Piciorul plat sau platfusul
Dr. Gheorghe Crăciun, medic primar ortoped
Alinierea complicată a oaselor, muşchilor şi tendoanelor din picioare formează un arc transversal (metatarsian) şi un arc longitudinal (în lungime). Aceste arcade elastice permit o distribuţie uniformă a greutăţii corpului de-a lungul picioarelor. Ele joacă un rol important în biomecanica mersului şi permit adaptarea la mersul pe diferite suprafeţe cu diverse grade de denivelări.
La naştere avem cu toţii picior plat, care, după dezvoltarea bolţilor plantare, se corectează. La unii oameni apar totuşi inflamaţii şi dureri în ligamentele feţei inferioare a piciorului, monturi şi bătături (hiperkeratoza). În aceste cazuri se poate produce un dezechilibru muscular, cu probleme în articulaţiile gleznelor, genunchilor şi coloanei vertebrale lombare. Greutatea excesivă, slăbirea ţesuturilor de susţinere sau suprasolicitarea pot duce la o slăbire suplimentară a arcadelor plantare, accentuând căderea acestora. Solicitarea excesivă a piciorului anterior, cu turtirea arcadei transversale (metatarsiană), cu creşterea presiunii exercitate asupra nervilor şi vaselor sanguine regionale, poate duce la dureri, uneori dramatice, cu imposibilitatea de a continua mersul.
Diagnosticarea piciorului plat se face prin examinare clinică, deci depinde foarte mult de pregătirea şi interesul medicului pentru aceasta afecţiune. Supraevaluarea acestei deformităţi, dar şi bagatelizarea ei aduc prejudicii pacienţilor.
Tratamentul piciorului plat este necesar când apar durerile şi tulburările de mers. Gimnastica medicală la copii este extrem de dificilă, dar poate aduce rezultate bune când se face consecvent şi profesional. Purtarea de suporturi plantare adecvate împiedică evoluţia bolii şi reduce substanţial durerile, mai ales atunci când este adaptată la fiecare caz în parte. Suporturile plantare, aşa-zis ” universale”, cumpărate din magazin, pot ajuta în cazurile uşoare, dar au un efect nefavorabil în cazurile mai avansate de picioare plate.
Dezvoltarea impetuoasă a tehnicii a dus la diagnosticarea cu precizie a diverselor deformaţii ale picioarelor, ca şi la introducerea unei noi tehnologii şi a unor materiale performante în realizarea suporturilor plantare. Este vorba despre aparate de măsurare digitală exactă a presiunilor din talpă în timpul mersului, care, după o evaluare medicală competentă, permite realizarea de susţinătoare plantare personalizate, la confecţionarea cărora se folosesc materiale speciale, adaptate la nevoile fiecărui pacient.
Complicaţiile picioarelor plate, cum ar fi halucele valg avansat (monturile), necesită deseori intervenţii chirurgicale de corecţie, care trebuie făcute de ortopezi cu experienţă, pentru a evita eşecurile, care uneori sunt dezastruoase pentru pacienţi.