Medicii au încercat în ultimii 25 de ani să afle răspunsuri despre longevitate, despre cum să trăiești o viață lungă dar și sănătoasă, având în verdere perspectivele demografice prezente care sunt destul de sumbre. Numărul persoanelor de peste 60 de ani este în creștere, cu o prognoză până în 2030 de 1.4 miliarde de persoane iar până în 2050 de 2.1 miliarde de persoane, ceea ce ar reprezenta 20% din populația globală. Și în România, creșterea populației vârstnice (16,3% - 16,5%) este o dovadă că societatea trebuie să se pregătească pentru acest moment care va veni mai repede decât ne dorim.
Odată cu înaintarea în vârstă ne întâlnim cu afecțiuni a căror prevalență este în creștere pentru acest grup populațional - boala Alzheimer (în prezent sunt diagnosticate aproximativ 50 de milioane de persoane în întreaga lume), cancerul (aprox. 50% din persoanele peste 80 de ani au cancer) sau alte afcțiuni cum sunt bolile neurodegenerative, cardio-cerebro-vasculare, metabolice, fragilitatea, sarcopenia, artroze etc.
Inversarea îmbătrânirii este ceva ce a fost mult timp considerat Science-Fiction dar, după cele mai noi descoperiri putem să înțelegem mult mai multe despre procesul de îmbătrânire, să găsim cauzele, dar mai ales metodele de a încetini, sau chiar inversa acest proces.
Îmbătrânirea individuală nu este o boală, ea începe încă din momentul nașterii, reprezentând un proces natural, firesc, fiziologic, care afectează toate structurile organismului (molecule, țesuturi, organe). O definiție geriatrică a îmbătrânirii este scăderea capacităților de adaptare ale organismului și de a face față mediului înconjurător, caracterizate de modificări sistemice care conduc la scăderea funcționalității și la creșterea riscului de boli legate de vârstă. Procesul de îmbătrânire se manifestă printr-o rețea de cascade biologice cu rezultat în degradarea și descompunerea în timp a fiecărui organism viu, ceea ce afectează atât cantitatea (durata de viață) cât și calitatea vieții (viață fără boli).
Teoriile actuale ale îmbătrânirii sunt bazate pe modificările biologice celulare descoperite recent, considerate a fi legate de îmbătrânire: modificările legate de ADN, scurtarea telomerilor, epuizarea celulelor stem, epuizarea metabolismului nutrienților, acumularea de radicali liberi, deteriorarea proteinelor, procesul de inflamație cronică. Noile teorii ale îmbătrânirii se referă la modificările genetice (deteriorarea ADN-ului); dereglarea proceselor metabolice; disfuncția mitocondrială) sau la modificările legate de celule (acumularea de celule senescente, asociate cu sindrom inflamator; epuizarea celulelor stem; modificarea comunicării intercelulare și producerea de celule inflamatorii). Cunoscând aceste modificări biologice, se pot descoperi metode și intervenții care să ducă la creșterea duratei de viață dar și la menținerea stării de sănătate pe o perioadă cât mai lungă, astfel încât longevitatea dorită să fie încununată și de vitalitate.
Îmbătrânirea este o pierdere de informații ale ADN-ului celular pe măsură ce diviziunea celulară se repetă.
Mecanismele biologice ale îmbătrânirii – senescența celulară, stresul oxidativ și epuizarea celulelor stem - sunt ținte ale cercetărilor actuale în intervențiile terapeutice pentru longevitate și stare de sănătate.
- Senescența celulară apare când funcția de replicare celulară este oprită, ciclul celular este redus și rezultă celulă senescentă. Celulele devin celule reprogramate, așa numitele celule zombi / senescente. Acestea sunt celule care deși ar trebui să fie moarte, de la un anumit moment, refuză s-o facă, creind o inflamație generală ce conduce la o îmbătrânire accelerată.
- Producția de molecule instabile, ce pot deteriora celulele, proteinele și ADN-ul celular. Stresul oxidativ se dezvoltă când apare un dezechilibru între producția de radicali liberi prezenți în organism și capacitatea organismului de a neutraliza sau detoxifia efectele lor dăunătoare (prin metode antioxidante).
- Epuizarea celulelor stem reprezintă un alt mecanism biologic foarte important în procesul de îmbătrânire. Celulele stem sunt celule de susținere ale organismului care ocupă anumite “nișe” în țesuturi pentru întreținerea regulată a țesuturilor, sau ca răspuns la leziuni. Rolul celulelor stem este cel de replicare, când ele trec de la o stare de repaus la una proliferativă, pentru a înlocui celulele deteriorate sau pierdute, atunci când au indicii de stimulare. Dereglarea celulelor stem duce la scăderea până la pierderea funcției de replicare a celor specifice unui țesut. Epuizarea celulelor stem și acumularea de ADN deteriorat contribuie astfel la dezvoltarea fenotipului de îmbătrânire prin factori, cum sunt inflamația, perturbațiile metabolice.
Strategii ale medicinei longevității sunt deja în plină dezvoltare prin concepte diverse, dar având un singur scop - cel al longevității sănătoase și active. Motto-ul Anei Aslan Să dăm viață anilor este de actualitate în continuare, devenind unul avangardist, prin noile descoperiri științifice. Medicina longevității este un succes al medicinei moderne, a condițiilor de trai mai bune alături de niște gene favorabile. Putem spune că această nouă specialitate este o prelungire a medicinei preventive prin oferta de servicii medicale de tip integrativ, recomandată tuturor persoanelor începând cu vârste de 30 de ani și peste. Este o medicină necesară pentru prevenirea, depistarea precoce și inversarea tulburărilor degenerative, care utilizează diverse strategii și metode gero-profilactice.
Strategiile terapeutice actuale se concentrează pe prevenirea daunelor în timp (Geroprotecție), restabilirea trăsăturilor tinerești (Reprogramare celulară) sau pe regenerare, capacitatea de a înlocui țesutul după leziuni (Modularea de celulelor stem). Viitorul medicinei longevității are în vedere noi metode și strategii pentru manipularea genelor, creșterea utilizării celulelor stem, livrarea direcționată a nutrienților și a medicamentelor folosind nano-tehnologie.
Lumea intră într-o revoluție care va schimba absolut totul. Cercetarea biotehnologică privind îmbătrânirea și longevitatea cunoaște o epocă de aur!