În loc de “…doctore, fă-mă bine”, pacientul va avea un rol activ
Un studiu recent al Institutului Naţional de Medicină al SUA, arată că între 44 000 şi 98 000 de pacienţi mor anual în spitalele americane datorită unor erori, mai mulţi decât cei ale căror cauze de deces sunt accidentele rutiere, cancerul de sân sau SIDA. Cele mai multe erori sunt cauzate de însăşi complexitatea sistemului american de îngrijire a sănătăţii, care contează din ce în ce mai exclusiv pe automatizare şi computerizare în detrimentul comunicării între medic şi pacient.
Un raport al Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ) dezvăluie faptul că prăpastia în ceea ce priveşte informarea reciprocă dintre medic şi pacient duce la situaţii în care medicul nu deţine tot istoricul medical al bolnavului, necesar pentru o diagnosticare complexă şi medicaţie eficientă. Pe de altă parte există tendinţa ca pacientul să fie tot mai puţin informat şi implicat în decizii şi tratamente medicale care îl privesc. De aceea, multe medicaţii nu sunt urmate corect de către pacienţi, unul din factori fiind neînţelegerea acestora. Autorii studiului apreciază că rezolvările medicale cele mai eficiente sunt cele în care medicul şi pacientul formează o echipă în care acesta din urmă are un rol activ. Pentru medic este mai simplu dacă pacientul cooperează, este conştient de miza deciziei medicale, înţelege că el este primul care trebuie să aibă grijă de sănătatea sa. Este important ca bolnavul să-şi cunoască antecedentele şi limitele proprii, eventuale reacţii adverse sau alergice la unele medicamente, regimul de dietă complementar, posibile contraindicaţii etc. Vechiul dicton “cunoaşte-te pe tine însuţi” este foarte actual.
Credem că pacientul responsabil şi având un minim de cultură medicală poate simplifica o problemă apărută: el recunoaşte la timp primele simptome ale unei boli şi reacţionează prompt prin consultarea medicului; comunicând mai departe cu medicul, înţelege toate detaliile prescripţiei acestuia pe care o va urma cu rigurozitate; contribuie la scurtarea perioadei de medicaţie şi îşi măreşte şansele de vindecare cu minim de riscuri şi cheltuieli.
Călin Mărcuşanu