tehnico-medicale mult superioare.

    Distribuitorii de tehnicã medicalã sunt reticenti în promovarea noii generatii de aparaturã video, din cauza pretului scãzut al acesteia. Totusi performantele superioare, fiabilitatea ridicatã si pretul scãzut al noilor aparate vor convinge utilizatorii asupra avantajelor acestor aparate.

      De asemenea tehnica de stocare, prelucrare si printare a imaginilor a devenit foarte usoarã si ieftinã, folosind tehnica de calcul si programele de computer obisnuite, existente deja în cabinetele medicale. Stocarea si printarea imaginilor analizate este de un real folos medical totodatã având si un impact favorabil asupra pacientelor.

    În ciuda avantajelor evidente legate de stocarea si printarea imaginilor obtinute de aparatura video, din pãcate, aceasta tehnicã nu este încã folositã în multe cabinete ginecologice.

    Video-colposcoapele recente sunt de douã feluri, având performante optice asemãnãtoare, dar care folosesc moduri de afisare diferite.

    Modelul cel mai usor de folosit transmite imaginea de la video-colposcop unui televizor color obisnuit (tub catodic, plasmã, LCD, etc.), care este urmãrit atât de medic cât si de pacientã. Pentru stocarea imaginilor mai este necesar si un modul de memorare. Celãlalt model de video-colposcop, mai simplu si mai ieftin, se conecteazã direct la orice computer printr-un cablu USB, unde imaginea se poate urmãri de medic si pacientã iar imaginea este stocatã si prelucratã pe computer.

    În principiu, dacã existã usurintã în utilizarea computerelor, ideal este videocolposcopul.

   Colposcopia si alte interventii si tratamente ginecologice se fac uzual cu ajutorul colposcopului,  folosind valvele sau speculum pe masa ginecologicã.

    Aceeasi procedurã greoaie si neplacutã pentru pacientã, se foloseste si la examinarea ginecologicã vizualã a vaginului si a colului uterin.

   Pentru examinarea vizualã a colului uterin si a vaginului, recent, a apãrut în practica medicalã un nou aparat medical: “Video-Examinatorul  Ginecologic”, care poate fi utilizat fãrã folosirea valvelor sau a specumului si chiar fãrã folosirea mesei ginecologice. Sonda acestui aparat, având  un diametru de 22 mm, se introduce în vagin fiind protejatã cu o membranã elasticã sterilã de tipul prezervativului si transmite imaginea mãritã unui televizor color obisnuit, care este urmãrit atât de pacientã cât si de medic.

    Aparatul este robust, compact si fiabil, este foarte comod si usor de folosit de cãtre orice persoanã,  chiar fãrã specializare ginecologicã, fiind foarte apreciat pentru confortul examinãrii si posibilitatea vizualizãrii examinãrii de cãtre medic si pacientã pe ecranul monitorului TV.

    Acest aparat poate fi folosit în cabinetele de obstetricãginecologie si chiar de medicii de familie pentru o preexaminare vizualã ginecologicã, fiind foarte util si suficient în cabinetele unde se fac numai examinãri ginecologice vizuale, fãrã proceduri si tratamente, iar pentru cabinete de specialitate este un aparat foarte util, alãturi de colposcop.   

Comentarii


ELENA

Sunt medic .Am 82 ani impliniti si 5 nasteri normale.Pe data de2/03/12 mi s-a vazut ecografic ,pe planseul vezical, o tumora de dim.41.4mm /26.1mm si noaptea aveam o polakiurie de 7 mictiuni.Trimisa la ginecolog, Se face tuseu si se da un cliseu fara explicatii. A doua zi fac tomografia care din p.v. ginecol.ori al altor organe da vedict de normal,(nu se vede Tumora) doar minim revarsat lichid in f.d.s.Douglas.Sapt.urmatoare voi face un control specilizat la alt ginecolog , cu aparatura de imag actuala.Intrebarile melesunt :1) Tuseul si palparea externa a abdomenului a spart posibilul chist si de acea e lichid in DOUGLAS? Nu mai am polakiurie. 2)Peretii tumorii cum se resorb din abdomen ? Sunt cercetator in medicina si nu prea am acum timp de operati.Ma asteapta o deplasare in afara tarii. Ce ma sfatuiti?

March 10, 2012, 3:33 a.m.
0
0

ELENA

Doresc raspuns la scrisoarea de mai sus. Dr .Elena Ionascu Multumesc

March 10, 2012, 3:38 a.m.
0
0
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha