Oamenii își doresc în viață să fie fericiți, să atingă o stare materială satisfăcătoare și să se păstreze sănătoși. Printre aceste deziderate principale, cumva prins în cel cu sănătatea se află și menținerea la o masă corporală optimă. Nu-i de mirare că s-a creat o adevărată industrie în zona de nutriție, cu specialiști care oferă recomandări generale sau nișate, numai că de prea multe ori există informație fie în cantitate prea mare, fie antagonică. Iar publicul general suferă, pentru că intră într-un cerc vicios în care nu știe pe cine să mai asculte, iar repercusiunile asupra organismului pot fi serioase. Este extrem de important să învățăm să mâncăm sănătos, să ne luăm majoritatea substanțelor necesare din alimente, iar dacă avem nevoie să pierdem câteva kilograme să nu apelăm la diete drastice, ci la îmbrățișarea unor principii pe care să le adoptăm a la longue. Mai mult, cum industria aceasta a explodat, mai suntem bombardați și de tot felul de combinații miraculoase de elemente care ne promit energie, sănătate deplină, potențial mărit la lucru, rezolvarea rapidă a unor probleme. Aici e nevoie de scepticism, educație medicală veritabilă, stabilirea unor surse credibile.
Despre fibrele alimentare s-a discutat intens în medicină, cu studii serioase care le-au dovedit eficiența în anumite patologii. Fibrele există în mod natural în alimente și e bine să ne păstrăm în cap ideea că le vom culege de aici, nu din suplimente. Cele mai bogate în fibre sunt cerealele și leguminoasele. La cereale fac un comentariu de bun simț: nu evitați glutenul decât dacă aveți o boală diagnosticată clar, iar ea impune evitarea glutenului (cea care merită dată exemplu aici este boala celiacă); în rest, nu aveți de ce să evitați glutenul. Tot la cereale mai adaug că e nevoie de moderație, întrucât ele sunt bogate în carbohidrați. La leguminoase lucrurile stau altfel – puteți consuma și cantități mai mari de verdețuri, că sunt pline de fibre, minerale, vitamine, și de regulă nu au mulți carbohidrați. Un studiu a arătat că oamenii care au consumat verdețuri au fost cu 11 ani mai tineri din punct de vedere cerebral față de cei care nu aveau în mod constant incluse verdețurile în dietă.
Suplimentele
Acestea pot fi utile când sunt dovedite carențe (prin analize la medicul specialist) sau când există situații particulare (anumite perioade cu consum mare, situații speciale cum ar fi sarcina, anumite afecțiuni – dar iar medicul va stabili exact ce și cum). Altfel, dezirabilă va fi calea alimentației cu produse cât mai naturale, cât mai puțin procesate industrial și termic. Ne putem lua absolut tot necesarul zilnic din dietă, dar aici intervin anumite probleme:
- de multe ori nu putem găsi alimente bune;
- trăim pe fugă, alergând printre sarcini care mai de care mai complexă;
- am vrea mereu să găsim calea mai ușoară, să corectăm ceva cât mai simplu, ideal fără să apelăm la ajutor specializat;
- suntem bombardați de reclame și sfaturi care ne seduc;
- ne dorim o extrasiguranță, iar dacă un supliment sau produs ne promite o stare superioară a unui organ sau o protecție sporită împotriva unor pericole, tindem să-i dăm atenție. Lucrurile sunt complexe și cu atât mai mult e nevoie de rațiune, respectarea adevărului științific (adică să luăm ceva documentat, cu dovezi clare că funcționează și nici nu ne face rău).
Cu toții ne-am confruntat cu perioade de constipație, sindrom de intestin iritabil, balonare, disconfort abdominal. Un aport de minimum 25 de grame de fibre pe zi poate fi dificil din alimente, iar suplimentarea aici cu OptiFibre devine ușoară și precisă, având efecte dovedite științific.
Constipație
Fibrele optimizează frecvența scaunelor, scad nevoia de laxative, creează un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor comensale (cele bune).
Intestin iritabil
Fibrele ameliorează simptomele deranjante, cresc calitatea vieții.
Fibrele protejează mucoasă colonului, scad riscul de cancer de colon, asigură un mediu prietenos dezvoltării bacteriilor comensale (sunt și suport nutritiv pentru acestea), reglează PH-ul local, modulează transportul apei și al electroliților (mai ales sodiu), reglează tranzitul intestinal general, modulează absorbția glucozei. Există în medicină o multitudine de studii care pot fi lecturate oricând.
Orice patologie aveți, caracterizată prin tulburări de tranzit, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi cele mai bune abordări. Scopul va fi limitarea sau anularea simptomelor deranjante, utilizând o strategie multiplă, ideal fără efecte adverse. Fibrele nu au niciun efect nociv raportat. Este important să reținem iar că ele vor fi luate la indicația medicului, persoanele sănătoase având sarcina (nu e tocmai ușoară, recunosc) de a se documenta și a căuta să-și ia absolut tot necesarul zilnic din alimente. Reiterez ideea cu suplimentele – ele sunt recomandate în carențe și în situații particulare, toate obiectivate de un medic specialist.
Autor – dr. Vasi Rădulescu