Era digitală în care trăim şi globalizarea îşi pun amprenta bineînţeles şi asupra serviciilor medicale.
Sunt deja create diferite instrumente electronice care ajută medicul, de exemplu în diagnosticarea pacientului, instrumente care furnizează medicului cele mai probabile patologii corespunzător semnelor clinice şi paraclinice ale bolnavului. La fel, alte aplicaţii, de asemenea disponibile gratuit pe net, sunt create pentru a semnala eventuale incompatibilităţi ale diferitelor medicamente prescrise în cadrul unor tratamente complexe.
Specializarea tot mai accentuată a medicilor îi ajută să cunoască mai în profunzime o anumită parte a corpului uman sau anumite procese bio care se desfăşoară în acesta dar, pe de altă parte, medicul specializat poate pierde din vedere ansamblul, „vede copacul dar nu mai vede toată pădurea”.
De aceea s-au înmulţit reuniunile medicale multidisciplinare şi dau ca exemplu Conferinţa Interdiab, la care au participat diabetologi, nefrologi şi cardiologi, tema constituind-o în principal problemele cardiace la bolnavii de diabet. De asemenea, este ştiut că la intervenţii chirugicale complexe participă o echipă multidisciplinară, compusă din chirurgi de diferite specializări precum şi medici din specialităţi medicale.
O problemă demult semnalată o constituie bolile rare, pentru care lipsa cazuisticii şi a cunoştinţelor necesare îi face pe medici uneori nici măcar să nu poată pune un diagnostic cu acurateţe. De aceea, medicii strâng rândurile şi se crează Reţele Europene de Referinţă pentru boli rare, cu sprijinul financiar dat de lansarea unor „Call-uri”.
Condiţia de eligibilitate pentru fiecare boală rară este ca numărul minim de unităţi medicale fondatoare să fie de minim 10, ele trebuind să provină din minim 8 ţări diferite. La aceste reţele pot adera orice unităţi medicale interesate. De la noi un număr de 32 de unităţi au trimis deja cereri de afiliere, preponderent din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi, Craiova, Oradea.