Într-o perioadă a existenței în care suntem mai mereu grăbiți, timpul pare că se contractă și nu mai este suficient pentru a îndeplini sarcinile zilnice, studiile arată că insomnia este cea mai frecventă tulburare de somn. Impactul este atât la nivel micro- asupra individului direct cât și la nivel macro- prin povara socioeconomică pe care o reprezintă.
Insomnia este caracterizată de persistența dificultății de a adormi și/sau persistența dificultății de a menține somnul pentru o perioadă suficientă și/sau persistența dificultății de a avea un somn consolidat; aceste fenomene au loc chiar și atunci când există condiții prielnice pentru un somn de calitate cu apariția disfuncțiilor în activitatea zilnică, aspect care nu își găsește justificarea într-o altă patologie a somnului.
Insomnia cronică
Simptomele au loc cel puțin de 3 ori/săptămână, pe o perioadă de cel puțin 3 luni.
Consecințele insomniei cronice sunt obosela, cefaleea, dificultățile în concentrare și desfășurarea activităților zilnice, hipersensibilitea la stimuli zgomotoși sau lumină, iritabilitate, comportament agresiv, lipsa de încredere, apatie, astenie.
Dacă observați la dumneavoastră sau la cei dragi unele dintre aceste semne, cel mai adecvat este să căutați sfatul unui specialist în patologia somnului.