Astigmatismul este un viciu de refracție al ochiului, nu o boală, se manifestă prin vedere neclară la orice distanță, adică nevoia permanentă de a purta ochelari. Persoanele care nu își mai doresc să poarte ochelari sau lentile de contact, pot beneficia de o intervenție chirurgicală. Însă înainte de a povesti cum se poate scăpa de ochelari prin operație, trebuie să înțelegem ce este astigmatismul.
Cauze și simptome astigmatism
Afecțiunea apare atunci când corneea are o curbură neregulată, care împiedică focalizarea corectă a luminii pe retină, aceasta este principala cauză a astigmatismului. Printre cele mai comune simptome ale astigmatismului se numără: vedere în ceață/distorsionată, la toate distanțele; oboseală oculară dată de nevoia permanentă de a solicita ochii pentru a vedea mai bine; dureri de cap, în special în lipsa unei corecții optice; sensibilitate la lumină. Astigmatismul se poate asocia cu miopia sau hipermetropia, astfel vederea este și mai slabă.
Diagnostic astigmatism
Ca orice afecțiune oftalmologică, diagnosticul se pune de către medicul oftalmolog. În cadrul consultației se vor efectua câteva investigații specifice (autorefractometrie, topografie corneană, Pentacam, MS39, etc), care ajută medicul să determine prezența și gradul astigmatismului.
Tratament astigmatism
Pentru astigmatism există mai multe metode de corecție: corecția optică (ochelari sau lentile de contact), operație astigmatism (cu laser, implant ICL sau implant de cristalin artificial în scop refractiv).
Pentru ochelari și lentile de contact se primește o prescripție. Pacienții cu astigmatism au nevoie de un timp de acomodare la schimbarea ochelarilor până când se obișnuiesc cu noua corecție, însă există și situații în care ochelarii nu vor fi tolerați. În ceea ce privește lentilele de contact, există cazuri în care corneea este mai bombată, iar persona respectivă se adaptează mai greu sau deloc cu lentilele de contact.
Toate sunt metode bune de corecție pentru vedere în prezența astigmatismului, fiind decizia pacientului dacă alege ochelarii sau, din contră, vrea să scape de ei.
Operație astigmatism
Ne-am obișnuit să le spunem operații, însă intervențiile pentru reducerea dioptriilor, mai ales cele cu laser sunt ușoare, minim invazive și cât se poate de delicate cu ochii, se fac fără internare, fără durere, cu anestezie locală cu picături și presupun o recuperare ușoară. Mulți dintre pacienții noștri afirmă după intervenție că totul a fost simplu și că ar numi-o mai degrabă ”experiență”, nu operație.
Aceste intervenții sunt singurele care corectează astigmatismul, în sensul că elimină nevoia de ochelari sau lentile de contact, prin modificarea refracției ochiului.
Avem pe de o parte intervențiile cu laser (SMILE, FemtoLASIK, PRK, PRESBYOND), care reprezintă prima recomandare, deoarece sunt minim invazive. Apoi, dacă numărul dioptriilor depășește limita de corecție cu laser sau sunt alte particularități anatomice ale ochilor care contraindică o intervenție laser, putem realiza implant Visian ICL sau implant de cristalin artificial în scop refractiv.
În principiu, pentru a putea beneficia de o intervenție pentru reducerea dioptriilor, pacientul trebuie să aibă peste 18 ani și dioptrii stabile de minimum un an. Contează și multe alte particularități anatomice ale ochilor, pentru care vom efectua un set complet de investigații, și bineînțeles experiența medicului și a echipei, pentru a evalua toate aspectele și pentru a putea recomanda tehnica potrivită.
Tehnicile pentru reducerea dioptriilor
SMILE PRO / ReLEx SMILE / SMILE PLUS sau Zeiss SMILE reprezintă cea mai modernă tehnică laser pentru corectarea miopiei, hipermetropiei, astigmatismului miopic și astigmatismului hipermetropic. Este o tehnică foarte prietenoasă, fără durere, cu recuperare rapidă, în 48-72 de ore după intervenție se ridică restricțiile și pacientul poate să meargă la schi, la plajă, poate să sară cu parașuta. Poate corecta miopia până la -10 dioptrii, astigmatismul miopic până la 5 dioptrii, hipermetropia până la +7 dioptrii și astigmatismul hipermetropic până la 4 dioptrii.
FemtoLASIK este tot o tehnică laser, cu flap, și se desfășoară, de asemenea, fără durere și cu recuperare rapidă.
PRK este prima generație a chirurgiei refractive, este o tehnică pe care la Ama Optimex o folosim în momentul de față doar în anumite cazuri, deoarece are un timp de recuperare mai lent și, uneori, cu manifestări neplăcute (durere, fotofobie puternică etc.).
PRESBYOND este tot o tehnică laser, care se poate efectua atunci când astigmatismul este însoțit de prezbiopie, și se desfășoară, de asemenea, fără durere și cu recuperare rapidă. Practic permite pacientului să scape și de ochelarii de citit, a căror nevoie apare după o anumită vârstă.
Visian ICL presupune implantarea unei lentile intraoculare în spatele irisului și în fața cristalinului, care corectează dioptriile. Această procedură este reversibilă, lentila se poate scoate.
Implant de cristalin artificial în scop refractiv presupune înlocuirea cristalinului natural cu unul artificial, cu putere dioptrică adaptată dioptriilor pacientului, astfel încât după intervenție acesta să aibă independență față de ochelari.
Intervențiile chirurgicale pentru corectarea astigmatismului sunt moderne și eficiente pentru a elimina dependența pacientului față de ochelari sau lentile de contact. Alegerea tehnicii potrivite este esențială pentru succesul intervenției, iar sfatul meu este ca pacientul să se sfătuiască cu un chirurg oftalmolog cu experiență în chirurgia refractivă.
La Ama Optimex efectuăm intervenții pentru reducerea dioptriilor din anul 2005. Suntem prima clinică din România care a introdus tehnica SMILE în anul 2014, prima care a adus ultima generație a femtolaserului Zeiss VisuMax 800 în august 2022 și prima care a efectuat SMILE pentru hipermetropie și astigmatism hipermetropic la sfârșitul anului 2024. Avem o experiență bogată în chirurgia refractivă, oferind întreaga gama de intervenții pentru reducerea dioptriilor.
Pentru mai multe informații despre operația de astigmatism, puteți vizita site-ul clinicii de oftalmologie Ama Optimex.