În România, în 50% din decesele înregistrate, cauzele sunt bolile cardiovasculare, iar în cazurile de pierdere a capacităţii de muncă, o treime este cauzată de bolile cardiovasculare. În ciuda nenumăratelor campanii de atenţionare, responsabilitatea societăţii şi cea personală nu este satisfăcătoare pentru o profilaxie eficientă, şi ar fi timpul să tratăm serios problema şi noi românii.
Rezultatele catastrofale ale bolilor cardiovasculare, atacul vascular ce- rebral, infarctul miocardic sau pierderea membrelor inferioare din cauza is- chemiei arterelor periferice, sunt cele mai grave situaţii cauzate în viaţa unui bolnav, şi pun o greutate uriaşă atât pe casa de asigurare de sănătate cât şi pe bolnavi şi familiile lor.
„Oamenii, de obicei, privesc bolile cardi- ovasculare ca pe evenimente inevitabile ale sorţii. Într-adevăr, cauza majoră din spatele bolilor cardiovasculare, ateroscleroza, poate să fie asimptomatică pentru o perioadă în- delungată. Astfel, la mulţi pacienţi primul simptom poate fi în acelaşi timp şi ultimul, pentru că infarctul miocardic sau atacul vascular cerebral sunt de multe ori fatale.” – a declarat domnul Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, preşedintele Comisiei de Cardiolo- gie din Ministerul Sănătăţii.
„În strategia de prevenţie cardiovasculară ar putea să fie integrată o zicală veche, conform căreia ai vârsta arterelor tale. Recunoaşterea îmbătrânirii precoce a sistemului arterial şi terapia preventivă agresivă ar putea să ajute la prevenirea evenimentelor fatale.”
În ultimele decenii, ştiinţa medicală a creat noi posibilităţi pentru detectarea stadiilor incipiente ale aterosclerozei, prin evaluarea funcţiei arteriale şi a flexibilităţii arterelor mari. Rezultatul schimbării paradigmatice este apariţia instrumentelor uşor utilizabile, utilizarea lor prin proceduri inofensive, care pot măsura parametrii funcţiei arteriale. Anterior, aceste caracteristici importante au fost examinate doar în condiţii clinice; măsurarea elasticităţii arterelor în prezent e la fel de simplă ca o măsurare de tensiune. „Arteriograph-ul” este un echipament medical cu ajutorul căruia, după o măsurare nedureroasă, în câteva minute primiţi informaţii valoroa- se privind sistemul arterial, de la arterele principale până la arteriolele mici.
„Vârsta dumneavoastră nu este neapărat identică cu vârsta sistemului vascular. Definirea vârstei arteriale oferă informaţii importante şi uşor de înţeles pe plan individual. Factorii de risc clasici bine cunoscuţi, cum ar fi fumatul, obezitatea, diabetul zaharat sau hipertensiunea arterială ridicată chiar pot deveni o ameninţare reală şi să conducă în cele din urmă la modificările stilului de viaţă dorit, în cazul în care pacientul se confruntă cu propriile sale rezultate despre starea arterială”- spunea domnul Csuka Szabolcs, Directorul general de la Arteriograf Srl.
Pe fondul dificultăţilor economice şi sociale, responsabilitatea individuală este mai importantă ca niciodată în sistemul sanitar, astfel vor fi necesare în viitor me- tode eficiente şi ieftine de prevenire.
0746026622, zoltan.demeter@arteriograf.ro
0741188019, florin.mierlita@arteriograf.ro www.arteriograf.ro