30
None

Importanța suportului nutrițional în Recuperare Medicală / Îngrijiri Paliative

Sunt Dr Irina Mateieș, medic de familie și nutriționist. Eu consider că îngrijirea paliativă și recuperarea medicală sunt părți integrante din tratamentul medical și acolo unde ele sunt slab dezvoltate, așa cum este cazul în România, ar trebui încurajate și susținute.

Îngrijirile paliative sau suportive se pot adresa fie pacienților care sunt în cursul unui tratament cu intenție curativă dar care au nevoie de susținere pentru managementul simptomelor sau se pot adresa persoanelor pentru care tratamentul curativ nu mai este posibil.
Nevoia de îngrijiri paliative sau suportive sau necesitatea recuperării medicale se adresează persoanelor de orice vârstă, cu diferite patologii și în oricare etapă de tratament.  De foarte multe ori recuperarea medicală, îngrijirea paliativ și suportivă se confundă, sau se percep a fi identice cu îngrijirea necesară la final de viață. Îngrijirea la final de viață este doar o parte din îngrijirea paliativă și se adresează persoanelor la care speranța de viață este prognosticată a fi sub 6 luni.
Îngrijirea paliativă sau suportivă presupune managementul simpotomelor pentru a asigura o bună calitatea a vieții, dar va încorpora și ajutorul psihologic și cel nutrițional.
Nutriția rămâne un aspect important în îngrijirea pacienților, chiar și atunci când opțiunile de tratament nu mai sunt curative, pentru că putem avea supraviețuire pe termen lung chiar și la pacienții cu cancer metastatic.
Pacientul cu cancer poate avea dificultăți în a-și atinge necesarul caloric și proteic dintr-o multitudine de motive – volumul de alimente pe care îl poate mânca se reduce, apar dificultăți de masticație și deglutiție, apare xerostomia, disgeuzia, stomatita/ mucozita, etc.
Pentru a putea învinge aceste obstacole, pacientul are nevoie de o formă de alimentație ușor de mestecat și înghițit dar care, în același timp, să nu aibă un volum foarte mare și, totuși, să-i acopere nevoile nutriționale.
Tocmai pentru pacienții care au multiple probleme din cauza bolii avansate și nutritia este dificila, dar in acelasi timp ei nu sunt persoane la final de viata, ajutorul nutrițional este esențial. Modificarea texturii alimentației, împreună cu adăugarea de suplimente orale nutriționale hipercalorice/hiperproteice pot ajuta acești pacienți să își atingă obiectivele nutriționale. Suplimentele orale nutriționale sunt produse concentrate, complete din punct de vedere nutritiv, cu un aport crescut de calorii și proteine, pe lângă restul nutrienților necesari. Ele se pot găsi sub formă lichidă, gata preparate sau sub formă de pudră. De asemenea, acestea au diferite gusturi, existând chiar și variante cu gust neutru.
Suplimentele orale nutriționale reprezintă un ajutor excelent pentru combaterea deficitelor din alimentația pacienților oncologici și, împreună cu modificarea texturii alimentației, îi pot ajuta pe aceștia să-și păstreze calitatea vieții și în final, le pot și prelungi viața.
Dr Irina Mateieș

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha