Aproape 1 din 6 decese prin cancer se datorează cancerului pulmonar. Se moare prin cancer bronhopulmonar mai mult decât se moare prin orice alt cancer, fie ca rezultat direct al bolii, fie al complicaţiilor ei.Aplicând proporţia cifrelor OMS globale de mortalitate la România, rezultă că pierdem astfel anual o populaţie cât a unui oraş ca Târnăveni sau Câmpia Turzii (cca 26000 de locuitori).
Deşi operaţia este ‘arma cea mai puternică’ împotriva cancerului pulmonar, ea este eficientă mai ales în stadiile de boală foarte localizată şi are doar indicaţii limitate în boala avansată local sau cu determinări la distanţă. Din totalul de toracotomii cu intenţie curativă pentru cancerul non-small, până la 10% rămân exploratorii, prin boala suprinzator inoperabilă, şi încă până la 35% din operaţii sunt urmate de recidivă postoperatorie locală sau la distanţă, astfel încât oferta chirurgicală poate fi cu până la 45% mai mică decât se crede, datorită aşa numitelor toracotomii futile. Nici chimioterapia sau radioterapia definitive nu au oferte mai bune, pentru că rata de răspuns de 50% din pacienţi (pentru oricare din ele) este considerată una foarte bună. De aceea în ultimele decade lumea militează pentru un abord multimodal, în intenţia creşterii succesului terapeutic.
Dar, nu numai oferta de tratament modestă face ca peste 85% din bolnavii de cancer pulmonar să nu supravieţuiască 5 ani. Stadialitatea la descoperire este foarte defavorabilă. Stadiul bolii influenţează cel mai puternic prognosticul (ca şi tipul celular). Supravieţuirea la 5 ani dupa tratament, pentru stadiul IV este 1%, pentru stadiul III este cel mult 13%, în timp ce pentru stadiul I poate atinge 70%, iar în CIS poate atinge chiar peste 90%. Din păcate, 75% din cazuri se prezintă la diagnostic în stadii de boală avansată, fie local, fie la distanţă şi de fapt cel putin 55% din cazuri se află în stadiul IV la descoperire.
De aceea, pe lângă lupta de prevenire, depistarea precoce şi favorizarea confirmării şi stadializării imediate merită să devină astăzi strategii de sănătate publică, pentru că tratamentul în cancer este înalt dependent de tipul celular şi de stadiul bolii. După depistarea precoce, confirmarea şi stadializarea rapidă constituie etape de luptă încă prea puţin sprijinite de politici de sănătate, deşi ele sunt obligatorii în managementul acestei mari probleme de sănătate publică.
Depistarea precoce a unor noduli pulmonari maligni de mici dimensiuni poate conduce la un tratament precoce şi potential curativ. Sensibilitatea pentru nodulii pulmonari maligni de mici dimensiuni atât primtivi cât şi secundari a crescut (din fericire, şi în România) prin utilizarea din ce în ce mai largă a CT, iar în ţările avansate, datorită screeningului prin low-dose CT. PET/PET-CT(din fericire existente şi în România) localizează leziuni cu activitate metabolică crescută fie primare, fie metastatice (plămânii sunt şi sediu pentru metastazele altor cancere primitive) şi dă relaţii importante pentru stadializarea cancerului pulmonar. Aceste metode noninvazive sunt nepreţuite pentru confirmare şi stadializare, dar nu pot înlocui prelevarea bioptică de ţesut, ci doar o ajută.
Este necesară aplicarea pe scară mai largă a celei mai vechi, adesea simple şi aproape universal aplicabile metode minim-invazive: puncţia. Este un gest eficient, rapid, ieftin, de minimă invazie, fezabil ambulator, în anestezie locala şi pentru care probabil chirurgul este potenţial potrivit ca aplicaţie mai mult decat radiologul sau pneumologul/gastroenterologul, deşi aceştia din urmă sunt cei care au publicat majoritatea dovezilor. În mereu mai multe locuri din lume, în obţinerea biopsiilor se implica imagiştii intervenţionişti, gastroenterologii sau pneumologii, folosind puncţia cu ac pentru specimene citologice sau histologice, şi lăsând chirurgului exclusiv cazurile care nu pot fi elucidate decât prin explorare chirurgicală videoasistata, incizie/excizie. Astăzi, în sistemul nostru public de sănătate, această procedură nu este decontată pe măsură nici ca gest chirurgical, nici ca unul medical, nici ca unul imagistic. Şi acesta poate fi numai unul din motivele pentru care la noi nu este unanim îmbrăţişată nici de chirurgi, nici de pneumologi şi nici de radiologi.
Puncţia biopsie este utilă nu doar în cancerul pulmonar ci şi în diagnosticul altor leziuni maligne sau benigne pulmonare, pleurale, mediastinale, ale peretelui toracic, glandei mamare, musculoscheletale, vertebrale, cerebrale, ale viscerelor abdominale şi glandelor endo/exocrine, dar are aport şi în leziuni oncohematologice, granulomatoze, pneumonii. Acurateţea ei pentru confirmarea leziunilor maligne este global 90%, în timp ce pentru cele benigne, de numai 75%, prin control cu examenul patologic postrezectie. Dar există studiu bazat pe ghidajul ecografic în diagnosticul mezoteliomului pleural malign, în care sensibilitatea puncţiei cu histologie este 100%.
alina badea
Din pacate ca om nota trei ,urla ca un dement la artinatorii bolnavilor,nu se poate comunica cu dansul,din pacate vb numai el ,pe sectia lui e stat in stat si multi apartinatori se plang ca nu se poate comunica cu dansul despre pacienti....profita de faptul ca nu mai este alt medic cu aceasta specializare la Oradea ,iar despre asistenta "sefa"Sabau Mirela....o mizerabila ,o jegoasa care umbla cu linsu.....Pacat,mare pacat,profesional cred ca e pregatit,dar ca om....zero!!!!!Domnule doctor Grigorescu...orgoliile nu isi au rostul,in meseria D-voastra ar trebui sa primeze PACIENTUL?!!!!!!!!!!!!NU???????
Dec. 1, 2015, 11:14 p.m.alina badea
Niciodata nu il voi mai recomanda !!!!!!!
Dec. 1, 2015, 11:16 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Contactati si Şeful Secţiei Clinice Chirurgie Toracică din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, profesor universitar doctor Teodor Horvat
Dec. 2, 2015, 10:42 a.m.FARAPON NICULINA
am cancer pulmonar si trebuie sa fac biopsie la plamani.Nu stiu unde,nu stiu cat ma costa, nu stiu cat de dureroasa este. MA puteti ajuta cu cateva raspunsuri la aceste intrebari? multumesc
March 20, 2016, 10:55 p.m.Saptamana Medicala Administrator
Stimata doamna, aceste indrumari trebuie sa vi le dea medicul dumneavoastra curant, care v-a pus diagnosticul si care va trateaza, in principiu medic pneumolog sau oncolog. Nu cautati solutii pe internet, sunt iluzorii. Multa sanatate!
March 21, 2016, 9:51 a.m.