53
None

Interes crescut pentru o nouă supraspecializare în pneumologie

Ecografia toracică este o nouă supraspecializare ce se conturează în domeniul pneumologiei moderne. Interesul crescut, în special al tinerilor pneumologi, a fost evidențiat în cadrul primei ediții a Conferinței Naționale de Patologie Pleurală, ce a avut loc la Tîrgu-Mureș, în perioada 24-26 martie 2016.

Programul evenimentului a cuprins prezentări de actualitate privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor pleurale, un curs de ecografie toracică și un curs de somnologie pentru tehnicieni-asistenți medicali din laboratoarele de somnologie. Conferința a debutat cu un curs de formare în ecografia toracică care a avut misiunea de a facilita demararea acestui tip de activitate de către pneumologi. La lucrările Conferinței au participat peste 400 de persoane din toată țara.

”Asistăm și cu această manifestare la o schimbare de generații, prin participarea a foarte mulți tineri. Ecografia a atras foarte mulți tineri, ceea ce la orizont conturează o nouă supraspecializare, absolut necesară, într-o pneumologie modernă. Interdisciplinaritate este una dintre cele mai moderne argumente ale pneumologiei pentru a fi modernă, dar și această interacțiune, nu numai între generații, dar și cu specialități și supraspecialități care trebuie să fie în cadrul integrat, în cadrul armamentului unui pneumolog. Deja de la momentul ecografic, unde au participat și asistente, cu acest grup de lucru nou născut (n.r.- Grupul de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleurală al Societății Române de Pneumologie), toate obiectivele Societății de Pneumologie sunt atinse”, a declarat Prof. Dr. Florin Mihălțan, președintele în exercițiu al Societății Române de Pneumologie.

Spraspecializarea de ecografie toracică se dorește să fie omologată, în timp,  pentru a intra în competențele medicului pneumolog și această investigație de tip ecografic la fel cum s-a reușit pentru somnologie și alte intervenții de tip minim chirurgical.

Ecografia, şi în special cu viză pentru patologia pleurală, ar trebui să fie în dotarea fiecărui pneumolog, pentru că este o metodă modernă de testare şi de investigare a pleurei şi chiar şi a patologiei pulmonare, fără a fi invazivă. Se exclude o parte de agresiune care ar trebui să ţină de metode chirurgicale. Este extrem de utilă pentru că poate să ghideze o puncţie, poate să facă, de exemplu, o extracţie de lichid din cavitatea pleurală, care este închistat şi greu de identificat radiologic. Este într-o competiţie deschisă cu alte tipuri de investigaţii, precum tomografia computerizată sau bronhologia intervențională. Sunt lucruri pe care le-am reuşit în timp şi pregătim practic patul şi specialiştii pentru a avea această acreditare şi pentru aceste competenţe. Există un avantaj în competiţia cu imagistica, nu se realizează nici expunerea pacientului şi fidelitatea continuării şi utilizării practice a acestei investigaţii este generată de experienţa celui care o practică”, a adăugat Prof. Dr. Florin Mihălțan.

Inițiativa de a oferi pneumologilor oportunitatea de a cunoaște și deprinde noțiuni importante de ecografie toracică aparține Grupului de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleurală al Societății Române de Pneumologie (SRP).

Câțiva oameni au avut această inițiativă de a compune crearea Grupului de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleurală a Societății Române de Pneumologie, doamna dr. Gabriela Jimborean, doamna dr. Edith Ianoși, doamna dr. Lavinia Davidescu și domnul dr. Tudor Toma. De aici a început cumva totul și lucrurile au mers firesc”, a apreciat Prof. Dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele ales al SRP.

Potrivit dr. Edith Ianosi, președintele Grupului de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleurală, ecografia toracică în domeniul pneumologiei în România este la început, iar pneumologii sunt interesați de acest aspect.

Peste tot, ecografia este la ordinea zilei. Este practic o prelungire a stetoscopului, un instrument pe care pneumologii îl folosesc zi de zi și sperăm că ecografia va fi o prelungire a stetoscopului, adică să o uzităm foarte mult, pentru că este o competență pe care ne dorim să o introducem cât mai repede”, a explicat medicul pneumolog.

 

Am fost plăcut impresionat deoarece au fost foarte mulți participanți. Mă așteptam și la cursul pe care l-am avut să fie vreo 20-30 de persoane, dar au fost peste 100 practicanți. Am învățat și eu lucruri pe care le voi aplica în practica mea și la Londra, sunt lucruri care nu știam că pot să le aplic. A fost un schimb de informații în beneficiu reciproc. Am învățat anumite elemente de tehnică de ecografie. Era dificil pentru noi să punem un anumit tip de diagnostic și am văzut la o prezentare, la conferința de aici, cum la Cluj se aplică o inovație în tehnica ecografică. Este important schimbul real de informație pentru că nu este cineva care este mai bun și cineva care nu este bun”, a apreciat dr. Tudor Toma, de la University Hospital Lewisham, Greenwich NHS Trust, London, UK, un invitat special al Conferinței.

Evenimentul s-a adresat medicilor din mai multe specialități: pneumologie, imagistică, chirurgie toracică, medicină internă, oncologie, anatomie patologică, anestezie – terapie intensivă, cardiologie, medicină de familie.

Etiologia bolilor pleurei este una variată, cu mijloace de diagnostic complexe, ce implică echipe medicale interdisciplinare – investigare clinică, imagistică, puncția lichidului pleural, investigația de laborator, markeri, investigația histopatologică a biopsiei pleurale, bronhoscopie, toracoscopie diagnostică. Tratamentul bolilor pleurei are un profund caracter de interdisciplinaritate, solicitând expertiza medicilor pneumologi, cardiologi, chirurgie toracică, gastroenterologi, oncologi, medici de familie.

Activitatea de diagnostic și tratament a patologiei pleurale face parte intrinsecă din specialitatea pneumologie, dar în cadrul acestei conferințe ne-am ocupat de această parte în mod special. Lucrurile au început cu cursurile de ecografie pleurală care nici ele nu sunt chiar o noutate. S-au mai organizat cursuri de acest fel la Oradea, Vama Bucovina, și în Tîrgu-Mureș am mai efectuat un workshop de ecografie pleurală și an de an în rândul congreselor naționale ale Societății Române de Pneumologie avem simpozioane dedicate pentru ecografia toracică și pentru patologia pleurală. Dar am dorit la această conferință să reunim sub aceeași preocupare specialiștii din mai multe discipline, pneumologi, imagiști, chirurgi toracici, interniști, medici de medicina muncii, medici de medicina de familie, studenții care au fost interesați de cursul de ecografie. Este o dovadă de interes a acestora pentru specialitatea noastră și pentru tema aleasă”, a arătat Prof. Dr. Gabriela Jimborean, președintele primei Conferințe Naționale de Patologie Pleurală.

Conferința a fost creditată cu 14 EMC pentru medici și 12 EMC pentru asistenți medicali și a fost organizată de Grupul de Lucru pentru Ecografie Toraco-Pulmonară și Patologie Pleurală al Societății Române de Pneumologie (SRP), în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie Tîrgu-Mureș, sub egida Colegiului Medicilor din România si OAMGMAMR, managementul tehnic fiind asigurat de MedFarm Events.

Alte articole despre:

Comentarii


Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha