53
None

Inteligența artificială în managementul bolilor pulmonare obstructive

Era digitală în care ne aflăm ne oferă, în mod constant, noi oportunități și noi metode de a rezolva probleme medicale până de curând fără rezolvare. Una din tehnologiile cele mai noi, dar care promite extrem de mult în domeniul medical este inteligența artificială (IA). Ea oferă atât soluții noi la unele probleme cât și optimizarea metodelor tradiționale. Un domeniu care poate beneficia de această nouă tehnologie este cel al bolilor pulmonare obstructive - în special astmul bronșic și BPOC.

Studiile arată că în lume există aproximativ 300 de milioane de pacienți cu astm bronșic și încă 100 de milioane diagnosticați cu BPOC.
De multe ori, pacienții cu boli pulmonare obstructive au o aderență la tratament scăzută. În ajutorul lor, IA vine cu tehnologii noi. Poate cea mai avansată dintre acestea este cea a inhalatoarelor inteligente. Acestea au capacitatea de a reaminti pacientului să își ia dozele conform indicației medicului, îi pot reaminti să nu își uite inhalatorul acasă sau pot chiar “simți” când starea pacientului se înrăutățește și îi pot oferi alerte care să îl trimită la medic.
Terapia „conectată” permite pacientului o tranziție de la terapia „reactivă”, în care acesta reacționează la schimbări ale stării de sănătate, către o terapie preventivă, cu accente predictive. IA  poate alerta, spre exemplu, pacientul cu astm bronșic asupra înrăutățirii stării sale de sănătate și îi poate oferi soluția unui step-up, chiar înainte de a ajunge la medic, având astfel potențialul de a preveni unele exacerbări.
Inteligența artificială oferă de asemena și un cadru pentru dezvoltarea de senzori biometrici care pot detecta fluctuații în respirația pacientului. După detectarea unor fluctuații semnificative, ele pot alerta atât medicul cât și pacientul asupra schimbărilor survenite. De regulă, acești senzori rulează algoritmi în timp real care monitorizează respirația pacientului în timpul inhalării. Datele colectate sunt procesate și criptate în dispozitiv, apoi ele sunt folosite pentru a oferi o imagine de ansamblu asupra stării pacientului.
Sunt disponibile și instrumente interactive digitale care pot să ofere alerte despre dozajul și îngrijirea personalizată, dispozitive care furnizează pacienților tehnici de inhalare prin interacțiune, dispozitive de comunicare între medici și pacienți în situațiile necesare și dispozitive care pot identifica fluxul maxim de aer și înrăutățirea bolii. Dispozitivele interactive utilizează tehnici avansate de inteligență artificială pentru a economisi timp și bani dar și pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Instrumentele interactive digitale pot integra telefoane mobile, ceasuri inteligente, brățări fitness și multe alte dispozitive „wearable” într-o abordare cu adevărat personalizată a tratamentului pacienților obstructivi.
În concluzie, inteligența artificială poate oferi soluții pentru multe din problemele de zi cu zi ale pacienților cu boli pulmonare obstructive.
Inteligența artificială rămâne un domeniu promițător, care poate transforma în realitate terapia personalizată a pacienților obstructivi.

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha