47
None

Metamorfopsia (vederea deformată)

     Metamorfopsia reprezintă perceperea distorsionată a imaginilor cauzată de unele modificări la nivelul maculei, zona centrală a retinei, care asigură  acuitatea vizuală maximă. Retina este acea structură a ochiului care preia imaginea şi o transmite pe calea nervului optic către creier.

     La anamneză, pacienţii descriu întreruperi sau ondulaţii ale liniilor drepte, deformări sau suprapuneri ale literelor, dispariţia unor litere dintr-un cuvânt, litere mai mici sau mai mari în acelaşi cuvânt etc. Aceste tulburări vizuale de obicei apar brusc, sunt unilaterale şi sunt sesizate de pacienţi multe ori întâmplător. De asemenea, pot fi izolate sau asociază şi alte simptome.

     Pentru a stabili un diagnostic - şi pentru a cunoaşte cauza metamorfopsiilor - medicul oftalmolog trebuie să afle de la pacient detalii despre momentul debutului, contextul în care a apărut, intensitatea şi evoluţia fenomenului, dar şi despre starea de sănătate generală a pacientului (prezenţa diabetului zaharat şi a hipertensiunii arteriale poate fi importantă).

     Metamorfopsia poate fi detectată cu ajutorul diagramei Amsler (o grilă cu un punct negru central). Examenul fundului de ochi cu pupila dilatată poate evidenţia leziuni ale maculei provocatoare de metamorfopsii. De asemenea, este foarte importantă efectuarea unor investigaţii care explorează retina. Un examen de câmp vizual este util pentru a cerceta scotoamele centrale şi paracentrale. Uneori sunt necesare investigaţii cu acurateţe mai mare, cum ar fi tomografia maculară sau angiofluorografia retiniană (care cercetează vascularizaţia retinei).

     Metamorfopsia este un semn vizual foarte important, pentru că permite localizarea leziunii în regiunea maculară şi totodată este un semn de gravitate pentru că semnifică o complicaţie retiniană deseori ireversibilă.

     Principala cauză de metamorfopsie o constituie edemul macular, însă şi alte leziuni maculare (vasculare, exudative sau degenerative) pot provoca deformarea imaginii.

     La un miop, instalarea metamorfopsiei poate fi cauzată de o hemoragie sau de extensia unei complicaţii retiniene la nivelul maculei. Simptomul este perceput la vederea de aproape şi cititul devine dificil.

     Metamorfopsia poate indica o dezlipire de retină atunci când pacientul  vede obiectele deformate, mobile, ca şi cum ar vedea printr-un strat de apă.

     Degenerescenţele maculare  sunt asociate cu perceperea deformată a vederii. Degenerescenţa maculară senilă apare la pacienţii cu vârste de peste 50 de ani şi reprezintă principala cauză de orbire din lume. Există însă şi degenerescenţe maculare la copii şi tineri în cadrul unor afecţiuni ereditare.

     În unele cazuri, pacienţii cu migrene relatează prezenţa metamorfopsiilor (cel mai probabil în cadrul unui fenomen de hipertensiune intracraniană idiopatică asociată cu edem papilar).

     Investigaţiile oftalmologice sunt necesare pentru stabilirea cauzei acestor tulburări, dar şi pentru a diferenţia metamorfopsiile de halucinaţiile vizuale care apar în cadrul unor sindroame psihovizuale.

     Conduita terapeutică aleasa de specialist poate varia de la tratament medicamentos (pastile, picături) până la abordare chirurgicală, după caz.

     Aşadar, metamorfopsia reprezintă un semn important de afectare retiniană care poate apărea în evoluţia unor afecţiuni oftalmologice, iar promptitudinea cu care se prezintă pacientul la consult poate diminua sechelele vizuale provocate.

Comentarii


Mihai 40ani

Diagnostic:edem macular...vena centrala retiniana OS a cedat si.......\r\nacum 2 luni am facut o injectie OZURDEX ....daaar....nimic\r\nexista altceva ce m-ar putea ajuta?\r\nMultumesc!

March 3, 2012, 10:03 p.m.
2
3

Dr. Andrei Filip

Cazul dvs este complicat. Ma pot pronunta numai dupa un consult. Ozurdex este cel mai modern tratament pt aceasta afectiune! Mai multe detalii pe amaoptimex.ro

March 5, 2012, 9 p.m.
1
1
Pentru a putea preveni atacurile de securitate de tip spam, avem nevoie să stocăm datele pe care le-ați introdus și ip-ul dumneavoastră în baza de date. Aceste date nu vor fi folosite în alte scopuri decat prevenirea atacurilor. Sunteți de acord să stocăm aceste date ?
Notă : Comentariile pot fi adăugate doar în cazul în care v-ați dat acordul pentru stocarea datelor

Introduceti textul din imagine
captcha